Cum pot fi depistați locatarii care "păcălesc" apometrele

6482
4
Cum pot fi depistați locatarii  care

Articole de la același autor

Până și specialiștii confirmă că posibilitatea folosirii unor "trucuri murdare", prin care apometrele să arate consumuri mai mici decât cele reale există

la nivelul oricărui bloc. Astfel de practici pot fi însă contracarate dacă asociația de proprietari face uz de toate pârghiile de control.

Pentru înlăturarea confuziilor, Marcel Dragu, președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari precizează că legea nu impune proprietarilor să se ocupe, din proprie inițiativă, de verificarea contoarelor de apă din apartamente la un anumit interval de timp. Totuși, chiar și în aceste condiții, dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște că astfel de verificări ar conduce la descurajarea furturilor de apă, toți locatarii ar trebui să se confomeze deciziei adoptate la acest nivel. Cât privește apometrul de branșament, verificarea aces-tuia cade în sarcina regiei de apă.

Pe ce căi se pierde apa

"Nu sunt singura, am auzit foarte multă lume plângându-se în această perioadă, când sezonul turistic e în floare și se închiriază la greu sau vin tot felul de rude la un bloc sau altul, că plătesc mult mai multă apă decât consumă în realitate. Oare nu există ac pentru cojocul acestor șmecheri?" -se întreabă Angela Mitroiu, care, ca locatar corect, nu mai este dispusă, în viitor să scoată, fie și un ban din buzunar pentru capitolul pierderi de apă, dacă astfel de suspiciuni nu vor fi demontate la nivelul asociației.

Că astfel de practici nu sunt o raritate admite și președintele UAP, care ne-a spus că, de-a lungul anilor, foarte mulți locatari i s-au plâns că plătesc mai multă apă decât consumă în realitate. Motivele care pot duce în această direcție ar putea fi atât pierderile semnifi-cative de apă pe rețea, cât și aplecarea unor locatari spre furtul prin tot felul de jonglerii: "Desigur, locatarii onești plătesc și nu stau să despice firu-n patru, fie din cauza lipsei de timp, fie a necunoașterii legii. Dacă v-aș spune dumneavoastră acum care sunt metodele prin care se fură, n-am face altceva decât să le dăm idei celor pentru care cinstea nu are preț. Însă trucuri pentru păcălirea apometrelor ca să indice un consum mai mic există și se face uz de ele dacă asociația de proprietari nu se implică suficient pentru depistarea hoților, căci asta sunt astfel de oameni!".

Convenții între asociație și locatari

Indiscutabil, la nivelul asociațiilor există pârghii pentru depistarea locatarilor care n-au nicio problemă să se preteze la orice metodă pentru a plăti mai puțin la întreținere, iar Marcel Dragu consideră că o metodă eficientă în acest sens este controlul inopinat, posibil doar dacă între asociație și fiecare proprietar în parte s-a semnat o convenție, în care să fie trecute toate obligațiile reciproce, printre care și acest gen de control.

Cum se poate face acest control? Comitetul executiv propune două-trei persoane care să verifice fiecare apometru și dacă robinetul de apă e blocat; să constate dacă proprietarul a lăsat apa să curgă ușor, căci și un firicel subțire de apă de la robinet, inclusiv scurge-rile în vasul WC, nu se înregis-trează în apometrul de aparta-ment, dar se contorizează în apometrul general de la bran-șament, putând ajunge până la circa 15-17 mc pe lună; dacă s-a demontat capul de la apometru, care înregistrează indexul, lucru posibil, pentru că e separat de circuitul de apă sau dacă respectivul locatar și-a făcut racord de apă separat care duce la mașina de spălat sau la alte consumuri, dacă apometrele au sigilii și nu sunt montate invers. Dincolo de aceste lucruri, șeful UAP atrage atenția că diferențe la consumul de apă pot să apară și dacă apometrele de apartament nu aparțin aceleiași clase de precizie ca și apometrul general. Având în vedere că viața este pe zi ce trece mai scumpă, locatarii, de comun acord, pot stabili și mijloace de control, fără a se lăsa impresia că cineva o face pe polițistul în bloc.

Comentează știrea

Marius
7 august 2012
Ali Baba si cei 40 de hoti

Eforie este condusa de mafioti, iar Brailoiu este seful lor. Cea mai stralucitoare realizare a lui Brailoiu a fost distrugerea sistematica, an de an, a turismului din Eforie. Cea mai ridicola, nerusinata si nebuna actiune a lui Brailoiu in acest sens a fost taxa de parcare. Oriunde parcheaza un turist in Eforie, chiar si in locuri total neamenajate, e fortat de mafia lui Brailoiu sa plateasca taxa de parcare. Nicaieri in Romania nu se practica aceasta taxa criminala. Am vazut nenumarati turisti cum au plecat scirbiti cind hienele lui Brailoiu le-au cerut taxa de parcare. Taxa asta nu numai ca e foarte mare dar, in primul rind e extrem de OFENSATOARE PTR. CA E TILHARIE PE FATA.Aceasta taxa meschina reprezinta principala cauza a dezastrului pe care-l inregistreaza turismul si comertul in Eforie in ultimii ani. Mafiotii, in general, pot fi impartiti in doua categorii distincte: destepti si idioooti. Brailoiu nu face parte din prima categorie.

Magda
7 august 2012
Ne ducem de ripa cu taxa ta de parcare

Brailoiule, desteapta sursa de bani ai gasit, jaful la drumul mare. Pe turisti ii jefuiesti o data, apoi nu mai vin, dar noi toti raminem cu ochii in soare!

Dan
7 august 2012
Ce faci Brailoiule? joci alba-neagra cu noi?

Brailoiule, ai oprit 3 saptamini taxa asta blestemata si ne-am gindit ca ti-a venit mintea la cap. Ce-i in capul tau de ai reintrodus crima asta impotriva noastra? Tu chiar nu vezi turisti care injura si pleaca atunci cind li se cere taxa asta imbecila?

Ali Baba, beneficiarul taxei de parcare
7 august 2012
Imn personal (in curind va deveni Imnul Casei de Recuperare de la Poarta Alba ptr. ca acolo imi voi desfasura activitatea in urmatorii 8 ani)

Sunt mafiot cu experienta/ Pe legi eu nu am dat doi bani/ Nimeni nu-mi face concurenta/ Si fac tot ce vreau de opt ani./ De voi imi bat joc zi de zi/ Si fac doar ce vor muschii mei./ Dar, stiu, curind eu voi plati./ Puscariabil de doi lei!/

Articole din aceeași secțiune

Luni, 23 Iulie 2012
Stire din Cetățenești : Meniul zilei
Pagina a fost generata in 2.9227 secunde