Medicul de gardă

Care sunt simptomele gușei?

299
Care sunt simptomele gușei? - 26novmediculgusa-1353967300.jpg
"Cum poți să-ți dai seama că ai gușă și care e diferența dintre această boală și problemele cu tiroida?" – Dana Cadri.


Gușa, o afecțiune extrem de frecventă, care afectează milioane de oameni din întreaga lume, adesea familială, presupune creșterea în volum, în majoritatea cazurilor vizibilă, exact a glandei tiroide. Potrivit dr. Dănuța Cristescu, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, cauzele  care duc la dezvoltarea gușei sunt deficitul de iod, în astfel de situații apare o gușă prin carență iodată. Unele boli tiroidiene mai rare provoacă, de asemenea, gușa.


Simptome
Cât privește simptomele gușei, acestea sunt o tumefiere la baza gâtului, variind de la un mic nod până la o mărire generală; în cazul hipertiroidismului (glandă tiroidă hiperactivă) se ajunge la scăderea în greutate în ciuda faptului că pofta de mâncare este la cote maxime. Alte semne ale gușei sunt și ritmul mai accelerat al inimii, tensiune arterială crescută, nervozitate, diaree, slăbiciune musculară și tremurături ale mâinilor, hipotiroidism (glandă tiroidă cu activitate scăzută) - letargie, funcții fizice și mintale încetinite, depresie, scăderea ritmului inimii, intoleranță la frig, constipație, creștere cu ușurință în greutate și înțepături sau amorțeală a mâinilor. 
Interesant este că sunt și situații când, de la sine, gușa nu depășește micile dimensiuni sau, dimpotrivă, poate crește în mod constant. Având în vedere că, la un moment dat, gușa poate deveni toxică, din cauza secreției în exces de hormoni tiroidieni, la cele mai mici indicii este necesară prezența la medic. De altfel, o asemenea conduită se recomandă ori de câte ori constatăm că sunt lucruri în neregulă cu sănătatea noastră. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 10 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Bronșiolita, extrem de contagioasă
Pagina a fost generata in 0.2971 secunde