Cum prevenim și combatem astenia de toamnă

427
Cum prevenim și combatem astenia de toamnă - astenie-1347293913.jpg
Vrem, nu vrem, toamna ia locul verii și, odată cu ea, se instalează și vremea urâtă.

Zilele devin tot mai scurte, soarele tot mai scump la vedere și uite așa ne simțim din ce în ce mai triști și obosiți, fără vlagă și fără poftă de viață. Este vorba despre astenia de toamnă, o afecțiune binecunoscută, care ne cuprinde pe mulți dintre noi.
Simptomele sunt ușor de identificat și pot fi deseori confundate cu migrene banale sau chiar cu stări de răceală. Astenia nu apare deodată, ci se instalează în timp, pe parcursul mai multor zile. Este posibil ca mai întâi să vă simțiți obosiți, apatici, chiar nervoși. Pot apărea și insomnii și lipsa poftei de mâncare.
"În general, pacienții care acuză astenii de toamnă sunt lipsiți de energie, depresivi, nu se pot concentra, sunt triști tot timpul și au dorința de a dormi cât mai mult", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Adina Corbu, medic de familie. Simptomele pot fi însoțite și de stări de anxietate, neputința de a face față stresului, treceri bruște de la o stare de spirit la alta, pierderea energiei și abilității de concentrare în timpul după-amiezii, pierderea interesului pentru muncă și pentru alte activități, mișcări lente.
Specialiștii spun că oamenii foarte ocupați nu resimt astenia de toamnă sau poate nu au timp să-și dea seama. Tocmai de aceea recomandă să aveți activitate pe tot parcursul zilei. "Încercați să petreceți cât mai mult timp afară, chiar și atunci când este înnorat. Efectul luminii naturale este foarte important. Adoptați o dietă echilibrată, care include suficiente minerale și vitamine. Alimentația de acest tip vă va ajuta să aveți mai multă energie, chiar dacă organismul poftește după mâncăruri dulci sau tot felul de gustări nesănătoase", ne recomandă medicul de familie Adina Corbu.

Terapie prin mișcare în aer liber
Este bine să nu neglijați nici mișcarea. Exercițiile fizice, mai ales în aer liber, chiar dacă nu sunt intensive, ci doar plimbare prin parc sau pe plajă, pot face minuni. Nu cedați tentației de a sta în pat, cu jaluzele trase și cu pătura pe cap. Strângeți-vă toate puterile, puneți-vă pantofii sport în picioare și luați-o la pas. Ieșiți din casă cât de mult, întâlniți-vă cu prietenii, mergeți la shopping și veți vedea că vă veți simți mai bine.
"Doar în cazuri mai grave, cu depresie accentuată, tratamentul poate include medicamente antidepresive sau terapie cu un psiholog", mai spune medicul de familie.

Alimentația sănătoasă ajută
Piețele sunt pline în perioada de toamnă de tot felul de legume și fructe. Alegeți-le în special pe cele de sezon. Abuzați de ele pentru a vă face plinul de vitamine și minerale. Și cerealele și lactatele ajută. Organizați-vă meniul pe întreaga săptămână, astfel încât să le includeți cât mai mult în alimentația zilnică. Pentru gustările de la serviciu sau de seara, acasă, alegeți tot legume, tăiate în bucăți mici, rondele sau bastonașe. Le puteți ronțăi tot timpul, fără să vă îngrașe și vă vor oferi cu siguranță o stare de bine.
Păstrați orele de somn pentru somn. Iar dacă vă pândește insomnia, ieșiți la o plimbare de 30 de minute, seara, beți o cană de lapte cald, îndulcit cu miere și citiți o carte lejeră. Veți dormi ca un prunc, toată noaptea. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 09 Noiembrie 2011
Stire din Sănătate : Cum ne ferim de alergiile de sezon
Miercuri, 05 Octombrie 2011
Stire din Sănătate : Simptomele curei de slăbire greșite
Vineri, 05 August 2011
Stire din Sănătate : Cancerul fără simptome
Vineri, 10 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Bronșiolita, extrem de contagioasă
Pagina a fost generata in 0.264 secunde