Casa-fantomă care a îngrozit constănțenii
Articole de la același autor
plină de gropi, este invadată de gunoaie. Plus că "obiectivul" constituie fieful hoților, spre disperarea vecinilor…
La începutul lunii august 2011, a intrat în vigoare Legea fațadelor, potrivit căreia toate clădirile cu pereții exteriori degradați trebuie reparate până în anul 2013, pe cheltuiala proprietarilor. Pentru ca acest act normativ să poată fi aplicat, primăriile sunt obligate să inventarieze toate casele din această categorie și să-i notifice pe proprietari să le repare. Legea prevede amenzi atât pentru primăriile care nu inventariază clădirile (între 10.000 și 15.000 lei), cât și pentru proprietarii care nu fac reparațiile pe parcursul unui an de la primirea notificării (între 5.000 și 8.000 de lei). Mai mult, lucrarea poate fi făcută și de primărie, cu bani de la Consiliul local, urmând ca aceasta să-și recupereze ulterior cheltuiala de la proprietarii care nu se conformează.
Sprijin financiar
Pornind de la premiza că astfel de lucrări sunt costisitoare, Guvernul facilitează acordarea de credite bancare cu garanție guvernamentală și cu dobândă subvenționată atât persoanelor fizice care dețin în proprietate un imobil cu fațada degradată, cât și asociațiilor de proprietari. De asemenea, sunt acordate și subvenții proprietarilor cu venituri lunare sub câștigul salarial mediu net lunar pe economie, în măsura fondurilor aprobate anual pentru acest program.
Lege sfidată la Constanța
Chiar și așa, există proprietari care ignoră această lege, gân-dindu-se, probabil, că le merge. În schimb, cei care sunt obligați "să admire", zi de zi, asemenea "monstruozități", se întreabă de ce proprietarii depășiți de situație nu vând imobilele-povară, pentru a permite celor cu bani… să sfințească locul? Cu atât mai puțină înțelegere au oamenii când vine vorba de mizeria acumulată în jurul unor imobile degradate, cum este și cel situat în Constanța, într-o zonă ultracentrală, respectiv Bulevardul Ferdinand nr. 13. Sătui, și de imaginea dezolantă, și de focarul de infecție din jurul acestei clădiri, mai mulți locuitori din zonă solicită primăriei: "Să-i ceară socoteală proprietarului, noi am auzit că ar fi un străin, să se ocupe măcar de curățenie! E de neînțeles cum se tolerează așa ceva, de mai mulți ani, în ditai centrul Constanței! Casa arată jalnic, e părăsită, tot timpul prădată de hoți, fără garduri. Și curtea e pe măsură, plină de gropi adânci, în care colcăie gunoaiele, un focar de infecție și pericol pentru copii. În urmă cu puțin timp, până să fie scoasă din groapă, o pisică a mieunat două zile. A fost sinistru! Este inacceptabil așa ceva pentru al doilea oraș al țării!" - ni s-a plâns, cu năduf, în numele locatarilor din zonă, L. Constantin. "Proprietarul ar putea invoca o mie de motive… Dacă nu are bani să renoveze, cine-l oprește să mențină curățenia? O casă părăsită e jaf la drumul mare. Au furat gardul și tot ce se putea, ne e frică de hoți… Să ai așa ceva vizavi de clădirea unui teatru, e peste puterea mea de înțelegere!" (Maria Stelea).
Am încercat, în repetate rânduri, să aflăm dacă primăria l-a notificat pe proprietar să-și renoveze locuința, așa cum spune legea sau dacă l-a amendat. Ni s-a promis un răspuns din partea Direcției de Urbanism, pe care, din păcate, nu l-am obținut încă.
Fostele Galerii "Amfora", aceeași imagine deplorabilă
Din păcate, ciclul proprietăților lăsate în paragină nu se oprește aici. Ca o ironie a sorții, tot pe Bulevardul Ferdinand, clădirea în care odinioară își expuneau lucrările artiștii plastici amatori oferă trecătorilor aceeași imagine de coșmar. Potrivit Mădălinei Moțățăianu, director administrare imobile în cadrul RAEDPP Constanța, spațiul a fost revendicat de proprietar: "Dacă era al nostru, sigur nu arăta așa! Primăria ar trebui să ia măsuri de constrângere împotriva proprietarului, e o zonă ultracentrală!".
Comentează știrea
Da, e casa sotiei sau a socrilor marelui chitarist român de blues!
ia vedeti si pe Stefan cel Mare (pe linga Piata Grivitei) sau in peninsula...
Vreti sa aveti Constanta un oras frumos, modern , un oras de factura madascariana , votati Radu Stefan Mazare ! Da , votati acest individ sau stati ascunsi acasa ori mergeti la un picnic in ziua votului si va veti bucura de talentele modernistului Radu Stefan Mazare. Ce ar fi daca toti constantenii care doresc sa scape de pelagra madascarianului sa doneze ei , in mod personal , in lunile in care madascarianul acorda pachete votantilor sai , pachete acelor oameni tinuti in saracie de politica mafiota a usl-asilor reprezentati in plan local de catre madascarianul R.St.M.?
Acest comentariu contravine regulilor și condițiilor de utilizare a site-ului CugetLiber.ro. Conținutul lui poate fi inadecvat sau chiar ofensator pentru vizitatori. Daca ai luat la cunoștință avertismentul și dorești să citești acest comentariu pe propria răspundere click aici.
Nu cred sa existe Constantean cu ''cu state vechi'' sa nu recunoasca cladirea , vara este o oaza de verdeata ! ( ma rog , era atunci cand era locuita si intretinuta )
casa era a unor greci ,fratii Chiriac,poate a vandut o
Avem dreptul sa-i dam in judecata si sa cerem pedepse capitale ptr. acesti idioti care prin a continua sa-l aleaga pe acest gunoi la primarie,se fac vinovati de maltratarea orasului . avem la fel dreptul sa-i expulzam pe toti in 'LADRACU-N-PRAZNICLAND sa scapam de ei .ma sufoc de uritenie ,maidanezi si mizerie in fiecare dimineata cind ma trezesc si trebuie sa merg alaturi de acesti inconstienti mincatori de gunoaie congelate si alte EXPIRATE.