Medicul de gardă

Durerea de stomac la copii

378
Durerea de stomac la copii - copildoctor-1334691814.jpg

"Pot afla care sunt semnele clare care arată că un copil are într-adevăr o durere de stomac? Pe copilul meu, mai nou, chipurile îl ia durerea de burtică înainte să mergem la grădiniță…" (Natalia Manole).

Stimată doamnă Manole, la vârste mai mari, copiii știu să spună în ce zonă anume simt o durere sau un anumit disconfort în zona abdomenului. Problemele apar în cazul celor foarte mici, când semnul durerii este plânsul, de multe ori, nejustificat în viziunea părinților. De asemenea, durerea îi provoacă micuțului grimase sau încovoierea trupului. Medicul primar pediatru Chirața Blacioti (clinica Homeomed) precizează însă că dacă durerile de stomac sunt însoțite de febră, diaree, vomă, erupții cutanate sau probleme urinare, părinții trebuie să alerge la medic, pentru că aceste simptome anunță instalarea unei infecții care necesită tratament imediat. Și pentru investigarea durerilor de stomac la copii se fac teste de sânge, analiza scaunului, ecografie abdominală.
Cât despre situațiile în care un copil se plânge în mod repetat de dureri de burtică înainte de a merge la grădiniță, lucrurile nu trebuie bagatelizate, specialista avertizând că ar putea fi vorba despre o teamă exagerată, chiar anxietate a copilului față de ceea ce presupune grădinița în sine.

Cauzele durerii
De exemplu, alergiile la alimente, porțiile prea mari de alimente servite la o singură masă, balonarea, dar și bacteriile și virusurile pot determina durerile de stomac la cei mici. Și supradoza de medicamente sau otrăvirea cu detergent sau săpun provoacă dureri stomacale. De reținut că durerile abdominale pot avea și cauze strict de natură medicală, fiind un simptom al diabetului, ceea ce complică situația. "Să nu vă mire că, în general, de Paște, de Crăciun, vin la clinica noastră, în toiul nopții, acuzând dureri de stomac, nu doar adulții, ci și copiii. Una dintre cele mai frecvente cauze este, evident, excesul alimentar" – a conchis pediatrul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 2.2797 secunde