Cât de grav ne putem îmbolnăvi de la câini și alte animale?

4563
8
Cât de grav ne putem îmbolnăvi de la câini și alte animale? - 28ianfondinfectiicaini-1359388549.jpg
Alarmant! Excrementele câinilor sunt considerate o sursă inepuizabilă de îmbolnăvire a oamenilor. Omul se poate însă molipsi cu afecțiuni severe de la animalele bolnave nu doar prin contactul cu fecalele acestora, ci și prin contactul direct cu blana, pielea, secrețiile sau prin înțepătura de căpușe care le parazitează. 


Dragostea omului pentru animale datează de când lumea și pământul, la fel și riscurile de infecție pe care le prezintă apropierea de necuvântătoarele nevaccinate. Să nu ne ascundem după degete, dintotdeauna au existat și animale bolnave, și oameni care și-au pierdut viața din cauza acestora. Dacă s-ar res-pecta o igienă riguroasă la con-tactul cu acești vechi prieteni ai omului, nu s-ar mai ajunge să ne molipsim cu sute de boli, unele extrem de periculoase, chiar fatale, precizează medicul veterinar Gheorghiță Mureșanu, din cadrul SC Geo Animavet Constanța! Și nu este vorba numai despre animalele fără stăpân, ci și de cele crescute în curte sau în casă. 

Nu-i de joacă!

"Eu merg tot timpul în parcul de la Casa de Cultură să iau puțin aer, sunt acolo și câini cu stăpâni, și fără stăpân, și excremente peste tot, probabil e WC public pentru câini și n-am știut eu. Câțiva copii care stau în zonă și ies la joacă în parc, s-au împrietenit cu niște maidanezi, le aduc mâncare, se joacă cu ei, îi mângâie. Le-am atras atenția că se pot îmbolnăvi, să nu mai pună mâna pe ei, dar au început să râdă și au continuat să se joace... Dacă le-aș cunoaște părinții, le-aș spune că riscă boli urâte!" (Lucia Kali).

"Câte boli transmit câinii, direct și prin paraziți, cu stăpân? Dar maidanezii?". "Cred că în toate parcurile, dimineața, ar trebui să existe polițiști în civil care să-i amendeze pe cei care-și aduc câinii de rasă ca să se ușureze aici, fără să curețe după ei. S-a ajuns să facem slalom printre rahați de câine în parcuri, pe trotuare. Prin zona Troca-dero, sunt grămezi de fecale canine chiar la rădăcina pomilor, se poate verifica oricând! De bolile transmise de câini nu s-a auzit în Constanța?" (Marin Dora).

Câinele nevaccinat, sursă inepuizabilă de infecții

Dacă auziți de zoonoze, să știți că aceasta este denumirea generică a bolilor transmise omului de către animalele vertebrate, mamifere sau păsări. Dintre toate animalele, potrivit medicului veterinar Gheorghiță Mureșanu, câinele nevaccinat este considerat rezervo-rul inepuizabil de infecție pentru oameni, copiii fiind cei mai predispuși. Din păcate, în jurul nostru există oameni care transformă animalele din prieteni dragi lor, în dușmani atât ai propriei sănătăți, cât și ai celor cu care necuvântătoarele intră în contact. În ipoteza că acești oameni chiar nu știu cât de periculoase sunt fecalele de câine nevaccinat corect și la timp, ce boli grave pot transmite acestea omului, medicul ne-a făcut o prezentare a maladiilor cu care omul se poate molipsi de la un câine bolnav.

Turbarea. Este una dintre cele mai grave boli care pot fi transmise de câine. Dacă se întâmplă să fim mușcați de un patruped nevaccinat antirabic, trebuie să începem urgent serumizarea antirabică.

Viroze, bacterioze, parazitoze, micoze. De regulă, sunt transmise de animalele sălbatice și, accidental, de cele de companie care nu fac vizite regulate la medicul veterinar.

Leptospiroza. O boală comună omului și animalelor, răspândită pe întregul glob, câinele nevaccinat fiind recunoscut ca sursă inepui-zabilă de infecție la oameni. Îmbolnăvirea se face atât prin contactul direct cu animalele, cât și prin secrețiile și excrețiile provenite de la un animal infestat.

Giardioza. Problema este că se pot dezvolta forme foarte rezistente de giardioză, de cele mai multe ori inaparente clinic. Având în vedere că animalele sunt purtătoarele unor paraziți intestinali pe care îi elimină prin fecale, se recomandă utilizarea mănușilor la manevrarea acestora. De asemenea, chiar și locul muș-căturilor pe care le considerăm ușoare trebuie foarte bine dezinfectat.

Chistul hidatic. Pentru a evita contaminarea, câinii nu trebuie lăsați să bea apă din bălți ori din toaletă și nici să mănânce orice de pe stradă.

Eczemele. Sunt foarte întâlnite și se iau prin contactul direct cu blana, pielea sau secrețiile ani-malului bolnav.

Babesioza, o altă boală produsă de un parazit, care se transmite prin intermediul căpușelor. Omul se poate infesta prin înțepătura de că-pușe care parazitează câinele, de aceea se recomandă deparazitarea externă a câinelui. Ne oprim aici, însă lista bolilor este mult mai lungă.

40 de boli, numai de la câini!

Medicul veterinar a mai precizat că, în prezent, se cunosc peste 200 de boli cu transmitere de la animale la om, dintre care, 40 numai de la câini. Pentru a preveni asemenea situații nedorite, specialistul reco-mandă păstrarea regulilor elementare de igienă, vaccinarea și deparazitarea animalelor. De asemenea, animalele trebuie să aibă un loc special pentru nevoile firești, dezinfectat periodic, iar hrana să fie administrată în recipienți speciali (nu aruncată pe jos) și apa să fie curată, proaspătă.

Dacă animalele de companie ar putea fi ținute sub control, nu același lucru se poate spune despre cele fără stăpân. De aceea, autoritățile ar trebui să rezolve această problemă măcar din cauză că tratamentele celor ajunși la Spitalul de Infecțioase, tot mai mulți la număr, extrem de costisitoare, sunt suportate din același sac anemic al bugetului de stat.


Comentează știrea

Doru
29 ianuarie 2013
oameni -animale

Nu am fost chiar atent prin Constanta si totusi am venit acasa curat pe pantofi. In Mangalia,toate vietatile se caca pe strazi,oameni,caini, pasari, si copacii daca ar putea sa o faca,s-ar caca in semn de solidaritate cu toti cacaciosii si suflatorii de muci. Oamenii se spala foarte rar,probabil ca sunt rare sarbatorile asa ca animalele se pot usor imbolnavi si mai apoi sa transmita altor oameni boli,intr-o fraternitate om-animal-boala,specifica orasului purtator de suti de la malul marii.

Doctor Iosef Mengele
29 ianuarie 2013
Ce iaste coplata

Coplata este o suma modica.Punct ! Milioanele de euro cheltuite pe vaccinuri,medicamente si tratamente medicale sunt niste sume modice. Cand eu platesc o majorare la taxa de habitat asta inseamna ca s-a scumpit rahatul de caine.In ficare dimineata vecinii de pe strada mea isi platesc politele intre ei.Pentru ca este greu(si nedemn pentru un boier) sa stranga rahatul cainelui din curtea lui,vecinii de pe strada mea isi scot animalele in strada.Azi dimineata cainele vecinului mi-a facut o coplata chiar in poarta mea.Eu am crezut ca a venit pensia.Cand a plecat pustiul la scoala,din greseala a calcat in coplata cainelui.Eu nu l-am injurat prea tare pe Mazare,a fost doar o injuratuta modica.

MIRUNA
29 ianuarie 2013
foarte tare ironia

...

Răspuns la: Ce iaste coplata
Adăugat de : Doctor Iosef Mengele, 29 ianuarie 2013
Coplata este o suma modica.Punct ! Milioanele de euro cheltuite pe vaccinuri,medicamente si tratamente medicale sunt niste sume modice. Cand eu...
gogu
4 februarie 2013
articol de RAHAT!

Nu mai stiti ce sa faceti sa inspaimantati oamenii!!! Ziaristi de rahat! Rahat de caine, evident! Ca ASTA va roade! De bestiile care umbla prin mijloacele de transport pline de n-spe boli nu suflati o vorba! Aia care-s plini de raie si paduchi, hepatite si alte mizerii si umbla prin toate colturile magazinelor nu stiti nimic?! Auzi?! 40 de boli numai de la caini! Tampiti mai sunteti! PAI VOI SUNTETI BOLNAVI LA CAP! Asta-i limpede! Neam de neamu' meu a trait cu animale prin casa si prin ograda si n-a patit nimeni nimic! Toti suntem zdraveni!!!!

mal du mer
5 februarie 2013
muhu hu

DECI PRIMELE 2 COMENTARII sunt FOARTE AMUZANTE , BRAVO !! Am ras la ambele, si le mai recomand si altora sa le citeasca. Romanii desi suntem o natie amarate, barem suntem haiosi . In rest, asta cu caini pe strada..numai in tari subdezvoltate,haotice, asa cum dealtfel e si RO se intampla asa.

AIlaXUTYshpHHlZzoWL
30 aprilie 2015
YaEyMrhxMV

UQhBVB tgewdmtmdtqs, [url=http://mrockswesnvx.com/]mrockswesnvx[/url], [link=http://pqnzdrbpnhri.com/]pqnzdrbpnhri[/link], http://swseblyrwdmm.com/

DqkOrVgvaiSIYDHBo
13 octombrie 2016
IPAYSOGfFMmDD

PsrtfZ notdcbyyjxjy, [url=http://khijzdwxparz.com/]khijzdwxparz[/url], [link=http://skgajrpdesox.com/]skgajrpdesox[/link], http://wikouoshunkv.com/

wpcyVZSHvk
26 ianuarie 2017
UMQnWRTyuZtsnxaG

lYJ6Bj anhwsgoizbqd, [url=http://hlvhmowlvtxm.com/]hlvhmowlvtxm[/url], [link=http://xficeikbeatv.com/]xficeikbeatv[/link], http://mzlmtighidis.com/

Articole pe aceeași temă

Marţi, 22 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Frigul favorizează apariția bolilor
Pagina a fost generata in 0.2912 secunde