Cât timp se poate lucra fără întrerupere

137
Cât timp se poate lucra fără întrerupere - munca-1369084719.jpg
"Mă interesează să știu dacă este obligatoriu prin lege ca sîmbăta și duminica orice salariat să fie liber? Cu stimă, Diana Lungu".

v v v

Toți cei care muncesc știu că sâmbăta și duminica sunt zile libere acordate prin legislația muncii. Totuși, Mihaela Crivea, specialist în probleme de muncă, ne-a explicat că legea permite ca aceste libere să poată fi acordate salariatului și în alte zile din cursul săptămânii. Asta, numai dacă motivele țin de organizarea activității de către angajator, astfel încât liberele de week-end să nu afecteze procesul de producție.

Atenție, însă, dacă i se permite să se abată de la obligativitatea acordării liberelor în timpul zilelor de week-end, în schimb, angajatorul nu are voie să se sustragă de la obligația acordării zilelor de repaus consecutiv, asigurându-se astfel cel puțin 48 de ore de repaus continuu în cadrul unei săptămâni de lucru.

Spor la salariu. Dacă liberele săptămânale nu se acordă în week-end, salariatul are dreptul să primească și un spor la salariul de bază, în suma stabilită prin contractul individual sau colectiv de muncă. În situații cu totul și cu totul deosebite, liberul săptămânal poate fi acordat cumulat, după o perioadă de lucru ce nu poate depăși mai mult de 14 zile și numai cu autorizarea ITM și cu acordul sindicatului sau al reprezentanților salariaților. Dacă programul normal de lucru al salariatului include zilele de sâmbătă și duminică, salariatului i se poate da sporul de week-end în afara salariului corespunzător muncii prestate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Joi, 04 Aprilie 2013
Stire din Cetățenești : "La tocmeală, cu patronul?"
Miercuri, 01 Mai 2013
Stire din Economie : Cine mai sărbătorește munca?
Pagina a fost generata in 0.2903 secunde