Ce drepturi au salariații cu timp parțial de muncă (part time)?

488
"Pot afla cum se face plata salariului dacă ești angajat pe cinci ore și dacă e obligatoriu să se treacă în contract numărul de ore pe care trebuie să le lucrezi neapărat într-o zi?" (Aurel Vâlciu).

v v v

După cum a precizat experta în probleme de muncă, Manuela Marcu, în ziua de azi, salariații care se angajează cu timp parțial de muncă nu sunt puțini, ei depășind cifra de un milion. Cu toate că acest timp de angajare e preferat în nenumărate cazuri, bu-curoși că au posibilitatea să câștige un ban, cei care aleg această formulă de muncă nu se mai implică să cunoască și particula-ritățile destul de importante ale acestui contract de muncă, ajungând să se întrebe care le sunt adevăratele drepturi abia după anga-jare, cum arată și cazul de astăzi.

Stimate domnule Aurel Vâlciu, față de contractul de muncă al unui angajat cu normă întreagă, salariatul cu fracțiune de normă este cel al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este mai mic decât numărul de ore normale de lucru. Asta nu înseamnă că salariatul încadrat cu timp parțial de muncă nu se bucură de aceleași drepturi ca și salariatul cu normă întreagă. Diferența este că drepturile salariale se acordă proporțional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Legea dă dreptul angajatorilor să încadreze salariați cu fracțiune de normă prin contracte individuale de muncă pe durată nedeterminată sau pe durată determinată, în funcție de cum s-a negociat, fiind obligatoriu ca aceste contracte să fie încheiate în scris. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2033 secunde