Ce efecte are încălzirea alimentelor la microunde

2055
Ce efecte are încălzirea alimentelor la microunde - openmicrowave-1329858745.jpg
Cuptoarele cu microunde, un apanaj al vremurilor moderne, au efecte atât asupra alimentelor încălzite, cât și asupra organismului uman. În urma repetatelor studii, specialiștii au ajuns la concluzia că, în cele mai multe cazuri, efectele sunt nocive: reducerea valorii nutritive a alimentelor, deteriorarea unor substanțe alimentare care ar putea fi răspunzătoare în etiologia unor cancere, dar și efecte biologice directe ale microundelor.

Afectează conținutul nutritiv al alimentelor

Microundele cauzează scăderi semnificative în conținutul nutritiv al tuturor produselor alimentare studiate. Cele mai importante constatari ale specialiștilor sunt următoarele: se pierd vitaminele și mineralele (în fiecare produs testat a scăzut biodisponibilitatea următorilor nutrienți vitali: vitamina B complex, Vitamina C, E și minerale esențiale; se reduce din capacitatea fructelor și legumelor de a regla tranzitul intestinal, prin degradarea de alcaloizi, glucozide, alactozide și nitrilozide din fibrele vegetale; se distruge valoarea nutritivă a nucleoproteinelor din carne. În general, s-a dovedit dezintegrarea tuturor alimentelor testate.

Efectele încălzirii cărnii la microunde

Încălzirea cărnii în cuptorul cu microunde determină apariția dnitrosodietanolaminei, cunoscută ca agent cauzator al cancerului. Compușii biomoleculari din proteine sunt degradați, se creează un efect de legătură între mâncarea încălzită sau preparată la cuptorul cu microunde și orice radiație atmosferică existentă, ceea ce duce la creșterea saturației în particule alfa și beta a mâncării respective.

Efectele încălzirii altor alimente la microunde

Laptele și cerealele încălzite în cuptor sunt nocive prin hidroliza proteinelor care se găsesc în acestea. Microundele folosite pentru dezghețarea alimentelor congelate alterează catabolismul glucozidelor și galactozidelor care se află în aceste alimente.

Efectele asupra organismului uman

1.Tulburări în funcționarea sistemului digestiv, prin alterarea substanțelor elementare ale alimentelor supuse procesului de încălzire cu microunde. 2. Tulburări și la nivelul sistemului limfatic (datorită modificărilor chimice ale alimentelor), care duc la degenerări în ceea ce privește capacitatea organismului de a se proteja împotriva apariției anumitor celule canceroase. 3. Crește incidența cancerului de stomac și a celui intestinal, prin substanțele chimice eliberate din alimente prin expunerea la microunde. 4. Distrugere generalizată în celulele din țesuturile periferice. 5. Degenerare gradată a funcțiilor digestive și excretorii.

Merită oare toate acestea pentru avantajul scurtării timpului de preparare, gătire sau dezghețare a produselor alimentare? De câte ori pe săptămână folosiți cuptorul cu microunde? 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Respirația  urât mirositoare (II)
Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce faci dacă ai un câine obez?
Pagina a fost generata in 1.6231 secunde