Cu ce acte se redobândește cetățenia română

437
"Am avut un moment de rătăcire, îl regret, am renunțat la cetățenia română acum patru ani. Mereu m-am considerat un român cu sufletul. Totuși, fără cetățenie, îmi lipsește ceva. Aș vrea să mă ajutați cu informații despre actele de care am nevoie ca să-mi iau cetățenia română înapoi. Vă mulțumesc din suflet" (Horia Grigore).

xxx

Actele necesare pentru redobândirea cetățeniei române sunt următoarele: cazier judiciar din România; cazier judiciar din străinătate, cu traducere în limba română, legalizată (unde este cazul); acte de stare civilă (certificat de naștere, căsătorie, deces sau divorț) în copii legalizate pentru titular și ascendenți (părinți, bunici), foști cetățeni români; declarație personală, autentificată la notar sau consulat din care să rezulte dacă a mai depus sau nu o altă cerere de redobândire a cetățeniei române; declarație personală autentificată la notar sau consulat din care să rezulte că în prezent nu întreprinde și nu sprijină acțiuni împotriva ordinii de drept ori a siguranței naționale și nici în trecut nu a desfășurat asemenea activități; declarație personală autentificată la notar din care să rezulte menținerea domiciliului în străinătate sau stabilirea domiciliului în România; certificate de stare civilă în copii legalizate pentru copiii minori ai solicitanților; acordul soților pentru redobândirea cetățeniei de către copiii minori, dat prin declarație autentificată la notar (unde este cazul); consimțământul minorilor de peste 14 ani pentru redobândirea cetățeniei române dat prin declarație autentificată la notar în prezența unui părinte (unde este cazul); pașaportul.

Cererea se depune personal

De menționat că toate actele se depun într-un dosar cu șină. Cererile se depun personal și doar în cazuri temeinic justificate prin acte doveditoare de un reprezentant legal (mandatar sau avocat) și se primesc numai însoțite de toate documentele.

Cererile se depun la Ambasada României din țara de domiciliu. Mai pot fi depuse la Ministerul Justiției, Direcția Cetățenie, de către persoanele care au domiciliul sau reședința în România, după obținerea dreptului de ședere, respectiv al domiciliului în România. Datele de stare civilă din documentele depuse trebuie să corespundă cu cele din certificatul de naștere. Nu este necesară apostilarea pentru documentele din Republica Moldova și cele din Ucraina.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Respirația  urât mirositoare (II)
Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce faci dacă ai un câine obez?
Pagina a fost generata in 1.3264 secunde