Cum verifici prospețimea peștelui

1285
Hipermarketurile sunt destul de bine aprovizionate cu pește proaspăt, cel puțin teoretic. Important este să știi foarte bine cum să-ți dai seama ce... vechime are în magazin. Așadar, cunoscătorii recomandă ca imediat ce ai intrat într-o pescărie, primul lucru ce trebuie avut în vedere este mirosul: să nu fie greu, de stricat. Dacă e, fugi! Dacă nu, vezi cum sunt ținuți peștii. Singura variantă corectă e pe gheață. Așa, ei rămân proaspeți și o săptămână.

l Când ajungi față în față cu peștele ales... privește-l în ochi! Dacă sunt limpezi și bulbucați și nu tulburi și scufundați în orbite, e bine, treci la etapa următoare, controlul corporal: mai întâi te uiți la branhii: trebuie să aibă culoarea roșie, vie, nu un maroniu șters. Apoi îl pipăi cu tupeu. Dacă peștele e proaspăt, carnea ar trebui să fie tare, elastică și să revină la forma inițială după ce apeși pe ea, fără a face gropițe.

De ce e benefic peștele?

Petele este unul dintre acele alimente universal recomandate datorită beneficiilor multiple pe care le aduce organismului nostru. Medicii ne îndrumă să consumăm pete proaspăt de cel puin două ori pe săptămână. Oare toi facem asta?

Peștele bogat în grăsimi (macroul, heringii, sardinele, somonul) este o sursă excelentă de proteine, vitamine și minerale, pe când peștele obișnuit, cod, crap, conține toate aceste elemente nutritive, fără a oferi însă procentul necesar de grăsime bună, diferită de cea din carne.

Arma secretă a peștelui este acidul gras Omega 3, cel care, conform numeroaselor studii, poate preveni bolile de inimă, îmbunătăți capacitățile intelectuale, stimula sistemul imunitar și este benefic în câteva afecțiuni dermatologice. Peștele cel mai bogat în Omega 3 este macroul în care, din cele 30% procente de grăsimi, 5 sunt integral de Omega 3. Iar necesarul uman de Omega 3 nu este exagerat de mare: 3 grame pe zi sunt suficiente.

Din păcate și oceane le sunt poluate iar din această cauză, unii specialiști recomandă atenție în cazul consumului de pește, care poate fi periculos pentru persoane cu risc crescut (femei însărcinate, copii), iar asta din cauza posibilului conținut de substanțe toxice cum ar fi mercurul.

Un studiu organizat și coordonat de Institutul de Cercetări Medicale din Chicago a examinat schimbările calitative ale sângelui odată cu trecerea la o nouă dietă, bazată pe alimente sărace în grăsimi. Subiecții au ținut un regim special timp de 36 de săptămâni, alegând între a consuma fie doar carne de vită și porc, fie doar pește. Rezultatele au fost mai mult decât spectaculoase: nivelul colesterolului scăzuse cu 1,8 procente la subiecții care aleseseră dieta bazată pe pește, iar nivelul de colesterol "bun" (HDL) crescuse cu 2,9 procente.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Respirația  urât mirositoare (II)
Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce faci dacă ai un câine obez?
Pagina a fost generata in 2.4583 secunde