"Voi fi un rector credibil, cu respect pentru profesie și colegi!"

2585
28
Pentru toți cei patru candidați la funcția de rector al Universității "Ovidius" din Constanța, a fost o campanie electorală deloc comodă.
Ieri, prof. univ. dr. Eden Mamut a acceptat să ofere un interviu pentru "Cuget Liber", plecând de la concluziile acestei perioade.

- Mai sunt două zile până la alegerile pentru funcția de rector al Universității "Ovidius". Care sunt impresiile cu care încheiați această campanie?

- În general, am sentimentul că intrarea mea în această campanie a fost o decizie corectă. Am avut prilejul să propun colegilor mei o serie de soluții pentru problemele noastre și să primesc părerile și comentariile acestora. Am avut schimburi de idei și dezbateri care mi-au limpezit gândurile și mai ales mi-au permis să constat că avem o imensă bogăție în diversitatea noastră de preocupări, de puncte de vedere și de abordări. Universitatea noastră, cu multitu-dinea de specializări și programe, este o resursă importantă pentru viitorul Constanței și trebuie tratată cu multă grijă și preocupare.

- Ați putea să ne împărtășiți cu ce soluții ați intrat în campanie și care au fost îmbunătățirile rezultate din dezbaterile cu colegii?

- Viziunea "Ovidius 2015", cum se intitulează programul meu managerial, a fost inițial orientat către organizarea Universității noastre ca o instituție de învățământ superior de cercetare științifică avansată după modelul american. În discuțiile purtate cu colegi de la facultățile de Litere, Teologie sau Medicină, am constatat că trebuie să acord o mult mai mare importanță complexității și diversității Universității. Au fost evidențiate o serie de noi oportunități legate de dezvoltarea Universității ca un centru multiconfesional - o poartă a Europei către Orientul Apropiat și Asia Centrală. Am constatat că există resurse pentru a dezvolta studii și cercetări asupra limbilor minoritare și regionale, contribuind la promovarea valențelor câștigate de zona în care trăim. În varianta inițială, puneam un accent major asupra aspectelor manageriale, a proce-durării activităților și implementării unui sistem de asigurare a calității funcțional. În urma dezbaterilor, aveam să înțeleg că este esențial pentru perioada următoare să punem un accent deosebit pe grija față de studenți, pe problemele reale ale acestora, pe asigurarea condițiilor de studiu, de relaxare, de agrement, pe implicarea acestora în proiecte concrete și pe asigurarea unei vieți spirituale și a unor activități colective în care să se clădească spiritul ovidian. În concluzie, am reușit să extind și să detaliez programul managerial, ajungând la o formă care îmi dă încrederea că, pe baza acestui program, voi putea așeza universitatea noastră pe un drum solid către performanță.

- Vă așteptați să luați parte la o campanie marcată și de lucruri neplăcute?

- Nu aș putea spune că sunt neapărat lucruri neplăcute, dar sunt anumite constatări. O comunitate academică, în sensul european al spațiului universitar de gândire și reflexie liberă, pre-supune exercițiul unor dezbateri instituționalizate, a unor grupuri tematice pentru schimburi de idei și o mult mai mare deschidere la dialog. În universitatea noastră, se simte nevoia de a se sădi și dezvolta astfel de "agore" unde cadrele didactice să vină să-și exprime gândurile, să poarte discuții și astfel, să realizeze că această libertate de gândire reprezintă elementul fundamental pentru o viață universitară. Înregimentarea în grupuri și clanuri poate să ofere o siguranță efemeră, dar pe termen mediu și lung scindează comunitatea academică și reprezintă o piedică în evoluția unei universități.

- După toate aceste dezbateri, care este, în opinia dvs., profilul de rector de care are nevoie Universitatea "Ovidius"?

- Rectorul de care avem nevoie trebuie să fie o persoană credibilă, cu o reputație fără pată, care să cunoască, dintr-o experiență trăită plenar, problemele de educație și cercetare. Să fie o persoană cu un profund respect pentru profesia de dascăl, cu o grijă părintească față de studenți și față de toți cei cu care lucrează, să fie un bun manager, un om al dialogului, un om de echipă. Și pentru că falsa modestie este o dovadă de ipocrizie, Universitatea "Ovidius" are nevoie de un rector ca mine! 


Comentează știrea

28 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 
cetatean
21 februarie 2012
MAMUT=O NULITATE

Tatare,ti-a pus-o corpul de control,vrem sa stim si noi ce le-ai raspuns la intrebarea cum de faci contestatii la alegerile de senat cand tu erai in plimbare pe banii universitatii in strainatate.SI TU SI ALTERATUL DE VICTOR CIUPINA O SA ACHITATI DIN BUZUNAR TOATE DECONTURILE PUSE IN CONTABILITATEA UOC...DACA NU,O SA IESITI LA VALEA SEACA IN REGIM SEMI-DESCHIS SI ZILELE DE MUNCA VOR ACHITA SUMELE PUSE IN CARCA UOC

preot
21 februarie 2012
Lumea crestina

Dupa toate nenorocirile facute de imperiul otoman in Tara Romaneasca din timpul voievozilor si pana la prabusirea imperiului pagan,nu vom accepta niciodata sa fim condusi de un musulman.

soldat
21 februarie 2012
mamut

daca il duci pe mamut si il lasi pe o strada din afghanistan,scapa,ca este de al lor....dar daca il duci pe o strada din braila sigur "cobzarii lui marioara cojoc" il iau si ii fac botezul musulman ca la implinirea varstei de 5 ani

profesor
21 februarie 2012
Dle. Mamut,nu-mi vine sa cred ce frumos vorbiti despre contracandidati

Dle asa-zis profesor,va rugam sa ne spune-ti cu cate facultati ati facut intalniri?Cumva va resemnati dupa toate acuzele aduse in aceasta campanie?Totusi va rugam sa declarati cate programe de cercetare s-au finalizat din initiativa dumneavoastra inclusiv cele care v-au "umflat" conturile?Stiati ca inceperea unui program de cercetare,incasarea banilor de pe urma acestor de programe si nefinalizarea lor ,atrage dupa sine cercetarea penala?Nu credeti ca odata si odata o sa trebuiasca dati declaratii penale in care sa consemnati frauda facuta de dumneavoastra in privinta acestor programe?

lector
21 februarie 2012
Succes Dle. Epure

Va dorim succes Dle. Epure in obtinerea functiei de rector si va asiguram ca toata facultatea de mecanica este cu dumneavoastra

asistent
21 februarie 2012
Epure-un adevarat manager

Prin ceea ce s-a cladit in ultimul timp in UOC adica profesorii batrani care nu au vrut sa-si lase functiile de conducere au fost indepartati.Succes Dle. Epure in continuare.

profesorii UOC
22 februarie 2012
Epure rector

Dle. Presedinte al Senatului va dorim succes deoarece le-ati demonstrat tuturor ca sunteti cel mai bun

studenti
22 februarie 2012
EPURE...CEL MAI BUN!

speram ca uoc sa ajunga pe cele mai inalte trepte sub conducerea dvs. mult noroc. votati dan epure pentru o mai buna desfasurare a tuturor lucrurilor in uoc

Decan al Facultatii de Fizica,Prof. Mihai Girtu
22 februarie 2012
Epure favorit pentru rector al UOC

Dle. Profesor Epure,va doresc succes in functia pe care o sa o detineti dupa alegerile din 24 februarie.Facultatea de Fizica va sprijina in toate activitatile pe care o sa le desfasurati dupa alegerea in functia de rector al UOC.Va dorim succes

Simona Mina
22 februarie 2012
Dle. Epure dintre toti candidatii sunteti singurul care merita sa fiti rector!!!!

Va doresc succes si toti profesorii din Facultatea de Drept va sunt alaturi.

28 comentarii. Pagina 1 din 3. Click pe pagina dorită : 1 2 3 

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 22 Februarie 2012
Stire din Cultură-Educație : Inaugurări la Universitatea "Ovidius"
Marţi, 21 Februarie 2012
Stire din Cultură-Educație : Răsturnare de situație la UMC
Pagina a fost generata in 0.4189 secunde