Medicul de gardă

Ce indică analiza de sânge VSH

838
"Am niște probleme, iar medicul de familie nu mi-a dat niciun diagnostic, mi-a zis că totul depinde de cum iese VSH-ul, să fac analiza asta. Dar eu n-am găsit să le facă gratuit și m-am programat pentru ianuarie 2013. Aș vrea să aflu și eu, dacă se poate prin această rubrică, ce boli arată VSH-ul ăsta? Vă mulțumesc mult" (Katerina Ion).

Pentru a lămuri lucrurile, dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center ne-a explicat că VSH-ul se referă la viteza de sedimentare a hematiilor (hematiile sunt globulele roșii din sânge). Practic, este o ana-liză de sânge extrem de importantă, care ar trebui să fie făcută anual de toată lumea, nu neapărat de persoanele cu probleme de sănătate. Cât privește rezultatele acestei investigații, cu toate că nu pot stabili cu exactitate existența unei anumite afecțiuni, cu siguranță valorile anormale indică unele anomalii care nu trebuie ignorate nici de medic, nici de pacient.

Ce este VSH-ul? 

VSH-ul este o analiză de sânge care stabilește viteza de sedimentare a hematiilor. Viteza de sedimentare a hematiilor (hematia fiind globula roșie, practic celula sanguină care conține hemoglobina, responsabilă de transportul oxigenului și dioxidului de carbon prin sânge) reprezintă un marker orientativ referitor la eventualele afecțiuni de care ar putea suferi, la un moment dat, pacientul. În concluzie, rezultatul VSH-ul nu reprezintă un diagnostic de certitudine, ci doar un indice provizoriu al stării de sănătate.

Valorile mari ale VSH-ului apar în bolile reumatismale, în infecțiile acute, în cazul tumorilor maligne, al tuberculozei, anemiei și a bolilor de ficat sau rinichi, dar și în cazul persoanelor obeze, a vârstnicilor, înaintea menstruației, atunci când nivelul colesterolului este crescut sau în urma administrării unor medicamente. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 02 Octombrie 2012
Stire din Cetățenești : Cum tratăm rapid tusea
Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Sănătate : Cum recunoaștem prezența polipilor nazali
Pagina a fost generata in 0.7398 secunde