De ce sunt marile piețe ale Constanței "sat fără câini"?

1848
10
Constănțenii s-au săturat de harababura din marile piețe ale orașului și nu înțeleg de ce, în condițiile în care există multe tarabe libere, piețele sunt sufocate de comercianți dubioși, care vând direct de pe trotuar până și carne de porc! Direcția Piețelor confirmă că 30 - 35 la sută din totalul tarabelor sunt neocupate din cauza lipsei clienților, dar precizează că nu deține pârghii de control pentru ceea ce se întâmplă în afara piețelor, această responsabilitate revenind Poliției locale.

Având în vedere că numărătoarea inversă pentru marile sărbători a început, iar haosul din piețe crește cu fiecare zi ce trece, oamenii cer autorităților să facă ordine și să le asigure protecția de "infractorii" care pândesc în aceste locuri foarte aglomerate, dar și de "bișnițarii" care profită de naivitatea multora și vând, în condiții improprii, produse care le-ar putea pune în pericol sănătatea sau despre a căror provenință li se oferă informații "halucinante".

Și mai nemulțumiți sunt comercianții onești, care deși plătesc "bani grei" pentru o tarabă, indiferența autorităților îi supune, constant, concurenței "bișnițarilor" de tot felul, care vând aproape aceleași mărfuri, dar la prețuri mai mici: "Și mie mi-ar conveni să vând mai ieftin și să nu mi se strice marfa, dar zi de zi trag nădejde că o să am clienți cât să nu ies pe minus. La sfârșit de lună, după ce scad dijma pe tarabă și toate cheltuielile, mi se întâmplă să ies tandi pe mandi. Din ianuarie o să-mi scot și eu pârleala, nu mai închiriez tarabă și o să vând ca bișnițarii, direct de pe trotuar. Dacă lor le merge sportul ăsta de atâția ani, mie de ce nu mi-ar merge? Mi-e cam rușine că mă cunoaște lumea…" – ne-a spus un vechi comerciant al Pieței Grivița. Bărbatul cere stoparea acestor inechități - o tentație constantă la înșelarea statului și de către comercianții onești.

"Am certificat de producător, dar prefer să vând în afara pieței. Să știți că nu sunt doar bișnițari care se ocupă cu chestiile astea, mai sunt și producători, administratorii de piețe știu asta. Eu nu instig la nerespectarea legii, vreau doar ca poliția să-și facă treaba și să nu permită comerț în afara pieței. Există patrule care-și fac veacul și în Tomis III, și în Griviței, dar neregulile astea sunt de când există piețele, deci e clar că sunt trecute cu vederea!", ne-a spus I. Cornel, care a recunoscut că are un sentiment de jenă în calitatea de… contravenient.

"Vă dau cuvântul meu de onoare, o femeie bine îmbrăcată a vândut două pulpe de porc în afara Pieței Tomis III. Am întrebat-o unde-i ștampila și dacă a auzit de trichineloză, dar s-a făcut nevă-zută. Mare pericol pentru naivi înainte de sărbători. Se vând pe lângă piață ciocolată, bomboane, jumări, șuncă, jucării, pocnitori, tot ce vrei și ce nu vrei. Dacă poliția nu se implică acum… E prea multă bișniță în toate piețele, plus hoții de buzunare, ceva de speriat!", spune și Stela Tașcă.



"Obiceiuri care țin de români!"


Contactat de ziarul nostru, Ion Ciobanu, șef serviciu administrativ în cadrul Direcției Piețe, Târguri și Oboare Constanța, ne-a spus că administratorii piețelor au competența să răspundă numai de ceea ce se petrece în zona de activitate care aparține efectiv acestora, dincolo de acest spațiu fiind domeniu public. Or, responsa-bilitatea gestionării zonei din jurul piețelor, unde într-adevăr persistă de multă vreme nereguli, cade în sarcina poliției locale: "Se fac tot timpul controale, din păcate, oricât s-ar controla, astea sunt obiceiuri care țin de români…"

Închirierea tarabelor, în cădere liberă

În patrimoniul Direcției Piețe, Târguri și Oboare Constanța există 550 de tarabe, al căror grad de ocupare este, în acest moment, de circa 30 – 35 la sută. Potrivit reprezentantului Direcției de Piețe, cele mai multe tarabe neocupate sunt în piețele mai mici, însă și în piețe foarte mari mai sunt tarabe neînchiriate (în Piața Tomis III sunt în jur de zece tarabe libere, iar în Piața Griviței, aproape jumătate, deși se pot închiria și pentru o zi). Cât privește tarifele, pentru piețele mari se plătesc 11 lei pe zi pentru fiecare tarabă, iar pentru cele mici, 7,50 lei: "Nu tarabele sunt problema, ci lipsa clienților, care sunt din ce în ce mai puțini".



Poliția, depășită de situație


Ca de obicei, poliția susține că, în limita efectivelor de care dispune, monitorizează constant piețele orașului, cu atât mai mult înaintea marilor sărbători și acționează ori de câte ori se impune. Din păcate, după ce oamenii legii părăsesc zona, lucrurile reintră imediat pe făgașul… normal. Pe de altă parte, deși au primit asemenea explicații de multe ori, oamenii cer ca măcar în perioada următoare, poliția locală să fie prezentă non-stop în marile piețe, recunoscute drept paradis al escrocheriilor de tot felul.



Comentează știrea

Miruna
13 decembrie 2012
cu cat se prelungeste mai mult domnia clanului mazare-psd ,cu atat mai repede se vor distruge toate

.

Miruna
13 decembrie 2012
ce e de mirare..traim intr-un oras condus de unul din cei mai jegosi si nemernici primari ai romanistanului,r s mazare !

Spiritul sărbătorilor de Crăciun nu a ajuns încă până la malul mării. Constanța a rămas la fel de cenușie și lipsită de strălucire ca și în ultimii ani. Primăria Constanța a făcut și în 2012 economie la becuri și luminițe. A împodobit numai Bulevardul Tomis, o porțiune din Bulevardul Ferdinand, parcul de la primărie și câteva intersecții din oraș. În rest, municipiul arată trist și întunecat. Este drept că luminițele și ghirlandele nu ne umplu buzunarele sau mesele de bucate nouă, constănțenilor de rând, dar măcar ne umplu sufletele de frumusețe, bucurie și spirit de sărbători. În timp ce în alte orașe din țară, chiar și din județ, străzile sunt împodobite cu milioane de beculețe, piețele sunt scăldate de lumină și răsună colinde, Constanța zace într-o haină gri-neagră, de parcă așteptăm sfârșitul lumii și nu Crăciunul. Nici măcar în marile intersecții ale municipiului nu s-au mai obosit lucrătorii primăriei să instaleze luminițe, globulețe colorate sau oameni de zăpadă. Ce rost are? Oricum constănțenii trăiesc numai vara, pentru a se distra în Mamaia! Varianta cu economie pe vremuri de criză nu mai stă nici ea în picioare, că de câțiva ani încoace tot facem economie, dar numai acolo unde vor mai marii orașului. Altfel, pentru Mamaia se găsesc întotdeauna bănuți. În tot acest timp, alte orașe ale țării au început deja să sărbătorească, au aprins milioane de luminițe, au împodobit brazi imenși și au dat drumul colindelor.

zarzavagiul vesel
13 decembrie 2012
piata tomis 3

Nu numai primarul e de vina.Politia inchide ochii deoarece isi primeste darul.Politistii simuleaza controlul,isi anunta aparitia,si pentru cateva minute tiganii se fac ca dispar.Politistii se plimba agale si se fac ca nu vad masinile burdusite de marfa si pentru care administratorul pietei nu cere acte de provenienta si nici nu-i taxeaza pe bisnitari.Un cetatean a cumparat de la o tiganca 4,2 kg de struguri(asa arata cantarul ei).Cand a verificat la cantarul de control,a constatat ca sacosa are 2,8 kg.Nimeni nu controleaza cantarele in piata.

admirator
13 decembrie 2012
asta au votat

pensionarii cardiaci si aia cu punga cu puiul, asta au! Daca majoritatea sta acasa cand se voteaza..... de ce se pling? Asa patesc cei ce abandoneaza lupta. Sa le fie de bine! (Mai este povestea cu florariile de pe trotuarul de la Tomis 3. De ani de zile va atrag atentia ca incurca circulatia si pe cei care asteapta autobul sau maxi-taxiurile si nu faceti nimic... Nu se muta nici florariile nici statiile...) Nesimtire pe fata! Ramineti apatici la alegeri si asteptati sa va rezolve treburile 'autoritatile'... (Asta e obiceiul aurtoritatilor romane, nu al romanilor... )

nelu
13 decembrie 2012
piete

La ce ne mai trebuie Poltia Locala ?, alti hoti pe banii celor care muncesc si produc plus valoare.

sindbad
13 decembrie 2012
Tigari, tigari...

Politia locala se plimba agale (sa aiba hotii timp de fuga), cu o agenda(???) in mana (parca ar lua notite??), discutand despre ultimele descoperiri de pe Marte...Sunt aceleasi gasti de tigani si magraoance, care mai ca nu-ti baga in ochi tigarile de contrabanda, telefoanele furate de la senili, marfa nedeclarata, etc...mai ca nu striga in gura mare: Nu ne atingem de elctoratul primarului. Pai cum? Mazare i-a adus in HC, si noi sa-i bagam la zdup? Pai ce, vreti sa ne pierdem meseria? Sa ne taie primarul capul ca indraznim sa-i ofensam electoratul?

Vasile Ion
13 decembrie 2012
Ai auzit vecina ?

Cat tupeu au musulmanii astia ? Au indraznit sa paveze curtea geamiei Hunchiar, fara sa ceara autorizatie de la primarie.(desigur ca am glumit).Un prieten a deschis un firma de reparat calculatoare.A fost amendat,nu avea bec la intrare,sau o firma luminoasa.Au venit controalele pe capul lui pana l-a falimentat.Daca deschizi un magazin alimentar,vine sanepidul peste tine.La tine,este rost de spaga.In schimb "comerciantii" astia vand alimente pe bordura,acolo unde pisa cainii.Nu-i vede nimeni.

ovidiu
13 decembrie 2012
piata tomis 3

sa-mi arate mie seful pietelor o taraba goala in Tomis 3. prefer sa-mi cumpar legume si fructe de la chioscurile galbene ,deoarece preturile sunt cu 30% decit in piata. au vad bun aici marfa este proaspata in permanenta nu ca in piata unde precupetele stopesc legumele sa nu se ofileasca. piata tomis 3 a devenit mica -pe str.dezrobirii sau pe b-dul tomis nu exista nici o piata -lumea vine de la 3-4 km si este normal ca acesta piata sa fie aglomerata- in cartiere exista 1-2 magazine pe cind in tomis 3 sunt macelarii, pescarii,magazine de legume si fructe si este normal ca omul sa prefere acesta zona comerciala.Piata Tomis 3 ar trebui modernizata si marita dar credeti ca mai intereseaza pe cineva acum cind au trecut alegerile

mal du mer
13 decembrie 2012
aoleu

Pai aici mai de mult era Turcia mai vereee... La ce sa te astepti ? asta e nivelul romanului, ii place chilipirul cu pretul unei posibile boli, asta inseamna sa nu ai creier si gandesti numai cu stomacul. Ia sa nu mai cumparam de la astia de pe langa pietze, neavizati/controlati etc. Sa vedem or sa mai stea pe borduri daca nimeni nu cumpara ?? Ori daca sprijinim acest comert nu e vina politiei sau a lu Mazare. E vina oamenilor si atat. !

MISCAREA DE REZISTENTA ANR
13 decembrie 2012
Razboi impotriva nedreptatii

Razboi impotriva nedreptatii Ni s-a declarat un razboi? Da, ca si in anul 1940 Franta, valorile ANR, valorile in general au fost atacate. Degradarea sistemului in Romania a inceput dupa 1944 si se leaga de comunizarea si rusificarea Romaniei. Strategia de aparare a ANR a fost defectuoasa ori nu a fost realizata. E in lupta un nou anr pe care eu cel putin nu il mai recunosc cu vechiul ANR Fiecare se gandeste ca asta nu i se poate intampla lui , ori se gandeste numai atunci cand este vorba de el.Iata greseala strategica franceza:blindatele – a se citi valorile au fost atacate "piecemeal" bucata cu bucata.( Cf Charles de Gaulle- Memorii de razboi) Dar sint multi de " el" de cazuri individuale care adunate fac un caz colectiv, un adevarat conflict de munca intre slariatii ANR si sistem. Va propun ca in urmatoarele zile sa ne manifestam parerea,(fiecare poate sa vina cu o idee de manifestare impotriva nedreptatii de acum si spulberarii vechiului ANR- ganduri pe care stiu ca le ageti mai mult sau mai putin toti, chiar si "killerii"- "executantii" de tip neocomunist-nazist cu care in viitor chiar nu se poate intrevede democratie) opozitia printr o greva de tip japonez si o pauza intre 11 55 -12 35 pentru a demonstra sistemului ca nu ne impresioneaza , ca sintem impotriva si ca sintem in lupta cu sistemul . Alegerile nu sint numai in Parlament si ele au oricum consecinte direct asupra situatiei din ANR. Exista 700 de oameni in ANR si 10 -20 in conducere-sistemul. Va intreb cine este ANR? Acei 10 oameni ? Ca si in Germania de est 1989 raspunsul este NOI SINTEM !..noi sintem poporul spuneau germanii si noi sintem ANR spun oamenii, fara de care bineinteles ANR insasi nu poate exista. Mi s-a facut o nedreptate, o inscenare de cel mai josnic tip si totusi eronata, cu privire la numerotarea dosarelor pentru arhiva..patetic nu-i asa ? si ca in trecut cand oamenii apelau la judecata Sfatului oamenilor buni si batrani apelez la sfatul oamenilor din ANR si la Justitie-Tribunal , mai ales ma adresez celor ce au fost nedreptatiti , dati afara ori care si-au pierdut locurile de munca?care simt ca "asa nu se mai poate!" Si va intreb Cat o sa mai rabdam ? cat o sa mai rabdam nedreptatea? Sa stiti ca legea este de partea noastra!de aceea facem Declaratie de razboi impotriva nedreptatii! Va chem la lupta prin toate mijloacele posibile: greva, actiuni sindicale, actiuni administrative si actiuni in justitie, actiuni sociale , presa discreditarea acestor mijloace murdare de a face administratie care vor fi anihilate in curand chiar daca peste cateva zile sau 1 an sau 2 . Ati vazut cum oamenii –colegii nostri de la APC au stiut sa lupte 3 luni ? ANRul e mai prejos de cat APC?Nu cred!.. Desi nu ne place si avem psihologia "asta nu mi se poate inampla chiar mie" gandeste te ca "maine poti fi tu"! NOUL ANR VREA SA FACA LEGEA ..FARA LEGE ..FARA CONSILIERII JURIDICI DE LA JURIDIC. –Juristii sint dati afara in cateva zile. In mai putin de o luna 2 juristi au fost dati afara mai mult sau mai putin mascat.Toti sefii de la Juridic, Tehnic si Personal si-au dat demisia in cateva zile mai mult sau mai putin voluntar. Iar in mai putin de o luna au fost "fabricate" doua comisii, ambele nelegale si peste termenul de 30 de zile prevazut de legea 53/2003 pentru a sanctiona, pentru a fi dat afara al treilea din 5 juristi.Al patrulea jurist a renuntat la dreptul de a semna toate actele ANR pentru a nu –si asuma responsabilitatea a ce urma. Numai ca de data asta s-a incalcat legea.Numai ca de data asta o sa plateasca! Tocmai pentru ca s-a depasit termenul legal nu voi recunoaste nicio o asa zisa "sanctiune" la adresa mea pentru ca legea prevede ca orice masura luata peste termen este lovita de nulitate absoluta. E timpul pentru o noua revolutie! Vreau sa –mi aratati ca nu e asa cum a zis un prieten al Presedintelui Basescu : ANR E ATAT DE CORUPT INCAT pentru ca anr sa fie reformat trebuie demolata cladirea si construit un nou anr cu noi angajati... Vreau sa mi demonstrati ca anr se poate reforma din interior.Si poate lupta cu toate influentele politice si de orice fel. Omaneni din ANR ! NI S-A DECLARAT RAZBOI! .. fara sa-o stim poate, fara o declaratie oficiala, deci cu atat mai imoral, "sistemul ticalosit" cum ar spune Marin Preda cu reminiscente in comunism , dar din pacate si in unii oameni mai tineri dar educati comunist- e in razboi cu oamenii, ca si in comunism fara motive ori lege, pur si simplu incalcand legea, pe sistemul "pentru nimic iei 3 ani inchisoare". Si totusi asa cum au spus o si politicienii "aceasta imparatie a intunericului trebuie sa dispara". Va chem cate un ANR liber si combatant ca si Franta libera in 1940 a lui Charles de Gaulle dincolo de capitularea pe care unii salariati inteleg s-o faca...si sa actionam cum deja unii colegi fac prin actiuni sindicale ori in instanta . Fara o miscare de anihilare a "epurarilor" de tip comunist ANR ul nu supravietuieste in forma actuala, cu o miscare de "rezistenta" mai are sanse.Ma declar in greva si nu recunosc nicio asa zisa masura de "sanctiune" nelegala cu atat mai mult cu cat deja aceste ilegalitati sint in controlul Tribunalului Cta prin dosarele Tribunalul C-ta. Prefer sa lupt! Nu ma atasez de a fi in ANR, ori in sistemul din Romania. Dar va intreb cati sa plecati in Germani si Italia? Toti?E imposibil..asa ca e mai bine sa corectam ce putem aici. Credeti ca faptul de a sta pasiv si a astepta ce decide sistemul e o solutie? Daca vor razboi se pare ca vor avea unul..dar mai mult decat isi imaginau.. Va chem la lupta impotriva sistemului nu a oamenilor.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 30 Noiembrie 2012
Stire din Economie : Postul ne usucă buzunarele
Marţi, 10 Aprilie 2012
Stire din Social : Cât ne costă masa de Paște
Pagina a fost generata in 0.2426 secunde