Speculanții sufocă piețele constănțene

1064
2
O raită prin piețele constănțene este suficientă pentru a ne pieri pofta de fructe și legume proaspete. Tarabele sunt pline de produse colorate, strălucitoare, dar la prețuri amețitoare. Fructele de primăvară sunt 10, 20 de lei kilogramul, cartofii noi sunt 4 lei kilogramul, roșiile 7 lei, castraveții 4 lei. Mulți vin, se uită, își cumpără o legătură - două de ceapă, una - două de ridichi, poate și o salată, singurele verdețuri la prețuri mai convenabile. În rest, puțini cumpărători se pot atinge de "trufandalele" cu prețuri piperate.

Comercianții te strigă, te îmbie să-ți umple sacoșa, cântăresc mai mult de cât spui tu că vrei, doar-doar și-or vinde mai repede marfa. Nici nu ai de unde să alegi. Toți au aceeași marfă, aceiași saci cu cartofi noi, aceleași lădițe cu cireșe ori căpșuni și, evident, aceleași prețuri. Nici nu ar putea să fie altfel când niciunul nu este, de fapt, producător, ci doar intermediar. Toți se aprovizionează din angro-urile de pe variantă sau de la Târgul de legume dinspre Poiana. Se duc dis-de-dimineață, negociază prețurile, cumpără toată marfa, apoi ne-o vând nouă cu ce prețuri stabilesc între ei.

Spații speciale pentru micii producători

"La piața amenajată din Tomis III nu sunt locuri la tarabe din cauza unor speculanți care au închiriat toate tarabele și nu sunt producători. Sunt mulți care vând, care nu sunt din Constanța. Sunt patroni care au acaparat majoritatea tarabelor din piață", ne-a declarat, indignat, Ceciliu Cnab, pensionar din Constanța. Acesta consideră că nu este normal ca micii producători să nu mai aibă loc în piețe din cauza intermediarilor. "În ultimele zile, au fost fugăriți micii producători care vindeau ceapă verde, mărar, pătrunjel, salată, produse cultivate în grădinile proprii. Ei dădeau marfa la jumătate de preț față de cei din piața amenajată, unde majoritatea produselor sunt din import. Sugestia mea este să se amenajeze și pentru producătorii aceștia tarabe în afara pieței de unde ne vom putea aproviziona civilizat la prețuri acceptabile și nu de speculă", mai spune Ceciliu Cnab.

Legume culese la 6 dimineața

La Piața Griviței, ieri, încă mai erau mici producători care își vindeau marfa din mașină sau direct de pe asfalt. Aveau ridichi cu 0,5 lei legătura, ceapă verde, două legături la 1 leu, salată verde la 1 leu, leuștean în legătură mare la 1 leu, dar și flori proaspăt culese din grădină. Tanti Nuți vine în fiecare zi din localitatea 23 August. O aduce cineva cu mașina dimineața, cu toată marfa, și pleacă seara, cu autobuzul. "Am cerut să iau și eu o tarabă, dar mi s-a spus că nu mai sunt goale. Toate legumele sunt de la mine din grădină. Le culeg la 5,30-6 dimi-neața, ca să fie proaspete. Au învățat deja oamenii și vin direct la mine", ne-a spus femeia. 

Comentează știrea

lol
17 mai 2012
speculantii:)))

speculanti is aia dela tarabe PROASTOO!!! astialalti de pe linga piete is mici ( foarte mici producatori ) care nu au loc de tiganii care se dau producatori si au luat toate tarabele din oras

rzvan
17 mai 2012
ne pasa de constanta

asta se intampla din cauza ca ,,primarul" mazare a permis asa ceva.daca s-ar fi implicat mai mult,nu s-ar fii ajung la asta. Vota-ti Gigi Chiru!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 10 Aprilie 2012
Stire din Social : Cât ne costă masa de Paște
Pagina a fost generata in 0.442 secunde