Jale mare în piețele constănțene: Prețurile la legume au explodat

2730
6
Jale mare în piețele constănțene: Prețurile la legume au explodat - legumefructecitricezarzavaturipi-1330718668.jpg

Articole de la același autor

Odată cu venirea primăverii, dar și cu începerea postului, constănțenii dau iama în piețe în căutare de legume și fructe proaspete. Anul acesta însă vor trebui  să-și pună pofta în cui sau să se gândească de două ori înainte să dea 5 lei pe o salată, 10 lei pe un kilogram de spanac și 8 lei pe kilogramul de roșii.

Legumele de primăvară sunt atât de scumpe încât abia de te poți apropia de ele. Tarabagii spun că de vină este iarna grea pe care am avut-o și se așteaptă ca prețurile să mai crească. Nu le convine nici lor căci din cauza prețurilor foarte mari nu le merg vânzările. Oamenii vin și cumpără strictul necesar, nu își mai umplu sacoșele.
În Piața Griviței, tarabele care înainte gemeau de legume de sezon sunt acum pe jumătate goale. Comercianții care s-au descurcat să se aprovizioneze cu marfă de import sunt în piață. Micii producători au venit doar cu câteva verdețuri. "Înafară de ceapa verde toată marfa este din străinătate. Roșiile sunt de Italia, salata și ridichile la fel. Ardeii grași de Spania, ciușca este bulgărească, toate sunt aduse. La noi nu s-au făcut. Acum două săptămâni era zăpada aia mare și gerul ăla cum-plit. De unde legume românești? Cine știe când or mai apărea anul ăsta", ne-a zis o precupeață.

Tarabe cu legume de import
Pe taraba ei roșiile "foarte gustoase" sunt 10 lei kilogramul, castraveții cornișon sunt tot 10 lei, ardeii grași 12 lei, ardeii kapia 12 lei, salata 4,5 lei și ridichile "foarte fragede" 4 lei. În rest, jale mare: ridichile albe costă 10 lei, cinci fire de ceapă verde într-o legătură 1,5 lei, ciușca bulgărească 1,5 lei. Vizavi, o altă precupeață ne îmbie să cumpărăm spanac. Îl dă cu 7 lei kilogramul. "Este gata curățat, pentru femeile ocupate. Îl așez în pungi de un kilogram, dar pot să pun cât vrea fiecare", ne spune femeia. Speră ca până după-amiază să termine cei trei saci pe care i-a adus la piață. "E mai bun decât cel la pungă, pe care îl găsești congelat la supermarket. Și ăla iese la 10 lei kilogramul", ne mai strigă vânzătoarea.

Mai ieftin la supermarket
Femeia știe ea ce știe, căci multe din legumele și fructele din piață sunt acum mai ieftine în marile magazine. Doar și ei tot de acolo se aprovizionează. De exemplu, la supermarket-ul din centrul orașului roșiile sunt 6,5 – 7 lei kilogramul, ardeii grași sunt 10 lei, iar cei kapia 9 lei. Castraveții se vând cu 7-8 lei kilogramul, ridichile cu 3 lei, salata cu 4 lei.
Oamenii cumpără și ei ce pot: "Anul trecut pe vremea asta ridichile erau 2- 2,5 lei, salata 3 lei, spanacul 5 lei. Acum sunt dublu. O să ajungem să dăm ca acum doi-trei ani 4 lei pe o legătură de usturoi. Nici nu poți să zici că iei și tu să îți faci o salată sănătoasă. Iei puțin, cât să îți faci pofta și apoi tot la cartofi ne întoarcem", ne zice necăjită o bătrânică studiind prețurile din piață. "A început postul, dar legumele sunt mai scumpe decât carnea. Mai repede iei un pui cu 8 lei kilogramul și faci două feluri de mâncare, decât să dai mai multe de 10 lei pe câte un kilogram de roșii, castraveți, ardei și să-și faci o salată. Bătrânii nu își mai permit să mănânce bine", mai spune femeia îndepărtându-se cu sacoșa goală.



Comentează știrea

Inspector Javert
3 martie 2012
Batranii constanteni

Bătrânii nu își mai permit să mănânce bine", mai spune femeia îndepărtându-se cu sacoșa goală"-Bătrânii constănțeni s-au vandut drogatului&porcului ptr un pui si o sticla de ulei.Foarte bine,atunci sa sufere. PS.Pun pariu ca baba cu sacosa o sa puna stampila iar pe drogat&porc.

ovidiu
3 martie 2012
traiasca supermarketul

Rostul pietelor esta ca producatorii sa-si poata vinde marfa direct.ce se intimpla in Constanta- tarabagii sunt niste bisnitari.Nu am mai calcat intr-o piata de cel putin 2 ani .Prefer sa-mi fac cumparaturile de la marile magazine. In mod civilizat poti sa-ti alegi produsele preferate. Daca nu ar fi supermarket-urile preturile ar exploda-cel mai bun exemplu este pretul oualelor..Nu cistiga producatorii adevarati cit cistiga acesti precupeti ai pietelor..Vina pentru aceasta situatie o poarta in primul rind Primaria lui mazare in goana pentru a cistiga cit mai mult la inceputul anului se liciteaza tarabele la preturi mari -taxa pe care tarabagii o recupereaza de la noi prin preturi.Normal era ca tarabele sa se inchirieze dimineata contra unei taxe si astfel disparea monopolul bisnitarilor asupra pietelor.

sever
3 martie 2012
talharii pietelor

Gospodinele si toti cumparatorii ar trebui sa le distruga marfa si tarabele acestor banditi de drumul mare.Aceste preturi sunt aproape duble fata de PARIS!!!!PENTRU CONFIRMARE AM SA TRIMIT LA REDACTIE FOTOGRAFII CU PRETURILE DIN PIETELE OCCIDENTALE.Rasturnati-le tarabele fara frica,caci si politistii sufera...Exemple Paris:capsuni 8lei kg,rosii de la 5 la 8 lei,salata(doua)6 lei etc....

consumator
3 martie 2012
"inspectorul"ilogic

dle"inspector" preturile prohibite de la piata sunt pt toata lumea,si pt tine,nu numai pt aia care au votat stramb

elena
3 martie 2012
Ptr.Ovidiu

Bravo,felicitari aveti dreptate.Dar vreau sa spun ca azi in ,,Grivita"o femeie de la tara cu salata si ceapa autohtona.Am intrebat cat e salata desi era mica,imi spune ca o da cu 3 lei buc,ca nu vad cat e in piata? Adica asa zisii producatori de etnie rroma (daca ii intrebi cum arata sapa,habar nu au)monopolizeaza piata ,iar cei de la tara sunt obligati de ei sa practice preturi apropiate.RUSINE ca am ajuns sa fim la cheremul acestor,, producatori". Sa nu se vb despre democratie sau libertate ,cand in numele lor sunt:hotiile,furturile ,spaga si minciuna.

dddddd
4 martie 2012
uite de asta nu traiesti tu bine

mare prost esti

Răspuns la: Batranii constanteni
Adăugat de : Inspector Javert, 3 martie 2012
Bătrânii nu își mai permit să mănânce bine", mai spune femeia îndepărtându-se cu sacoșa goală"-Bătrânii constănțeni s-au vandut...

Articole pe aceeași temă

Luni, 16 Ianuarie 2012
Stire din Sănătate : Legume care pot înlocui carnea
Miercuri, 21 Decembrie 2011
Stire din Cetățenești : Cosmetica la domiciliu
Pagina a fost generata in 0.4769 secunde