Medicul de gardă

Cum verificați dacă micuțul are probleme cu coloana?

267
Cum verificați dacă micuțul are probleme cu coloana? - romaniapeprimullocineuropalainci-1348687970.jpg
"Am un nepoțel pe care-l cresc, a intrat în clasa a doua și se plânge că-l doare spatele. Îl cert că nu stă cum trebuie pe scaun, dar el tot aplecat rămâne la birou, când își face lecțiile. Aș fi vrut să-l duc la medic, dar mi-e frică să nu-l pună la raze, e prea mic pentru radiații. Dar nici așa nu pot să-l las…" (Gina Ciurea).


Doamnă Ciurea, înainte de a intra în detalii, dr. Mihaela Mihai, medic specialist kinetoterapie atrage atenția că un posibil debut al unor boli care afectează coloana vertebrală, ducând la deformarea acesteia în timp se poate manifesta exact în primii ani de școală, după cum bine ați observat și dumneavoastră. Cât privește deviațiile coloanei vertebrale mai întâlnite la elevi, acestea sunt, de regulă, cifoza și scolioza. Cifoza, de exemplu, se manifestă prin curbarea excesivă a coloanei în regiunea toracică și favorizează formarea așa-zisei cocoașe. În schimb, scolioza este o modificare a curburilor fiziologice, îndeosebi în regiunea lombară, luând forma literei "C", urmată câteodată și de o modificare apărută în zona următoare, de data asta sub forma literei "S". Problemele sunt și mai grave când vorbim de cifoscolioză, care este o deviație dublă a coloanei vertebrale. Suficiente motive pentru ca medicul specialist să recomande părinților, medicilor școlari să urmă-rească mai atent poziția adoptată de copil pe scaun.
Testare sigură pentru copii
Alături de examinarea fizică a copilului, pentru identificarea scoliozei, medicul specialist va apela și la radiografii cu raxe X, întrucât acestea scot în evidență gradul de evoluție a bolii, dar și existența altor deformări la nivelul coloanei vertebrale, precum cifoza sau lordoza (curbarea excesivă a coloanei în zona lombară, care dă puternice dureri de șale). De asemenea, o procedură eficientă este și rezonanța magnetică computerizată, un procedeu mo-dern care nu face uz de radiații cu raze X, sistem sigur pentru copii.

Posibil și din cauza temerilor, dar și a indiferenței celor din jur, copiii ajung să fie văzuți de un medic specialist foarte târziu, când boala este deja avansată, existând cazuri în care singura soluție rămâne intervenția chirurgicală.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Cum scăpăm de varicelă
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Beneficiile fructului de avocado pentru copii
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Eveniment : Doi copii din Hârșova, prinși la furat
Sâmbătă, 22 Septembrie 2012
Stire din Diverse : Lactatele, esențiale în hrana copiilor
Pagina a fost generata in 1.032 secunde