Ce "pedepse" i-ar descuraja pe locatarii cu restanțe

1712
5
Ce

Articole de la același autor

Având în vedere că numărul locatarilor cu întârzieri repetate la plata întreținerii este în creștere, există voci potrivit cărora o soluție pentru descurajarea acestei "metehne" ar putea fi mărirea procentului de penalizare.

Sătui să-i tot "ducă în spate" pe locatarii care și-au făcut un obicei din a nu fi la zi cu plata cheltuielilor de întreținere, Adrian Leon și Cristina Macarie consideră că ziarul nostru, pe care îl citesc de ani de zile, ar putea fi o rampă de lansare a unor propuneri menite să-i descurajeze pe locatarii care au ajuns la concluzia că merge și-așa: "Cât timp nevoiașii primesc subvenții grase de la primărie ca să-și achite întreținerea, nu văd ce justificare ar mai avea acei locatari care nici măcar nu știu care este data scadentă a plății întreținerii. Se apropie iarna și credem că a sosit momentul să ne implicăm cu adevărat în problema restanțierilor. Eu propun să se mărească procentul de penalizare, 0,2 la sută mi se pare prea mic" – este de părere Adrian Leon. "Eu știu că adunarea generală stabilește procentul penalizărilor. Ca o pedeapsă pentru restanțieri - și nu vorbesc aici de săraci lipiți pământului -, propun ca tot adunarea generală să aprobe mărirea actualului procent de penalizare, mult prea mic față de marele tupeu al eternilor restanțieri. M-ar interesa dacă și alți constănțeni sunt de acord cu ideea mea" - Cristina Macarie.


Suprapenalizarea, ilegală

Pentru descurajarea obiceiului de a nu plăti la timp întreținerea, întrucât sunt destui locatari cu această meteahnă, însuși legiuitorul s-a gândit la o… pedeapsă. După cum ne-a explicat Marcel Dragu, președintele Uniunii Județene a Asociațiilor de Proprietari, pentru întârzierea la plată a oricărei sume datorate asociației, comitetul executiv are dreptul să hotărască penalizarea cu 0,2 % (sau cât a aprobat adunarea generală!) pe suma neachitată mai mult de 30 de zile de la termenul de plată. Atenție, măsura se aplică până când penalizarea a ajuns la valoarea sumei datorate! "Cititorul dumneavoastră are dreptate, asociația de proprietari are dreptul să stabilească propriul sistem

de penalizare, însă legea nu-i permite ca acesta să fie sub 0,2 % pentru fiecare zi de întârziere. Este însă foarte bine că bunii platnici nu mai tolerează situația și încearcă soluții. Puse cap la cap, din mai multe surse, este posibil ca restanțierii să înțeleagă că ei nu pot fi deasupra celorlalți locatari, care, la rândul lor, fac mari eforturi să-și plătească datoriile".

Precedent periculos

Pe de altă parte, șeful UAP a ținut să precizeze că neaplicarea penalităților sau găsirea altor tertipuri convenabile rău-platnicilor ar fi un precedent periculos. În plus, consecința unei îngăduințe exagerate n-ar putea fi alta decât îngroșarea numărului și așa foarte mare al restanțierilor, problemă datorită căreia unele asociații ajung să fie debranșate de la utilitățile vitale.

Tipuri de penalități

Din păcate, la această oră, asociațiile se confruntă cu două tipuri de penalizări: primul, din partea furnizorilor de utilități, care se repartizează restanțierilor proporțional cu valoarea restanței la plata cotelor de întreținere. Și al doilea, penalizări impuse de asociația de proprietari potrivit propriului sistem adoptat de adunarea generală. Locatarii trebuie să aibă în vedere că sumele încasate de asociație din penalități sunt venituri ale acesteia, se contabilizează într-un fond special folosit numai pentru plata unor eventuale penalități calculate de furnizori sau pentru reparații sau îmbunătățiri de interes comun.

Cât privește lista cu propunerile de "pedepse" pentru restanțieri, aceasta rămâne deschisă!



Comentează știrea

Danâlețul reshapat
4 septembrie 2013
Vai, vai..

Ca sa fii "rauplatnic",trebuie sa ai tupeu si nesimtire.Cunosc o familie care are un tuareg si Audi decapotabil -care nu a platit timp de un an intretinerea(de telefoane plate ,late si cu multi "inch",nu mai vorbim).Mediere si apoi dosar-pentru astia-asta trebuie facut.

admirator
4 septembrie 2013
suprapenalizarea

este imorala si in interesul vanatorilor de apartamente. Singura solutie eficienta si legala ramine debransarea de la serviciul neplatit. ca in toate domeniile si peste tot in lume. De ce vreti voi sa descoperiti apa calda si mersul pe jos?

ct
4 septembrie 2013
debransare...

suprapenalizarea NU este o solutie,dimpotriva... eu consider ca mai buna ar fi introducerea unui termen limita clar, de ex dupa 3 luni de penalizare debransare samd...cu cat trece mai mult timp,cu atat se ingroasa problema...

salutare
4 septembrie 2013
de la mare

sunt curios cum se va face debransarea unuia. ca teava...trece pe la toti :) - in marea majoritate a blocurilor ... tuaregul si audi-ul isi platesc pana la urma intretinerea. nu sunt de acord cu ,,ajutoarele" electorale. cine are bani sa-si intretina apartamentul de 4 camere iarna, sa o faca! cine nu, sa vanda....

Tram vai
25 septembrie 2013
Afara cu RADET-ul si administratorii turnatori.

Pana nu va exista un sistem individual si civilizat de citire si taxare a utilitatilor vor fi probleme, sunt de acord cu Nr.2, sa existe solutia debransarii unui consumator de la utilitate nu, vecinii si administratia sa-l barfeasca ca are sau ca nu are, ca nu e treaba lor, exista ANI, DNA altii care fac anchete. Pe romani ii freaca grija de capra vecinului, dar daca te uiti birturile sunt pline, cluburile pensionarilor sunt pline si la colturi de strada toata lumea discuta, aici vorbesc evident de miezul zilei cand toata lumea ar trebui teoretic sa fie la munca.RADET acest monopol care face dragoste cu sila si nefiind penalizat pentru viol.... de proprietate o sa-i puna pe constanteni in fund cu pretul gigacaloriei, asta daca nimeni nu se trezestedirectorii sunt la umbra politicului (USL)pupa unde trebuie, iar cei care-si scot ochii sunt cetatenii si adminigtratorii de bloc care au puteri si asupra apartamentelor proprietate personala, ei putand aplica penalizari sau sa dea in judecata, dar practic tu nu mai vrei sa ai contract de furnizare cu RADET... In fine trebuie schimbat din temelii sistemul asta comunist imputit care este un balon cu apa, totul este o chestiune de timp si de vointa pana va exploda!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5329 secunde