Legea privind camerele agricole, aprobată. Ce modificări s-au adus

165
Legea privind camerele agricole, aprobată. Ce modificări s-au adus - venit1368746913-1371116155.jpg

Articole de la același autor

În ședința de Guvern de ieri a fost aprobată Ordonanța de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultură, industrie alimentară, piscicultură, silvicultură și dezvoltare rurală și pentru abrogarea articolului II din Legea nr. 122/2012 pentru modificarea și completarea Legii nr.283/2010 privind camerele pentru agricultură, silvicultură și dezvoltare rurală. 




Prin modificarea propusă se asigură cadrul organizării și desfășurării alegerilor pentru colegiile camerelor agricole și constituirea camerelor agricole la nivel județean și național. Reprezentanții Ministerului Agriculturii spun că măsura a fost luată pentru a îmbunătăți în primul rând organizarea și desfășurarea efectivă a etapelor premergătoare înființării camerelor agricole la nivel județean, precum și deficiențe de ordin normativ care au privit reglementarea statutului, atribuțiilor și a categoriilor de membri ai viitoarelor camere agricole.


"Prin actul normativ recent aprobat au fost definite atribuțiile Camerei Agricole Naționale și Camerelor agricole județene, astfel încât să fie exercitate în concordanță cu statutul lor juridic și dispozițiile legale aplicabile, a fost clarificat modul de organizare al camerelor agricole la nivelul fiecărui județ și au fost identificate în mod explicit categoriile de membri care pot face parte din camerele agricole județene. Camerele agricole care se vor înființa în baza legii vor dobândi statutul de utilitate publică", au precizat reprezentanții Ministerului Agriculturii.


Între atribuțiile camerelor agricole județene amintim oferirea de asistență tehnică și consiliere producătorilor agricoli în vederea absorbției fondurilor europene, organizarea de activități de popularizare și asistență tehnică de specialitate prin înființarea de loturi demonstrative, demonstrații practice, târguri, expoziții, festivaluri, seminare, simpozioane, dezbateri și mese rotunde. Camerele agricole vor asigura asistența tehnică de specialitate, economică și managerială a persoanelor care desfășoară activități în domeniile agricole și conexe, în aplicarea tehnologiilor agricole moderne și a metodelor noi de conducere a fermelor în scopul eficientizării activităților la nivel de fermă.


De asemenea, prin intermediul camerelor agricole se vor realiza activități de formare profesională continuă în domeniul agricol și conexe, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ținând cont de nevoile și oportunitățile existente. Totodată, camerele agricole județene vor colabora cu instituțiile de învățământ și cercetare agricolă în scopul realizării transferului tehnologic și diseminării rezultatelor cercetării aplicative în agricultură prin elaborarea și distribuirea gratuită de tehnologii de cultură și de creșterea animalelor, materiale de specialitate, proiecte model, etc. Primele alegeri pentru constituirea camerelor agricole vor fi organizate în termen de maxim 90 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanței de urgență.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3973 secunde