Cenzor, doar cu studii medii?

819
"Nu pot să-mi imaginez că legea dă voie ca un cenzor să lucreze la o asociație de locatari dacă nu are facultate, cum se vrea la noi. Nu este ilegal? E obligat cenzorul să depună garanție în bani? Vă mulțumesc pentru informații. Laura M.".

xxx

Nu se poate vorbi despre ilegalitate, întrucât potrivit legislației, cenzorul sau membrii comisiei de cenzori trebuie să aibă cel puțin studii medii. Referitor la garanție, dacă adunarea generală a asociației de proprietari hotărăște astfel, cenzorul trebuie să depună într-un cont bancar al asociației o garanție suficientă și îndestulătoare, pe baza unui contract de garanție încheiat în acest sens. Cuantumul garanției nu poate fi mai mic decât media anuală a totalului cheltuielilor lunare ale asociației.

Deponentul garanției nu poate dispune în niciun mod de suma depusă drept garanție și nici de dobânda aferentă, decât după îndeplinirea

cumulativă a următoarelor condiții: aprobarea descărcării de

gestiune privind exercițiul financiar precedent de către adunarea

generală a membrilor asociației de proprietari, precum și încetarea

efectelor delegației.

Atribuțiile cenzorului

Cenzorul sau comisia de cenzori a asociației de proprietari are, în principal, următoarele atribuții:

a) verifică legalitatea actelor și documentelor, a hotărârilor, deciziilor, regulilor și regulamentelor;

b) verifică execuția bugetului de venituri și cheltuieli;

c) verifică gestiunea financiar-contabilă;

d) cel puțin o dată pe an, întocmesc și prezintă adunării generale rapoarte asupra activității lor și asupra gestiunii asociației de proprietari, propunând măsuri.

(2) Cenzorul sau cenzorii aleși ai asociației de proprietari pot fi remunerați pe baza unui contract de mandat conform hotărârii adunării generale a proprietarilor, la data adoptării bugetului anual de venituri și cheltuieli.

Sancțiuni

Pentru neîndeplinirea atribuțiilor ce le revin, cenzorul sau cenzorii asociației de proprietari răspund personal sau în solidar, în fața legii și a proprietarilor, pentru daunele și prejudiciile cauzate proprietarilor în mod deliberat.

Administrarea, întreținerea, investițiile și reparațiile asupra proprietății comune sunt în sarcina asociației de proprietari, care angajează persoane fizice atestate pentru funcția de administrator sau încheie contracte cu persoane juridice specializate și autorizate pentru realizarea, respectiv furnizarea serviciilor necesare administrării, întreținerii, investițiilor și reparațiilor asupra proprietății commune.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Cum să-ți găsești de lucru în 2012
Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Ciocolata, dăunătoare pentru câini?
Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Obezitatea, la fel de nocivă ca fumatul?
Miercuri, 18 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Ce pățești dacă demisionezi la nervi?
Pagina a fost generata in 2.6805 secunde