Medicul de gardă

"Chiar îmi trebuie facultate să iau o tensiune?

120

Articole de la același autor

"Ca să nu ne mai certe medicul de familie că toată ziua-bună ziua mergem să ne ia tensiunea, ne-am cumpărat un tensiometru. Problema e că după fiecare măsurare, chiar și la 5 minute, tot apare o diferență. Am fost să-l dau înapoi la farmacie, întâi mi-au zis că îl schimbă, apoi nu știu cum l-au verificat, dar au refuzat și tot pe noi au dat vina că nu știm să-l folosim. Dar ce e așa de mare filozofie, îți trebuie facultate ca să iei o tensiune? Și nepoțica mea face asta!" (S. Miron).

v v v

Chiar dacă nu este mare… filozofie și nici nu se impun studii superioare pentru măsurarea tensiunii arteriale, totuși, dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed atrage atenția că este musai să se respecte câteva reguli, deloc complicate, în momentul în care se măsoară tensiunea arterială cu tensiometrul din dotare. Iar primul lucru care trebuie avut în vedere este ca măsurarea să se facă după ce persoana respectivă întrerupe orice activitate pentru minimum jumătate de oră, interval în care n-ar trebui nici să fumeze, nici să consume băuturi pe bază de cafeină sau cafea. La fel de important este ca și în timpul măsurării tensiunii să stăm întinși pe pat sau să se așezăm pe un scaun, fără să ne agităm sau să vorbim. Cât privește fixarea tensiometrului, acesta trebuie montat direct pe piele, astfel încât manșeta aparatului să acopere aproximativ 12 centimetri din lungimea brațului.

Important! Pentru ca rezultatele să fie corecte, este nevoie de mai multe măsurări ale tensiunii arteriale: prima, când pacientul este așezat sau întins și a doua, după ce a stat în picioare câteva minute. În plus, măsurarea ar trebui făcută în trei zile consecutiv, la ambele brațe, tot după repaus, în diferite momente ale zilei, iar valorile vor fi trecute într-un tabel. Este important să procedăm astfel pentru că numai așa pot fi descoperite din timp atât hipertesniunea arterială, cât și bolile cardiovasculare. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 15 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Marţi, 15 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Marţi, 15 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Daune pentru dispariția mașinii
Luni, 14 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Luni, 14 Iulie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 1.4761 secunde