Cine nu are dreptul la ajutorul de șomaj?

3865
4
Cine nu are dreptul la ajutorul de șomaj? - 16maiajutorsomaj-1337182901.jpg

Articole de la același autor

"Se fac restructurări la firmă și mi s-a propus să mă pensionez anticipat, eu nefiind de acord cu asta. Cei de la Personal mi-au atras atenția că dacă refuz pensionarea, pierd dreptul de șomaj. Pot să știu dinainte de a semna aiurea când se taie dreptul de șomaj?" (C. Tinca)

v v v

În primul rând, dacă v-ați pierdut locul de muncă și nu a trecut un an de atunci, potrivit expertului în legislația muncii, Manuela Marcu, încă mai aveți timp să vă depuneți actele pentru obținerea ajutorului de șomaj. Dacă urmează să intrați în șomaj și doriți să vă primiți drepturile bănești chiar din ziua în care ați căpătat acest statut, va trebui să vă depuneți dosarul în maximum zece zile (banii se primesc de la data la care s-a depus dosarul).

Cine nu beneficiază de șomaj?

Stimată doamnă Tinca, într-adevăr, legea nu dă dreptul tuturor persoanelor care-și pierd locul de muncă să primească indemnizație de șomaj. Concret, nu au dreptul la șomaj persoanele care dețin în proprietate terenuri agricole (cel puțin 10.000 mp în zonele colinare și de șes și de cel puțin 20.000 mp în zonele montane) l Cei care au surse de venituri proprii sau care realizează venituri din prestarea unor activități autorizate și care obțin astfel un venit de cel puțin jumătate din salariul de bază minim pe țară l Persoanele cărora li s-a oferit un post corespunzător pregătirii și nivelului studiilor, situației personale și stării de sănătate, situat la o distanță de cel mult 50 km de localitatea de domi-ciliu sau cărora li s-a recomandat de către oficiile forței de muncă, în scris, să urmeze cursuri de calificare sau recalificare și au refuzat nejustificat oferta sau re-comandarea l Persoanele care și-au dat demisia sau care au părăsit locul de muncă de comun acord cu angajatorul l Absolvenții care la data depunerii cererii de acordare a șomajului mai urmează încă o instituție de învățământ.

Referitor la pensionare, într-adevăr, există o restricție în acest sens, dar care este valabilă doar pentru persoanele care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pentru limită de vârstă și stagiu complet de cotizare, ceea ce nu este valabil în cazul pensionării anticipate. 

Comentează știrea

arjoca
8 mai 2013
somaj

am si eu o intrebare tatal meu a fost concediat anul treecut in martie de la cfr a primit un an de zile somaj iar acuma nimik mentionaez ca ar mai avea 2 ani pana la pensie intrebarea mea este nu ar trebui sa primeasca un ajutor social de la stat va multumesc astept raspuns

popa marci
10 mai 2013
somaj

daca sant in somaj de la intreprinderea unde am lucrat,si am gasit un servici cu 200 lunar la asociatia de proprietari,mai am drept la indemnizatie de somaj????

stefan elena
22 mai 2015
somaj

mi sa desfacut contractul de munca cu art 61 litera a mai pot lua ajutor de somaj// multumesc

doru
31 mai 2015
somaj

dupa decesu parintilor am ramas cu 2 hegtare si ceva de pamant am ănteles ca in cazu in care nu mai ai servici nu mai primesti somaj ca am pamint si dat in arenda pai e corect guvernatilor si parlamentarilor de ce mai platesc somajul zeci de ani in cazul meu si cind ajung intro situatie nefericita sa nu pot beneficia de acest ajutor practic de bani mei credeti ca 2..3 h de pamint ne face traiul decent

Articole pe aceeași temă

Marţi, 17 Aprilie 2012
Stire din Social : Târg de joburi, la Eforie
Pagina a fost generata in 0.2921 secunde