Medicul de gardă

"Mă pot căptuși cu SIDA de la țânțari"

610
"Am văzut o emisiune la televizor, prin care ni se recomanda să avem grijă când mergem la dentist, să spunem dacă avem probleme de sănătate, pentru că există riscul să luăm tot felul de boli dacă sângerează gingia. Chiar mă pot căptuși cu SIDA de la dentist? Nu e totul sterilizat? Dar de la mușcătura de țânțari, că tot le-am luat spaima la insecte!" (Tatiana Grigore).

v v v

Urmare nenumăratelor cercetări pe această temă, s-a stabilit că există trei căi majore de transmitere a HIV (virusul imunodeficienței umane): prin sânge, prin contact sexual și de la mamă la făt. După cum ne-a explicat dr. Iuliana Botezatu, medic specialist Phoenix Eastern Medical Center, înainte ca agentul infecțios să fie pe deplin cunoscut și testat, HIV se transmitea prin transfuzii de sânge (din fericire, acest risc a fost înlăturat datorită screening-ului persoanelor donatoare de sânge și organe, deși transmiterea prin sânge încă mai apare la persoanele care își injectează droguri intravenos).

Referitor la pericolul pe care-l prezintă înțepăturile insectelor, nu au fost evidențiate cazuri de transmitere a HIV prin insecte, cum ar fi țânțarii. Principalele grupe de risc sunt: homosexualii, consumatorii de droguri (mai ales cele cu administrare parenterală), transfuzații (în special hemofilicii) și prostituatele.

Saliva cu sânge, un risc

Așadar, este clar că orice produs biologic, țesut sau organ, care conține sânge (chiar și în cantități microscopice) este o potențială sursă de infecție. În saliva persoanelor infectate cu HIV s-au izolat uneori, inconstant, cantități foarte mici de virus, mult mai mici decât în sânge. Nu există însă nicio probă epidemiologică care să indice saliva ca mijloc de transmitere a HIV. Mai mult, s-a constatat că saliva are acțiune inhibitorie asupra virusului prin mai multe mecanisme. Cu toate acestea, nu trebuie neglijat faptul că prin manevre stomatologice, saliva poate fi îmbogățită cu sânge și respectiv cu HIV. De aceea, măsurile de prevenire trebuie să fie respectate în orice condiții, iar stomatologii sunt primii care știu cât de impor-tante sunt aceste lucruri.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 19 Decembrie 2011
Stire din Cetățenești : SIDA se ia prin sărut?
Pagina a fost generata in 0.3382 secunde