Cine se poate pensiona mai devreme, fără penalizare și cu drept de muncă

4652
1
Cine se poate pensiona mai devreme, fără penalizare și cu drept de muncă - fondcinesepoatee-1405002897.jpg

Articole de la același autor

Pensionarea înaintea împlinirii vârstei standard este considerată, în principiu, pensionare anticipată sau anticipată parțială, iar cei care se pensionează mai devreme ar trebui să primească pensii mai mici, fiindu-le interzis să cumuleze pensia cu salariul.

În sistemul public de pensii se acordă mai multe categorii de pensii, respectiv cea pentru limita de vârstă, pensia anticipată, pensia anticipată parțială, pensia de invaliditate și  pensia de urmaș. Aspectele referitoare la pensia anticipată sunt reglementate în cadrul noii Legi a Pensiilor nr. 263 din 2010, cu modificările și completările ulterioare.

Cei care sunt interesați să se pensioneze cu anticipație știu deja că pensiile lor vor suferi penalizări usturătoare și că nu vor avea voie să cumuleze pensia cu salariul, motive care, de multe ori, îi determină să facă pasul înapoi. Iar când află că semeni de-ai lor se pensionează cu mult înainte de termen, iar pensia nu le este nici măcar cu 1 leu micșorată și, în plus, au dreptul să cumuleze pensia cu salariul, se consideră nedreptățiți și arată cu degetul către autorități.

"Eu am făcut cerere pentru pen-sie anticipată acum doi ani, am primit și decizia, dar nu m-am retras din cauză că penalizarea mi-a micșorat pensia prea mult și nu mi-am permis să stau acasă cu 800 de lei. Lucrez casier și mai am doi ani până la limită de vârstă, dacă o fi să nu se aprobe pensio-narea femeilor la 65 de ani… trag de mine, am probleme mari cu ochii. În schimb, cunosc câteva persoane care n-au nici măcar 60 de ani, totuși, s-au pensionat anticipat, primesc pensia întreagă și lucrează bine mersi cu contract. Lor de ce nu le interzice nimeni să ia și pensie, și salariu? Asta nu e discriminare? Știu că doi dintre ei au fost directori la viața lor. Eu am tot auzit că în țara asta s-au dat legi cu dedicație…".

"Am un vecin care a ieșit la pensie la 58 de ani, zice că a lucrat pe grupa a II-a, primește pensia întreagă, nicio penalizare și de vreo 4 ani s-a angajat cu contract de muncă și încasează lună de lună și pensia. Mama s-a pensio-nat anticipat acum un an, ca să aibă grijă de copilul meu, și i s-a micșorat pensia aproape la jumătate și i s-a interzis să mai lucreze. Amândoi s-au pensionat anticipat și nu înțeleg de ce numai mama are de suferit?" – Alexandra Popa.

v v v

După cum ne-a explicat Cristina Mutiș, purtător de cuvânt în cadrul Casei Județene de Pensii Constanța, persoanele aflate în situații de genul celor descrise mai sus, deși ies la pensie cu mult înainte de a împlini vârsta standard, totuși, primesc pensie pentru limită de vârstă. Totul, din cauză că legislația privind sistemul unitar public de pensii prevede reducerea vârstei standard de pensionare pentru anumite categorii de asigurați, mai exact, pentru cei care și-au desfășurat activitatea total sau parțial în condiții deosebite de muncă, în grupele I și II de muncă, dar, atenție, au realizat stagiul complet de cotizare. Însă, și aici sunt anumite restricții, în sensul că reducerea totală a vârstei standard nu poate fi mai mare de 13 ani.

"Sigur că poate exista percepția că toate persoanele care se pensionează înainte de a împlini vârsta standard sunt considerate pensionate cu anticipație. Nu toată lumea cunoaște legile, nu toți au datele necesare să facă aceste diferențe… Însă, în cazul pensionarilor care au lucrat în grupele I și II, lucrurile sunt clare, chiar pe decizia de pensionare scrie negru pe alb că pensionarea s-a făcut la limită de vârstă. Nu apar nicăieri termenele de pensionare anticipată sau anticipată parțială".

Pensia anticipată parțială fără penalizare

Pentru înlăturarea suspiciunilor, purtătoarea de cuvânt a Casei Județene de Pensii a considerat necesar să mai precizeze că există situații când se poate primi chiar și pensie anticipată parțială fără penalizare. Este vorba despre persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele Baia Mare, Copșa Mică și Zlatna sau pe o rază de 8 km în jurul acestor localități. Însă, și aici sunt anumite restricții, în sensul că ele pot solicita pensia anticipată parțială, fără penalizare, dar numai cu cel mult 2 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare prevăzute, față de 5 ani, cât este limita la pensionarea anticipată și anticipată parțială.

Comentează știrea

cercel stefan
11 iulie 2014
petitie

am lucrat 20 de ani in serviciu operativ { pompier ,mechanic motopompist psi} si nu mi sa dat nici un fel de grupa ,cum au beneficiat colegi de/ai mei de la alte institutii, ma intanleam cu ei la pregatirea profesionala pecare o faceam in sediul pompierilor military si toti aveau grupe 1si 2. dupa ce mam pensionat anticipat din cauza falimentelor lla societatilor in care am lucrat, si nu ma primea nimeni sa muncesc pt. ca aveam 60 de ani , am decis sa ma pensionez ,crezand ca voi lua pensia intreaga , mergand pe premiza ca voi lua pensa intreaga,avand grupa de munca . am primit pensie de ajutor social de 350 lei,dupa 42 de ani de munca. multi colegi de /ai mei au ras de mine , spunandumi ,de ce asa ,ca ai ai avut aceiasi functie de pompir civil ca si noi, care am beneficiat de grupe si am iesit cu pensie integral?.Nuexista o lege pt. toata lumea care a lucrat intro functie de acest gen, eu lucrand timp de 20 ani pompier la fostul ilf constanta, un Mastodont un colos care avea cellule frgorifice ,omare statie de frig care functiona cu AMONEAC fiind pericol permanent ff. multe ateliere mecanice at. de tamplarie f. mare plus un enorm dep. de ambalaje de diferite genuri in cerul liber,de am avut diferite evenimente pe linie de psi. Dce nu ambeneficiat si eu de grupe? Nu am putut sa refuz aceasta pensie pt. ca nu aveam alta solutie, nu ma primea nimeni la munca ca aveam 60 ani, acum am 62,si merg pe premiza ca trebuie sa mi se dea aceta grupa pt. a beneficia de pensie integral.Dece se fac separatismele astea? MULTUMESC pt. atentie. am tel. 0728859435 si 0771339727 si astept un raspuns favorabil.

Articole pe aceeași temă

Marţi, 03 Iunie 2014
Stire din Cetățenești : Pensie prin… intermediar
Pagina a fost generata in 1.6635 secunde