Medicul de gardă

Cum combinăm alimentele după post

236
Efectele benefice ale alimentelor permise în perioada postului sunt recunoscute. Problema este că după îndelungile zile de post, organismul este pus la grea încercare având în vedere că meniul tradițional pentru sărbătorile de iarnă este compus din alimente, denumite generic, grele. 


Or, fiecare dintre noi își dorește să depășească trecerea la alimentația... de dulce fără grețuri sau alte tulburări digestive. Acest lucru este posibil dacă gustăm câte puțin din fiecare și, mai ales, dacă știm cum să combinăm produsele specifice Crăciunului.

Realimentare progresivă

După cum ne-a explicat dr. Iuliana Botezatu, medic specialist în cadrul Phoenix Eastern Medical Center, persoanele care vor avea grijă să se realimenteze corect după post nu vor avea probleme neplăcute. Dar ce presupune realimentarea progresivă?

În primul rând, nu trebuie să se combine, la o singură masă, prea multe feluri de mâncare.

Așadar, friptura, cârnații, în general, alimentele bogate în proteine și grăsimi este bine să fie combinate cu legume, pentru a le reduce din efectul nociv. Și fructele sunt deosebit de benefice în această perioadă, pentru că sunt depurative și absorb tot ce este rău în organism. Aceste efecte sunt posibile cu condiția ca fructele să se consume ca gustare, la două-trei ore, între mese, chiar dacă vorbim de masa de Crăciun.

Aveți probleme cu bila?

Referitor la persoanele care au probleme cu bila sau pancreasul, ele ar trebui să ia medicamentele de care au nevoie, dar numai la recomandarea medicului, fără să recurgă la automedicație. Iar la persoanele cu boli metabolice,cardiovasculare, hepatice, renale, medicul precizează că este foarte important să se ajusteze tratamentul acestei perioade specifice, în așa fel încât afecțiunile cronice să fie ținute sub control.

Ce facem cu desertul?

Va trebuie să facem un efort astfel încât desertul, ca și fructele, să fie consumate la ceva timp după servirea mesei. Mai degrabă, după masă ne-ar face bine un ceai și o plimbare scurtă, căci acestea vor ajuta cel mai bine digestia.

Cât privește cafeaua, o ceașcă pe zi este recomandată datorită proprietăților sale diuretice și ușor laxative.

A doua zi, masă obișnuită

După masa de Crăciun, a doua zi, mai ales la persoanele care au postit sau au probleme digestive, masa ar trebui să fie una obișnuită, bogată în legume și fructe. Cât privește produsele tradiționale din porc, acestea ar trebui consumate în cantități cât mai mici sau chiar deloc. În fond, nici n-ar fi imposibil, atâta vreme cât în loc de jambon, cârnați, tobă, răcitură din porc, putem opta pentru combinații gustoase pe bază de pasăre.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0481 secunde