Etern motiv de scandal

Cum repartizează asociațiile de locatari cheltuielile individuale

1449
1
Cum repartizează asociațiile de locatari cheltuielile individuale - 24novfond-1322143036.jpg
Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează, în principiu, în funcție de indexul contoarelor individuale sau de alte criterii în baza cărora se pot individualiza consumurile. Întrucât nu toți locatarii cunosc aceste lucruri, este suficient ca cineva să aprindă o scânteie, pentru ca întreaga asociație… să ia foc.

Din start, președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Con-stanța, ing. Marcel Dragu, ne-a spus că acest subiect este unul sensibil și întotdeauna a dat bătăi de cap celor care locuiesc la bloc, în mod special iarna, iar la nivelul UAP, astfel de reclamații curg. Totul, din cauza necunoașterii nu atât a felului cum se repartizează aceste cheltuieli, cât în mod special a ceea ce înseamnă ele practic, lucru asupra căruia trage atenția și cititorul nostru, Sandu Dinaca: "Eu nu sunt specialist în asociații, nu prea înțeleg unele exprimări din adunările gene-rale și, din jenă, nu întreb unele lucruri pe care nu le cunosc. Îm-preună cu alți locatari din scara mea vrem să știm exact cum se repar-tizează în asociație cheltuielile individuale, pentru că, una-două, tot astea ne sunt puse sub nas. Nu înțeleg de ce ni se bagă pe gât și cele comune, dacă ei spun că fiecare trebuie să suporte pro-

priile cheltuieli. N-ar fi cazul ca președintele să ne dea la toți o broșură, ca să ne facem și noi socotelile, că iarna a dat peste noi și ne e groază de facturi. Vă mulțumesc mult".

Ce se încadrează în acest tip de cheltuieli

Pentru lămurirea lucrurilor, vă infor-măm că cheltuielile pe consumuri individuale reprezintă cheltuielile asociatiei pentru: apă rece și cana-lizare; apă caldă menajeră; energia termică, combustibilul și apa rece pentru prepararea apei calde; gaze naturale; încălzirea apartamentului sau a spațiului cu altă destinație decât aceea de locuință.

Repartitoarele, primul criteriu

În blocurile unde există reparti-toare de costuri, președintele UAP ne-a explicat că repartizarea acestor utilități se stabilește prin decizie a comitetului executiv al asociației. Practic, printr-un regulament propriu, care trebuie să cuprindă prevederi referitoare la modul de citire, dar și de calcul și repartizare a contravalorii consumurilor respective. Dar și aici există unele particularități. De exemplu, dacă toate proprietățile individuale din condominiu au sisteme proprii de înregistrare a consumurilor, atunci asociația de proprietari este liberă să stabilească modul de plată a cheltuielilor pe bază de convenție cu caracter individual. Chiar și în aceste condiții apar litigii, motivul fiind faptul că plata consumurilor proprii nu scutește niciun proprietar de la plata contribuției la cheltuielile comune.

Amănunte care agită spiritele

Cheltuielile pe consumuri individuale se repartizează în funcție de indexul repartitoarelor de costuri, cu respectarea întocmai a normei tehnice și a metodologiei elaborate de Autoritatea Națională de Regle-mentare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice. Atenție! Diferența dintre consumul înregistrat de contorul montat la branșament și suma consumurilor înregistrate de contoarele individuale montate la nivel de apartament reprezintă consumul comun și se repartizează proporțional cu cota indiviză, situație care, potrivit președintelui UAP, iar îi pune în ceață pe unii locatari.

Evidențiere separată a cheltuielilor

Asociațiile de proprietari trebuie să evidențieze cheltuielile cu ener-gia termică pentru încălzire și apa caldă menajeră, separat pentru fiecare apartament, pe un borderou special, care trebuie afișat îm-preună cu lista pentru defalcarea celorlalte cheltuieli de întreținere.

Ajutorul social, altă chichiță

În borderoul special trebuie să fie înscrise și obligațiile de plată a ener-giei termice consumate pentru încăl-zire și prepararea apei calde mena-jere pe fiecare apartament, așa cum rezultă din defalcarea facturii pri-mite de la furnizorul de energie termică și, separat, cuantumul ajutorului social. Cum aceste lucruri sunt destul de complicate, iar unele conduceri de asociații nu se coboară cu explicațiile la nivelul ultimului locatar, apar tot felul de disensiuni pe tema facturilor, de cele mai multe ori, neîntemeiate. 

Comentează știrea

Tramvai
19 iulie 2013
Cand va fi schimbata UAP

reședintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari Con-stanța, ing. Marcel Dragu, nu mai pleaca de acolo, il mumificam. Dorim tineri competenti care sa se implice si nu sa dea niste explicatii tehnice neconforme cu realitatea. Vremea dinozaurilor a trecut. Cu asa presesdinte nu vom putea spera la imbunatatire a dialogului intre furnizori si consumatori. Practic dialogul nu exista si este unilateral.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3763 secunde