Cum să fii asistent maternal de meserie

12276
12
Cum să fii asistent maternal de meserie - 7novfondbun-1320680493.jpg
Sunteți în căutarea unui job și nu reușiți să-l găsiți? Dacă iubiți copiii, aveți șansa de a vă angaja ca asistent maternal profesionist cu contract individual de muncă, bucurându-vă de toate drepturile angajaților din rețeaua de stat. Avantajul este că nu va trebui să semnați condica dimineața, întrucât această muncă se desfășoară la propriul domiciliu.

Este bine să știți, din start, că asistentul maternal profesionist este persoana fizică atestată de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, în urma unei proceduri specifice. Prin fișa postului, el trebuie să se ocupe de creșterea și îngrijirea copiilor pe care îi primește în plasament sau în încredințare. Pentru activitatea sa, va primi un salariu corespunzător funcției de asistent social cu studii medii, la care se adaugă o serie de bonusuri. Chiar dacă a lucra cu copiii presupune foarte multă responsabilitate, dar și asumarea unor riscuri, Roxana Onea, purtător de cuvânt la DGASPC Constanța, ne-a spus că la nivelul județului există, în momentul de față, 271 de asistenți maternali activi, care au în îngrijire 434 de copii. De menționat că zece asistenți figurează în banca de rezerve, iar șase în cea de așteptare (adică, au trecut de etapa de evaluare psihologică, medicală, socială în teren și așteaptă să urmeze cursurile de formare profesională).

Câți copii poate îngriji un asistent?

Potrivit reglementărilor în vigoare, un asistent maternal are voie să îngrijească unul sau doi copii, iar dacă este vorba de frați, pentru că legea nu permite ca ei să fie despărțiți, chiar și trei copii. În județul Constanța, din totalul asistenților activi, 113 au în îngrijire câte un copil, 153 câte doi, iar cinci, câte trei copii. De remarcat că la un număr mai mare de copii pot obține atestatul atât soția, cât și soțul.

Ce pași trebuie urmați

"Mai am șase ani până la pensie, postul meu a fost restructurat, îmi place să trăiesc pe lângă copii și m-am gândit că aș putea crește un copil fără părinți. Dar eu am nevoie să-mi meargă cartea de muncă și vechimea. Cineva mi-a spus că dacă ești asistent maternal primești salariu, mâncare pentru copii, numai că e greu să fii angajat. Mă puteți ajuta să-mi rezolv problema? E vreo limită de vârstă? Vă mulțumesc din suflet!" (Marieta Spânu).

În primul rând, persoanele interesate să se califice în meseria de asistent maternal trebuie să depună o cerere la Direcția de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța (str. Decebal nr. 22), la care să atașeze datele de contact. Urmează o perioadă de verificare. Apoi, în funcție de fiecare caz, se analizează dacă solicitanții întrunesc condițiile pentru a merge mai departe, în sensul de a urma cursurile de formare profesională (durează minimum 60 de ore, iar cheltuielile sunt suportate de Protecția Copilului). "În vară, circa 30 de persoane au absolvit aceste cursuri. Dar dacă situația o impune, noi putem să organizăm cursuri chiar și pentru șase persoane. De asemenea, cei interesați pot urma aceste cursuri și să rămână în corpul de rezervă, astfel încât atunci când cineva demisionează din motive personale, își găsește un alt loc de muncă sau iese la pensie, să poată fi angajați rapid" - ne-a mai spus Roxana Onea, care a ținut să precizeze că niciun asistent maternal nu și-a pierdut funcția din motive disciplinare.

Veniturile lunare

La salariul de bază, corespunzător unui asistent social cu studii medii (circa 600 lei) se adaugă sporuri pentru al doilea copil, pentru copil cu handicap, alocația lunară de hrană (150 lei), alocația de stat a copilului, plus "cazarmamentul", în jur de 700 lei (în două tranșe: rechizite, îmbrăcăminte, încălțăminte). Există și persoane care și-au pierdut postul din cauza restructurărilor, dar îngrijesc copiii în continuare, în sistem de plasament simplu, doar pentru că s-au atașat de ei, au aceleași obligații, însă nu derulează un contract de muncă cu Protecția Copilului. Iar pentru toate astea, statul le… gratulează cu suma de 97 de lei!

Cine nu poate fi asistent maternal?

Pensionarii, bărbații fără familii, persoanele care au suferit condamnări pentru săvârșirea cu intenție a unei infracțiuni, părintele decăzut din drepturi, suferinzii de boli cronice, dar și cei care deja sunt angajați cu carte de muncă nu au dreptul să solicite atestarea ca asistent maternal profesionist.

Comentează știrea

12 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Cam rodica
1 iunie 2015
asistent maternal

As dori sa incep si eu procedurile pt a fi asistent maternal.Iubesc f multcopii si am o situtie buna materiala pt a oferi ce este mai bun unui inger de copilas.Va multumesc

vasilica
1 august 2016
plasament

am in plasament nepoata,acum are virsta de 12 ani si o cresc de la 1,3luni,cu handicap de gradul3,doresc sa stiu daca pot beneficia de carte de munca?va multumesc.

12 comentarii. Pagina 2 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6218 secunde