Medicul de gardă

"De ce numai unii oameni scrâșnesc din dinți?"

328
Este dilema cititoarei noastre, Maria Gavrilă, mamă a doi copii mici: "Amândoi sunt copiii mei, dar cu toate astea sunt foarte, foarte deosebiți, nu știu pe cine moștenesc, pe noi, părinții, nu prea… Problema care mă apasă e că băiatul mare nu vrea să meargă la grădiniță, deși are patru ani, pe motiv că râd copiii de el când scrâșnește din dinți. Plus că-l urăște pe cel mic, din simplul motiv că nu are ticul ăsta. Mă poate ajuta medicul să înțeleg de ce numai unii oameni scrâșnesc din dinți?"

Despre scrâșnirea dinților, dr. Anca Sima, medic primar în cadrul Clinicii Homeomed, ne-a spus că este un obicei care constă în lovirea sau frecarea dinților între ei, atât în timpul zilei, cât și al nopții. Extrem de întâlnit la copiii între trei-șase ani și 10-12 ani, dispare când erup dinții permanenți. Dacă, de regulă, trece neobservat, sunt destule situații în care devine alarmant. 
Așadar, doamnă Gavrilă, potrivit medicului, ticul, cum îi spuneți dumneavoastră, sau bruxism, cum se numește în medicină, nu are cauze bine definite, acestea variind de la caz la caz. S-a dovedit însă o legătură de cauzalitate cu mai mulți factori: l dinții nu sunt aliniați corect sau sunt în erupție l schimbarea dinților de lapte cu dinții permanenți, mărimea și numărul dinților prezenți la un moment dat în cavitatea bucală ar fi cele mai frecvente cauze ale bruxismului la copii l stresul emoțional pozitiv sau negativ, asociat cu problemele din familie sau de la școală l lipsa odihnei l o obturație recentă sau o lucrare protetică recentă care e mai înaltă. Ar trebui să duceți copilul la stomatolog, pentru stoparea acestui obicei, dar și pentru a se analiza eventualele cauze, pentru a le înlătura, iar copilul dumneavoastră să meargă relaxat la grădiniță. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.285 secunde