Concurs Divorțul prin acord pe cale judiciară

368
"Legea s-a schimbat, totuși eu vreau să divorțăm în instanță, trebuie reglate mai multe lucruri. Aș vrea să știu, după legea nouă, care este procedura de bază și dacă sistemul acesta mai are un avantaj cât de mic față de divorțul la notar. Vă mulțumesc" – Minodora Alexiu.

xxx

Această formă de despărțire este tot o modalitate de încetare a căsătoriei, indiferent dacă soții au sau nu copii din căsătorie, din afara căsătoriei sau adoptați, reglementare care nu s-a regăsit și până la data intrării în vigoare a noului Cod civil.

Condițiile și modalitățile de încheiere a acordului soților privind desfacerea căsătoriei, precum și avantajele alegerii soluțiilor amiabile privind conflictele de familie:

Legea 287/2009 reglementează condițiile divorțului prin acordul soților pe cale judiciară, care nu s-au modificat în raport de vechea reglementare, în sensul că divorțul prin acordul soților poate fi pronunțat indiferent de durata căsătoriei și dacă au sau nu copii rezultați din căsătorie, instanța fiind obligată să verifice existența consimțământului liber și neviciat al fiecărui soț, divorțul neputând fi pronunțat dacă unul din soți este pus sub interdicție.   

Ce cuprinde acordul soților

Numele de familie pe care să-l poarte după divorț; exercitarea autorității părintești de către ambii părinți; stabilirea locuinței copiilor după divorț; modalitatea de păstrare a legăturilor personale dintre părintele separat și fiecare dintre copii; stabilirea contribuției părinților la cheltuielile de creștere, educare, învățătură și pregătire profesională a copiilor.

În cazul divorțului cu copii, la acord se va atașa și un raport de anchetă socială întocmită de către autoritatea tutelară, care să confirme că înțelegerea soților este în acord cu interesul superior al copilului.

Acordul de mediere

Acordul soților poate fi și rezultatul unei proceduri de mediere care să se finalizeze prin încheierea unui acord de mediere privind desfacerea căsătoriei. În acest sens, dispozițiile Codului civil se completează cu cele privind medierea și organizarea profesiei de mediator cu modificările ulterioare.

Potrivit acestor dispoziții, oricare din neînțelegerile dintre soți privind: continuarea căsătoriei; exercițiul drepturilor părintești; stabilirea locuinței copiilor; contribuția părinților la întreținerea, educarea copiilor; împărțirea bunurilor; drepturile legate de locuință pot fi soluționate prin apelare la un mediator autorizat înscris în Tabloul mediatorilor, alegerea mediatorului fiind făcută de către soți. Acordul de mediere poate fi încheiat atât anterior sesizării instanței, cât și ulterior acesteia, în orice fază a judecății, chiar și în cazul căilor de atac.

În situația în care soții au  ajuns la un acord prin mediere, acordul va fi redactat de către mediator, dacă nu s-a convenit altfel prin contractul de mediere, va fi supus fie autentificării la un notar public, fie încuviințării de către instanța de judecată. Dacă acordul de mediere s-a încheiat după sesizarea instanței, soții vor beneficia de restituirea taxei de timbru achitate inclusiv cele vizând împărțirea bunurilor.

Avantaje

În consecință, soluționarea desfacerii căsătoriei prin acord rezultat în urma procedurii de mediere ajută părțile (soții ): să divorțeze fără să fie nevoiți să administreze probe prin care să dovedească cine și în ce măsură este vinovat de destrămarea căsniciei; să găsească cele mai potrivite soluții în condiții de deplină confidențialitate, față de caracterul public al unui proces de divorț; să soluționeze într-un timp scurt conflictul dintre ei, soluția lor fiind aleasă de comun acord și nu impusă de instanță; să fie scutiți de a achita taxele de timbru necesare în cazul unui proces care include și aspecte legate de copii, precum și împărțirea de bunuri sau să li se restituie taxa de timbru achitată, în cazul în care acordul s-a încheiat după sesizarea instanței.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 31 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Sinuzita face  urât la frig
Luni, 30 Ianuarie 2012
Stire din Cetățenești : Meniul zilei
Pagina a fost generata in 2.8488 secunde