E voie ca salariații să fie supravegheați video?

780
"Rugăminte: au voie firmele să pună camere video prin birouri așa, de capul lor?" (Elena Trifu).

v v v

Reglementările în vigoare permit ca angajații să poată fi supra-vegheați video la locul de muncă, însă nu dau voie ca acest sistem să fie montat și în birouri, precizează Manuela Marcu, expert în probleme de muncă. Practic, dacă angajatorii doresc, pot să monteze camere video, însă numai în locuri vizibile. Totul, din cauză că este interzisă amplasarea acestor dispozitive în locuri dubioase, ascunse sau chiar în spațiile în care ar trebui ca intimitatea angajaților să nu aibă de suferit. Este vorba nu doar despre birouri, ci și despre vestiare, cabine de duș, toalete, cabine de probă.

"După cum se arată în Decizia nr. 52/2012 privind prelucrarea datelor cu caracter personal prin utilizarea mijloacelor de supra-veghere video, angajatorii își pot supraveghea video angajații, însă numai pentru îndeplinirea unor obligații legale exprese sau în temeiul unui interes legitim, cu respectarea drepturilor persoanelor angajate" -ne-a mai spus experta, care adaugă că dacă aceste reglementări nu pot fi aplicate, acest gen de supraveghere se poate face numai dacă angajații își dau expres și liber acordul. Cât privește strict amplasarea camerelor video în birourile angajaților de la locul de muncă, aceasta este interzisă.

La ce ajută supravegherea?

De regulă, supravegherea video se poate face în locuri și spații deschise în care are acces publicul, în următoarele scopuri: prevenirea și combaterea infracțiunilor; supravegherea traficului rutier și constatarea încălcării regulilor de circulație rutieră; asigurarea pazei și protecției persoanelor, bunurilor și valorilor, a imobilelor și a instalațiilor de utilitate publică; îndeplinirea unor măsuri de interes public sau exercitarea prerogativelor de autoritate publică; realizarea unor interese legitime, cu condiția să nu fie atinse drepturile și libertățile fundamentale sau interesul per-soanelor vizate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3569 secunde