Constanța reală

GALERIE FOTO / Locuri de joacă sau capcane pentru copii?

1484
5

Articole de la același autor

Miile de copii care merg să se joace zilnic în locurile special amenajate pentru ei în parcuri sau în alte zone riscă să se accidenteze grav din cauza dotărilor degradate și să contracteze boli severe datorită mizeriei și microbilor acumulate

în gropile cu nisip. Părinții sunt revoltați și cer înlăturarea urgentă a tuturor neajunsurilor.

Atâta timp cât este vorba despre servicii asigurate de comunitatea locală din taxele și impozitele constănțenilor, oamenii consideră că este normal ca toate serviciile publice, cu atât mai mult cele destinate copiilor mici să fie de calitate, astfel încât viața acestora să nu fie pusă în niciun moment în pericol. Din păcate, când vine vorba despre locurile de joacă pentru copiii din Constanța, realitatea ne oferă o imagine care ridică mari semne de întrebare:

"De ce în ditamai parcul Gării, instalațiile de joacă sunt stricate și nu par a fi vreodată verificate? Altfel, s-ar vedea că la unul din leagăne, de mult timp, cauciucul s-a rupt și zgârie, iar dotările au părți rupte, ascuțite, care pun în pericol copiii! Plus nisipul, un focar de microbi! Ca să fie tacâmul complet, mai e un capăt de cablu gros, care iese din nisip de când au dezafectat nu știu ce instalație, e ditamai ciotul! Copiii sunt mici, aleargă, oricând se pot împiedica și lovi!" – ni s-a plâns bunicul unui băiețel de cinci anișori.

"În toate locurile de joacă sunt pericole mai mari sau mai mici și mizerie cât cuprinde! Lumea e needucată, iar cei răspunzători nu-și fac bine treaba. Locul de vizavi de fostul ICIL e plin de pietre, toate instalațiile de jocuri sunt deteriorate, sunt modele de scrâncioabe care pot accidenta copiii!" (Tatiana Oprea).

"Cei de la Protecția Copilului să atenționeze primăria să schimbe nisipul din toate locurile de joacă, nu doar să-l curețe! Este un focar de boli! (P. Mariana).

"În parcurile mari sunt adulți care se plimbă cu bicicleta printre copii. Ce fac paznicii? Copiii aleargă pe rotile, se plimbă cu bicicletele lor, pot intra oricând în ei! Unde e poliția locală, ca să dea amenzi?" – ni s-a plâns un alt părinte.

"În Austria, toate dispozitivele de joacă sunt băgate într-o pernă de burete. La noi, dacă ai scăpat o secundă copilul din ochi, se poate întâmpla o nenorocire!" (Nina L.).

Lista nemul-țumirilor este însă mult mai lungă, însă ne oprim aici, urmând a fi reluată într-o altă ediție a ziarului nostru.

Ce spune Primăria

Cristina Itoafă, șefa Serviciului Dotări Urbane din cadrul Primăriei Constanța îi asigură pe constănțeni că inspectorii au anumite zone de care răspund, iar locurile de joacă pentru copii reprezintă unul din obiectivele principale supuse verificării. Cât privește nisipul, acesta se curăță zilnic. Din păcate, oamenii aruncă pe tot parcursul zilei tot felul de mizerii, începând cu mucuri de țigară, coji de semințe, ambalaje de tot felul, la care se adaugă excrementele de animale, dopuri metalice, cioburi de sticlă etc. Referitor la degradarea aparaturii de joacă, inspectorii primăriei verifică permanent starea lor, în plus, există un contract cu o societate comercială care se ocupă de întreținerea și repararea componentelor deteriorate: "Tot timpul se repară instalațiile, se vopsesc, se completează. Marile probleme ni le fac vandalii care taie leagănele cu structură metalică, fură nu doar fier, ci și lemn, rup băncile, iar cu coșurile de gunoi joacă fotbal. Din păcate, foarte puțini oameni iau atitudine sau cheamă poliția!" - a completat șefa Dotărilor Urbane, care a ținut să mai precizeze că în parcurile mari, unde există pază, lucrurile ar fi sub control, însă în locurile de joacă de cartier, vandalizarea este la ordinea zilei. De multe ori a fost solicitată Poliția, care s-a implicat pentru identi-ficarea hoților de leagăne, de scru-miere stradale etc., reușindu-se chiar recuperarea unor bunuri. Însă, și în aceste condiții, primăria are programe de amenajare a noi locuri de joacă pe raza orașului.

Pericol de îmbolnăvire

Că micuții pot contracta diverse boli în locurile de joacă o confirmă și medicii pediatri: "Pericolul potențial există, alergiile, bolile gastrointestinale, leptospiroza, toxoplasmoza fiind doar câteva din bolile pe care le riscă cei mici din cauza mizeriei din nisip. Copiii trebuie supravegheați să nu bage în guriță nisip sau gunoaie, iar însoțitorii să aibă la ei soluții dezinfectante pentru mânuțele copiilor. Iar spălatul pe mâini să fie literă de lege!" - ne-a spus dr. Ecaterina Marga, medic primar pediatru. În plus, medicul recomandă părinților că dacă observă că groapa cu nisip e plină de mizerie, să nu-și mai lase copiii la joacă în acel loc.

În vizorul OPC

Locurile de joacă pentru copii sunt și în atenția inspectorilor OPC, care fac atât controale tematice, cât și la sesizările cetățenilor. Ei urmăresc starea aparaturii de joacă, dacă au avizele tehnice, autorizațiile de funcționare, dacă există avertis-mente în caz de pericol. La fiecare control, pentru toate neregulile găsite s-au dat amenzi și s-au făcut recomandările necesare.

Stimați constănțeni, dacă ar trebui să acordati note de la 1 la 10 locu-rilor de joacă din oraș pe care le cunoașteți, care ar fi acestea?

Aceeași întrebare o adresăm și lucrătorilor din Primărie care răspund de aceste spații.

Comentează știrea

Un pensionar
27 iulie 2013
Pod peste apa

Un real pericol este si podul suspendat din parcul Tabacariei, atat structura metalica cat si podeaua din scandura sunt intr-o stare de degradare foarte avansata, Oricand se opoate rupe atat structura metalica precum si podeaua din lemn.Deja lipsesc din podea cateva traverse din lemn. Acest loc este f.frecventat atat de localnici cat si de turisti, podul aflandu-se intre City Mall si Parcul "Lumea copiilor".Se impune luarea unor masuri imediate.Astept raspunsul Primariei. Un bunic cu cei doi nepotei.

popescu
27 iulie 2013
Curatenie

Imi place parcul Tabacariei este curat si locul de ioaca pentru copii este bine amenajat. Daca s-ar gasi sursa de apa sa se ude iarba din parc ar fi perfect

adevar graieste
28 iulie 2013
pt iubitorii de animale cu ghilimelele de rigoare

stiati ca in parcul de la gara exista un tarc in spatele bisericii pt catei,sunt insa imbecili posesori de accesorii cu coada care cred ca daca isi pise cainii in nisipul tarcului pentru copii sunt mai iubitori de animale,era sa bat o baba cu cainele in cap acolo,daca s-ar impune adunarea excrementelor cainilor sunt sigur ca jumatete din acesti iubitori de animale ar lasa cainii liber prin oras

claudia
30 iulie 2013
biciclete si scutere

in tara piticilor din parcul tabacarie printre copii mici se plimba tampiti mari pe biciclete si scutere ,si daca le stai si in cale mai si clacxoneaza langa tine sa te sperie.Este un singur semn la intrarea principala ca este interzis cu biciclete si la celelalte doua intrari nici un semn, dar nu ia nimeni nici o masura .

katie
29 octombrie 2017
husband call me on phone to apologize after i work together with Oduduwa to lunch a spell

Cel mai bun prieten al meu de-a lungul întregii vieți este lesbiană, când aveam șaptesprezece am avut o relație secretă care era strict emoțională. După o mulțime de prostii și 3 ani de a nu vorbi unii cu alții. Sunt căsătorit (cu un bărbat) și ea are încă aceleași sentimente pentru mine pe care le-a făcut înainte. Cu toate acestea, avem nevoie de prietenia noastră înapoi și vrem doar să știm cum să facem acest lucru posibil și să-l facem pe soțul meu Confortabil cu el. i-am spus unui prieten despre asta, mi-a spus că Lordul Oduduwa mă poate ajuta. ea mi-a dat adresa de e-mail a Dr.Oduduwa și mai târziu i-am contactat, am explicat totul la adresa de e-mail Domnul Oduduwa, El promite să mă ajute să-mi rezolv problema și să-mi fac soțul divorțul cu mine, ca să-mi pot găsi dragostea mea adevărată. am fost îndreptat doar să cumpăr câteva lucruri mici pe care le-am făcut și le trimit articolele la adresa lui Templul La Legonia de Est, Accra Ghana. adică adresa Dr. Oduduwa, cea mai mare iubitoare de vrăjitori. câteva zile mai târziu soțul meu se înfurie cu mine și se încheie cu mine, am fost atât de fericit că am dobândit în sfârșit libertatea mea. Sunt afară și sunt mândră de decizia mea pentru că iubesc același sex, sunt lesbian din copilărie, am crescut acest sentiment intim interior pentru prietenii mei de sex feminin. am fost doar adamant că nu m-am întors brusc de la drept la lesbiană, ci mai degrabă doar trezit mai târziu în viață la atracția mea față de femei. Simt că această atracție a fost întotdeauna acolo, dar a fost anterior inaccesibilă, din motive individuale pentru fiecare situație. Mulți dintre noi se luptă de ani de zile și mulți ani și mulți mențin relația cu soțul lor, dar încă caută o relație cu o femeie. Îmi pare rău pentru durerea pe care am făcut-o soțul meu. Am crezut că pot menține o viață dublă, dar pur și simplu nu a fost posibil. Sunt afară și afară pentru totdeauna. Îmi place același sex și vreau să mă bucur de viața mea "Dr. Oduduwa Vraja puternică mi-a ajutat să-mi recuperez sinele adevărat și am găsit iubirea adevărată a vieții mele cu vraja lui Magic-Love, această vrajă nu a fost efectuată online, nu a fost o jertfă practică și vrăjitoare arzătoare la Templul lui Oduduwa, am reușit să realizez cea mai mare parte a procesului de vrajă singur, urmând instrucțiunile și asistența lui pe tot parcursul procesului fermecător. aceasta este puterea reală și adevărată a magiei negre. I-am trimis mesajul și pe numărul de telefon. aici este e-mail personal: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5495 secunde