Idei de meniu pentru masa de Sfânta Maria

160
Idei de meniu pentru masa de Sfânta Maria - sitemeniu-1408020144.jpg
Astăzi e zi de mare sărbătoare și, cu toate că este zi de post, este dezlegare la pește. Iată și sugestiile noastre pentru meniul zilei:

Păstrăv și frigărui la grătar

Ingrediente: 5 păstrăvi, sare, piper, 4 foi dafin, 2-3 lămâi, 3 ardei kapia, bețe pentru frigărui, cimbru. Pentru saramură: 1-2 ardei roșii, sare, piper boabe, usturoi verde, 2-3 linguri vin roșu dulce, 2 linguri ulei de măsline, 2 lingurițe oțet. Preparare 1. Se curăță păstrăvii, se spală bine și se pun să se scurgă pe un prosop absorbant de bucătărie. Trei pești se condimentează și în interior și pe exterior cu sare, cimbru, piper și usturoi pisat, se acoperă cu o folie și se lasă la rece. 2. Separat, ceilalți doi se dezosează, se condimentează și se taie bucăți. Se pun pe bețe și se intercalează cu felii de lămâie, rondele de ceapă și frunze de dafin. Se condimentează cu sare și piper și se pun și ele la rece. 3. Între timp, se pregătește sosul sau saramura. Se toacă ceapa, usturoiul, pătrunjelul, cimbrul și se pun să fiarbă cu 200 ml de apă. În compoziție, se adaugă sare, piper, cimbrișor verde, oțet, ulei de măsline, vin roșu și ardei iute. Se lasă să dea în 2-3 clocote și apoi se lasă să se răcească. 4. Se încinge grătarul, se unge cu o ceapă albă și se așază păstrăvul și frigăruile. Se răsucesc de pe o parte pe cealaltă la un interval de 10 minute. Se servesc stropiți cu saramură și se ornează cu foi de dafin și felii de lămâie.

Biban de mare cu sos tartar. Ingrediente: 4 fileuri de biban, 4 linguri maioneză, 2 ouă fierte tari, 2 castraveciori murați în oțet, o linguriță capere desărate, o lingură zeamă de lămâie sau oțet cu tarhon, o ceapă verde, o lingură pătrunjel și mărar tocat, 2 linguri făină, 2 linguri unt, 2 linguri ulei de măsline sare piper alb. Preparare: Desărați caperele. Tocați caperele și castraveciorii în cubulețe. Tocați ouăle și ceapa verde în cubulețe. Amestecați ouăle, caperele, castraveciorii, ceapa verde, verdeața cu maioneză. Asezonați cu sare și piper alb. Potriviți gustul cu zeamă de lămâie sau oțet cu tarhon. Sosul tartar trebuie să fie consistent și bine legat. Acoperiți sosul și lăsați-l la rece până la servire. Încingeți uleiul și untul într-o tigaie. Amestecați făină cu puțină sare și piper pe o farfurie întinsă. Treceți fileurile de pește prin făină. Scuturați excesul. Rumeniți pe ambele părți, începând cu partea cu piele (aceasta se pune cu pielea în jos la prăjit).

Prăjitură cu mac și lămâie

Ingrediente: 5 ouă (la temperatura camerei), 5 linguri de zahăr, 3 linguri ulei, 3 linguri făină, 1 pliculeț praf de copt, coaja rasă a unei lămâi (cât mai mari), 5 linguri semințe de mac. Pentru ornat: zahăr pudr[ (opțional). Mod de preparare. 1. Separă albușurile de gălbenușuri, apoi mixează albușurile spumă cât mai tare. Adaugă 2 linguri de zahăr, puțin câte puțin, mixând continuu. Preîncălzește cuptorul la 180 de grade Celsius. 2. Freacă gălbenușurile cu 3 linguri de zahăr, apoi adaugă uleiul și macul. Omogenizează. Adaugă și coaja de lămâie. 3. Adaugă albușurile bătute spumă peste gălbenușuri, amestecând încet cu o lingură, apoi praful de copt și făina, încorporându-le puțin câte puțin. 4. Tapetează o tavă rotundă de prăjitură (poate fi și o formă de chec) cu hârtie de copt și toarnă aluatul. Dă tava la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade. 5. Când servești prăjitura, o poți pudra cu zahăr.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 15 August 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Joi, 14 August 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Joi, 14 August 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 4.6907 secunde