Îl poate obliga arendașul pe proprietar să-i vândă lui pământul?

2301
1
Îl poate obliga arendașul pe proprietar să-i vândă lui pământul? - arendaterenurilegislatie-1359713487.jpg
Într-adevăr, după intrarea în vigoare a noii legislații în materie civilă, dacă arendatorul dorește să vândă terenul, arendașul care l-a lucrat are dreptul de a fi preferat dintre mai mulți cumpărători (drept de preemțiune). Asta nu înseamnă însă că dacă nu e mulțumit de preț, arendatorul este obligat să-i vândă musai arendașului!


Dreptul de preemțiune este un drept de care se bucură cineva, printr-un contract sau printr-o lege, de a avea prioritate la cumpărare dintre mai mulți cumpărători. Deși, inițial, acest drept a fost prevăzut în Legea arendării nr. 16/1994, ulterior, a fost abrogat prin Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, pentru ca acum, după intrarea în vigoare a noului Cod Civil, să fie reînviat. În aceste condiții, profitând de necunoașterea legislației de către proprietarii terenului, când proprietarii terenului dat în arendă vor să-l vândă, arendașii care-l lucrează aproape că-i obligă să le vândă lor terenul, indiferent de preț, pe motiv că așa spune legea.


Asupra unei astfel de situații atrage astăzi atenția Nicolae Stroe: "De când am citit în Cuget Liber articolul , m-am tot gândit că e un moment bun să scrieți despre o altă situație, care mie mi se pare un mare abuz din partea arendașului care îmi lucrează terenul. Și, credeți-mă, nu e singurul, am mai auzit și alte cazuri. Uitați ce se întâmplă: m-am dus la arendaș și i-am spus că eu vreau să reziliez contractul, că am găsit un client să vând cele opt hectare date lui în arendă de ani buni. A sărit ca ars! Cum adică am găsit alt client, când legea mă obligă să-i vând lui pământul? I-am spus că dacă-mi dă același preț, renunț la client și îi vând lui. Iar a sărit ca ars când a auzit prețul, m-a acuzat că-mi bat joc de el, că nimeni nu are cum să-mi dea atâția bani. Plus că mi-a dat de înțeles că dacă-l cumpără altul, o să aibă el grijă… Probabil se gândește să-i atace culturile, nu-mi dau seama! Omul ăsta mă obligă pur și simplu să-i vând lui. Mereu a vrut să câștige de pe urma proprietarilor. E drept, mi-a plătit arenda la timp, numai că dacă alți arendași dădeau și peste 400 lei pe hectar, de la el n-am primit mai mult de 200 lei pe hectar, plus că eu trebuia să plătesc și impozitul pe teren la primărie. Mereu i-am cerut să dea mai mult, dar nu i-a păsat, iar acum are tupeul să-mi ia terenul cu japca! Chiar e legal ce spune el sau e un alt truc să câștige mai mult?".


Tranzacții de comun acord


Notarul Elena Popescu ne-a confirmat că legea îi permite arendașului să cumpere cu prioritate pământul pe care-l lucrează, iar acest drept, denumit de preemțiune, se aplică atât la bunuri mobile, cât și la bunuri imobile și vizează compactarea suprafețelor agricole, de preferat de către persoane care au legătură cu respectivul teren prin exploatarea lui anterioară. 


Dincolo de natura practică a acestei viziuni, aceste tranzacții sunt preferabile întrucât s-a confirmat ineficiența exploatărilor agricole mici și disparate, însă trebuie să fie de comun accord, nicidecum impuse de arendaș: "Am făcut astfel de tranzacții fără probleme. Oamenii s-au înțeles la preț, n-am observat tensiuni la semnarea actelor de vânzare-cumpărare. Vreau să mai spun că dreptul de preemțiune al arendașului are un impact și asupra antecontractelor de vânzare-cumpărare cu privire la terenuri agricole, documente care au fost vedetele campaniilor de investiții ale celor care credeau că terenurile agricole vor rămâne același… tun pe piața imobiliară din țara noastră" – a completat notarul.


Preemțiune nu înseamnă obligatoriu!


Pe de altă parte, consilierul juridic Carmen Gigică îi recomandă cititorului nostru să-i solicite arendașului o dovadă din care să reiasă că el s-a achitat de obligația legală de a-i acorda acest drept de preemțiune. Iar pentru asta, va trebui să-i ceară arendașului o ofertă scrisă de preț pentru terenul în discuție. Dacă acea ofertă nu va fi agreată în continuare de arendator, atunci acesta se poate îndrepta spre alți ofertanți, fără a fi acuzat că i-a încălcat arendașului dreptul prioritar de a cumpăra. Este dreptul oricărui proprietar să-și vândă bunul la cel mai convenabil preț. Așadar, dreptul de preemțiune nu trebuie confundat cu o obligație, cu lipsa altor alternative pentru acea tranzacție. Nu-i convine prețul arendașului, poate foarte bine să caute clienți care-i oferă mai mult, așa stau lucrurile.


Comentează știrea

ion
11 februarie 2013
preemptiunea

ii trimiti arendasului o scrisoare recomandata cu confirmare de primire in care ii oferi terenul spre vanzare, specifici pretul, parcela, samd, ii dai un termen de cateva zile sa-ti raspunda... iti faci o copie legalizata dupa continutul scrisorii, astepti confirmarea de primire, te duci la notar cu noul cumparator si cu scrisorica cu confirmarea de primire. daca esti mai destept cand semnezi contractul de arenda se face o mentiune in contract ca arendasul renunta la preemptiune! end of story.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3544 secunde