Împărtășania, o procedură de rutină?

540
"Când și cum se dă Sfânta Împărtășanie celor mici? Vă întreb asta, din cauză că soacra mea și-a făcut un obicei să-l ducă săptămânal pe băiețel (are patru ani) la îm-părtășit. Mai nou, cere singur să fie dus la preot, că i s-a făcut poftă de «puțin vinișor din linguriță». Nu pot să mă cert cu dânsa, dar mă preocupă situația, nu mi se pare deloc în regulă, iar tocmai pe preotul nostru n-am îndrăznit să-l întreb" – este dilema unei tinere mame, transformată aproape într-o obsesie, după cum ne-a mărturisit.

v v v

Potrivit preotului-paroh Vasile Vasile, de la Parohia Sfânta Cuvioasa Parascheva din Năvodari, după botez, copiii pot fi împărtășiți cât mai des, chiar și în fiecare duminică. În schimb, cei cu vârsta până la cinci ani se împărtășesc o dată la o lună. În timpul împărtășirii micuților până la cinci ani, însă, preotul va trebui să fie atent la mișcările și intențiile lor, întrucât unii copii, de frica medicamentelor, se feresc de a primi Sfânta Împărtășanie, dau cu mâna lovind lingurița sau Sfântul Potir sau chiar scot din gură Sfânta Împărtășanie și o aruncă. Referitor la copiii între cinci și șapte ani, ei se împărtășesc la 40 de zile, fără spovedanie și fără să mănânce înainte de împărtășanie, iar cei peste șapte ani, țin post ca și părinții și se spovedesc, apoi se împărtășesc.

Explicații pe înțelesul copilului

Preotul paroh ne-a mai spus că este extrem de important ca Sfânta Împărtășanie să nu se transforme într-o procedură săptămânală, ori de câte ori copilul se alintă sau țipă în fața Potirului. Ca părinți, dacă vedeți că fiul sau fiica dum-neavoastră se comportă ast-fel sau se hârjonesc cu vreun alt copil în Biserică, să nu-i permiteți să se apropie de Sfânta Împărtășanie. Mai mult, să-i explicați de ce faceți asta, până înțelege că nu se poate împărtăși când are el chef și în orice condiții. Procedând astfel, oricât ar fi de mic, în cele din urmă va avea o atitudine mai evlavioasă, desigur, pe măsura vârstei. Mai bine să se împărtășească mai rar decât dorește el sau părinții, dar să i se explice de ce vine la Biserică, în cuvinte simple, căci această educație îi va influența pozitiv comporta-mentul pe termen lung.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Luni, 05 Martie 2012
Stire din Eveniment : "50.000 de speranțe"
Pagina a fost generata in 0.2621 secunde