Ești cetățean european, ai drepturi!

În ce condiții se acordă protecția consulară

151
Cetățenii români aflați pe teritoriul statelor terțe (non-UE) beneficiază de protecție consulară din partea ambasadelor și consulatelor tuturor statelor membre UE, în cazul în care în țara terță respectivă, România nu are deschisă reprezentanță diplomatică sau consulară. Cetățenii români, ca și ceilalți cetățeni europeni, au dreptul să solicite protecție consulară din partea oricărui alt stat membru UE atunci când se află într-un stat terț (nemembru al Uniunii Europene). Reprezentanța diplomatică sau consulară al oricărui stat membru UE solicitată tratează cetățeanul român, la fel ca pe propriul cetățean. Protecția oferită de ambasadele celorlalte state membre poate acoperi următoarele situații: Asistență în caz de deces; Asistență în cazuri de accidente sau boli grave; Asistență în caz de detenție sau arest; Asistență pentru victimele unor infracțiuni grave; Salvarea și repatrierea cetățenilor victime ale unor dezastre naturale sau crize politice/umanitare. Cetățenii români aflați într-una din situațiile descrise anterior și care solicită asistența misiunii diplomatice și consulare a unui alt stat membru UE vor trebui să prezinte pașaportul, cartea de identitate sau orice altă dovadă care să ateste calitatea de cetățean român.

Dreptul de rezidență pe teritoriul celorlalte state membre ale Uniunii Europene, fără a fi necesară deținerea unui permis de rezidență: Pentru perioade de până la 3 luni, cetățenii români au dreptul de rezidență pe teritoriul unui alt stat membru fără nicio condiționare sau formalități, alta decât de a deține o carte de identitate valabilă sau un pașaport valabil. Membrii de familie ai unui cetățean al Uniunii care călătoresc împreună cu acesta, membri care nu au cetățenia unui stat membru, pot obține dreptul de rezidență pe teritoriul unui alt stat membru pentru o perioada de până la 3 luni doar în baza unui pașaport valabil.

Pentru perioade mai mari de 3 luni, cetățenii români au dreptul de rezidență pe teritoriul unui alt stat membru dacă respectivul îndeplinește una din următoarele condiții: este angajat ca lucrător sau este liber profesionist; are suficiente resurse și asigurare medicală; este angrenat într-o acțiune de formare profesională sau este student.

Membrii de familie ai unui cetățean român, chiar dacă nu au cetățenia română, au dreptul de rezidență pe o perioadă mai mare de trei luni atunci când călătoresc împreună cu acesta și îndeplinesc una din condițiile prevăzute la punctele a-c.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 18 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Remedii naturiste pentru vergeturi
Joi, 17 Ianuarie 2013
Stire din Cetățenești : Ești mahmur? Așa te tratezi!
Pagina a fost generata in 2.5476 secunde