Minorii, audiați în sala de judecată?

237
"Vreau să știu dacă la un proces de divorț, copilul minor trebuie să răspundă la întrebările judecătorului în sala de judecată, de față cu atâta lume?" (M. Filimon).


v v v

În toate procesele în care urmează să decidă cu privire la situația unor copii minori, instanțele de judecată sunt obligate să aibă în vedere interesul superior al acestora. Pentru determinarea acestui interes, instanța este obligată să asculte punctul de vedere al Autorității Tutelare și, dacă copiii în cauză au peste 10 ani, este obligată să aibă în vedere și părerea lor. Această din urmă procedură este numită ascultarea copiilor minori sau audierea minorilor.

Doamnă Donea, după cum ne-a explicat consilierul juridic Carmen Gigică, ascultarea copiilor minori nu se face în sala în care se desfășoară procesul de divorț, ci într-o încăpere specială, numită camera de consiliu. În practică,această cameră este, de fapt, biroul judecătorului. Mai mult, pentru a evita intimidarea copilului, judecătorul va fi îmbrăcat în haine obișnuite, deci va renunța la roba neagră și va discuta relaxat cu cel mic. Dacă situația o impune, judecătorul poate să ceară și prezența unui psiholog.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2374 secunde