Păstrarea numelui după divorț fără acordul soțului

2561
"Te obligă legea să cedezi numele soției după divorț dacă tu, ca soț, nu ești de acord să-ți ducă mai departe numele? Dar dacă i-l cedezi la divorț, apoi, după o perioadă îți pare rău că i-ai făcut favoarea asta, îi mai poți lua numele înapoi?".

v v v

Este adevărat că la desfacerea căsătoriei prin divorț, soții se pot învoi ca cel care a purtat în timpul căsătoriei numele de familiei al celuilalt să-l poarte și după pronunțarea divorțului. Instanța judecătorească va lua act de această învoială prin hotărîrea de divorț.

Însă, chiar și în lipsa acordului celuilalt soț, numele dobândit prin căsătorie va putea fi păstrat în continuare de soțul care și-a exprimat această dorință, însă numai dacă instanța apreciază că există motive întemeiate. Potrivit consilierului juridic Carmen Gigică, în categoria motivelor întemeiate se înscriu, de exemplu, notorietatea. Adică, soțul care și-a schimbat numele prin căsătorie este deja foarte cunoscut cu numele respectiv într-un anumit domeniu. Practic, este vorba despre profesiii precum actor, cântăreț, medic, notar, avocat etc.

Referitor la regretele ulterioare, având în vedere că posibilitatea exprimării acordului cu privire la păstrarea numelui există numai cu ocazia judecății divorțului, după acest moment, lucrurile nu mai pot fi schimbate din acest punct de vedere.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 10 Aprilie 2013
Stire din Social : INS. A crescut numărul divorțurilor
Pagina a fost generata in 0.2447 secunde