Pensionarea anticipată, prea drastică? Penalizarea, "o discriminare"?

3260
7
Pensionarea anticipată, prea drastică? Penalizarea,

Articole de la același autor

Dacă vechea Lege a Pensiilor prevedea o penalizare la pensia anticipată parțială de 0,5% pentru fiecare lună de anticipare, actuala legislație prevede o penalizare maximă de aproape jumătate din cuantumul pensiei calculate pentru limită de vârstă.

Potrivit actualei Legi a Pensiilor, nr. 263/2010, care înlocuiește Legea 19/2000, procentul de penalizare în cazul pensiei anticipate parțiale a crescut, de la 0,5% la 0,75% pentru fiecare lună de anticipare. Penalizarea maximă poate ajunge la 45% din cuantumul pensiei calculate pentru limită de vârstă. Actualul mod de calcul îi defavorizează pe toți cei care se pensionează înainte de termen, însă cei mai afectați sunt cei care au muncit o perioadă mai îndelungată peste stagiul complet de cotizare. Așa se face că mulți angajați, în momentul pensionării anticipate, care este posibilă cu cinci ani înainte de îndeplinirea condițiilor standard de pensionare, ajung să piardă și jumătate din banii pe care i-ar fi încasat potrivit vechii legislații. Și mai supărați sunt salariații aproape forțați de angajatori să lase locul liber pentru alți colegi mai tineri.

Cerc vicios

"Înțeleg și mi se pare normal ca dacă ieși la pensie înainte de termen să suporți o penalizare, dar nu jumătate din pensie, frate! Mi se pare o dușmănie la adresa pensionarului și o discriminare clară, pentru că prin vechea lege, penalizarea era foarte mică, iar mulți pensionari s-au bucurat de asta. Nu zic eu acum să moară și capra vecinului, dar s-a înrăit prea mult legea… Am și eu colege care s-au retras cu cinci ani înainte pe legea veche, dar au fost prea puțin atinse la pensie. Asta nu e discriminare?" (Ioana Dan).

"Nu sunt singura de părere că atâta vreme cât șomajul în țara asta e așa de mare, când atâția tineri nu-și găsesc de lucru și își iau lumea în cap, pensionarea anticipată ar trebui încurajată, nu descurajată prin penalizare uriașă. Cred totuși că procentul de penalizare actual la pensia anticipată ar trebui să revină la cel din vechea lege. Asta, dacă se dorește să nu fie discriminare și să nu ne mai plece tinerii. Apoi, cine știe realitatea, știe că există patroni care bat apropouri celor care se pot pensiona anticipat să se retragă, ca să nu fie nevoiți să dea afară tineretul, alții te obligă de la obraz să te retragi. Dar cum să trăiești

dintr-o pensie tăiată la jumate, poate să răspundă cineva? Lucrurile sunt atât de amestecate și complicate… Știu că nu sunt bani de pensii, dar și cu atâția șomeri, nu sunt cheltuieli mari?" - sunt dilemele altei cititoare, obligate de angajator să se pensioneze anticipat. Femeia admite că pensionarea anticipată, dar numai la inițiativa angajatului, ar trebui privită ca o șansă de angajare a șomerilor, fie aceasta și la scară mică, dar numai dacă se reduce procentul de penalizare.

Mod de calcul

În principiu, cuantumul pensiei anticipate parțiale se stabilește în aceleași condiții ca și în cazul pensiei pentru limită de vârstă, drepturi calculate până la data de la care se solicită încetarea activității sub această formă de pensionare. După cum ne-a explicat Cristina Mutiș, purtător de cuvânt în cadrul Casei Județene de Pensii, abia după ce se stabilește pensia cuvenită pentru perioada lucrată până în acel moment se aplică penalizarea pentru retragerea mai devreme din câmpul muncii.

Pensionarea forțată, interzisă!

Pentru cei interesați, potrivit legislației căreia trebuie să ne supunem în prezent, pensia anticipată parțială se cuvine numai persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare față de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege. Însă, în niciun caz angajatorul nu are dreptul să-l oblige pe sa-lariat să se pensioneze cu anticipație. Și asta, pentru că angajatorul are la dispoziție alte mijloace legale de disponilizare a angajaților, însă este posibil ca, uneori, pensionarea anticipată să fie o soluție mai avantajoasă pentru salariat.

Dacă, totuși, există angajați puși în situația de a se retrage din activitate peste voința lor, atunci pot sesiza Inspectoratul Teritorial de Muncă.

Dacă, însă, angajatul a apucat să semneze cererea de pensionare anticipată parțială, a primit și decizia, dar angajatorul este dispus să-l țină în continuare în schemă, acest lucru este posibil cu condiția ca persoana să renunțe la pensia anticipată, în favoarea salariului. 

Comentează știrea

miruna
21 august 2014
pensia anticipata

Mi se pare o utopie ca un salariat care a atins stagiul complet de cotizare si a depasit varsta de 52 de ani,sa fie penalizat la pensia anticipata !!!!!!! Propun un amendament la actuala lege a pensiilor,in sensul ca fiecare salariat care are stagiul complet de cotizare cf Legii 263/2010,si doreste sa se pensioneze,dupa 52 de ani.sa fie considerata pensie la Limita de varsta ,nu pensie anticipata cu penalizare..Dupa treizeci si ceva de ani de munca,in conditiile care le cunoastem cu totii , sunt motive de sanatate, locul de munca nu mai este sigur,pentru ca...........avem o tara de someri si nu-i integreaza nimeni in societate,sunt marginalizati......etc,sa aiba dreptul la pensie pentru limita de varsta.In acest sens,se elimina discordantele intre o anumita categorie de pensionari care au beneficiat de grupe de munca, suplimentul de grupa a fost adaugat si la varsta si la vechime (desi nu avea vechimea completa) sunt bine merssi pensionari de la 50 de ani .Cu ce am gresit noi sa ramanem in activitate pana la 63 si 65 de ani in activitate? Mai este ceva foarte important de subliniat; cei care au iesit la pensie pe legea 3/1977 si legea 19 /2000,au avut un mod de calcul mult mai avantajos,fata de cei care se pensioneaza pe actuala lege.de ce se intampla toate aceste nedreptati?Aceste lucruri ne duc la ura si repulsie fata de factorii de decizie.

miruna
21 august 2014
Legea amarata

Banuiesc ca Legea pensiilor 263/2010,cuvarsta maxima 63 de ani femeile si 65 de ani barbatii,a fost facuta pentru MONICA MACOVEI , sa aiba timp sa prinda un mandat de presedinte a Romaniei.ii dam votul daca reviziueste legea ,hihihihihi.

miruna
21 august 2014
Legea amarata

Banuiesc ca Legea pensiilor 263/2010,cuvarsta maxima 63 de ani femeile si 65 de ani barbatii,a fost facuta pentru MONICA MACOVEI , sa aiba timp sa prinda un mandat de presedinte a Romaniei.ii dam votul daca reviziueste legea ,hihihihihi.

delly
23 august 2014
toti suntem egali

de ce nu se aplica talharirea de pensie si celor de la armata?? militie securitate???ies cu niste pensii nesimtite de te doare capul..si asa zisii patrioti.. militarii de ce nu dau o cota cat de mica pentru a mari cu putin..pensia celor care este in cuantum de 1 ron?? mai mult costa triisul de pensie decat pensia efectiva

olimpia
27 august 2014
pensia anticipata

este atata nedreptate in sistemul de calcul al pensiilor incat ma mir cum ii mai rabda pamantul pe cei care fac aceste legi. desigur ca varsta de pensionare o stabilesc persoanele care au taiat frunnza la caini si au putere de munca si la 60 de ani, iar la 60 de ani se fac ca muncesc pe niste salarii enorme. nu inteleg te ce sa nu te poti pensiona daca ti-ai indeplinit stagiul de cotizare. nu inteleg de ce trebuie sa fiu penalizata la pensia anticipata cu 45%, cand eu deja am 6 ani peste stagiul de cotizare, de ce mai trebuie sa stau inca 2 ani pt a depasi cu 8 ani stagiul de cotizare? oare chiar nu este in stare nimeni sa gandeasca cu creierul aceasta lege a pensionarii? o sa fim o tara de bosorogi care se tarasc la munca, pt. ca tinerii nu mai au loc si pleaca in lume.as mai avea multe de spus, dar tare mi-e teama ca nu citeste cine trebuie aceste randuri.

george
4 septembrie 2014
pensie anticipata

nu inteleg de ce stagiul militar este considerat asimilat studiilor superioare.armata se face conform legii iar studiile superioare se fac din proprie vointa.nu este acelasi lucru.

gyl
12 septembrie 2014
pensie anticipata

sunt de acord cu george pt. ca stagiul militar era obligatoriu pe vremea comunistilor si consider ca trebuie sa se adauge la vechimea in munca in cazul pensiei anticipate. daca nu era obligatoriu timpul pierdut in armata intregea vechimea in munca. mai ales ca am fost recrutat la marina - 2 ani pierduti in detrimentul vechimii in munca normal ca fara contributie cum precizeaza legea Boc facuta cu picioarele nu cu mintea. probabil el nu a facut armata si nici nu-l intereseaza de ceilalti. guvernantii de astazi trebuie sa faca ceva. am 40 de ani de munca + 2 stagiul militar - m-am saturat.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 29 Martie 2014
Stire din Cetățenești : "Mă pot trimite, cu forța, la pensie?"
Pagina a fost generata in 0.5358 secunde