Pensionarii anticipat fentează legea dacă muncesc?

3567
1
Pensionarii anticipat  fentează legea dacă muncesc? - 22iuniefondbunpensii-1340377359.jpg
Cei pensionați înainte de termen sunt în conflict cu legea dacă vor continua să lucreze, cumulul pensiei anticipate cu veniturile obținute ca asigurat al sistemului unitar de pensii fiind interzis (cu excepția consilierilor locali și județeni).

Persoanele care s-au pensionat anticipat, adică înainte de a îndeplini condițiile legale de vârstă și stagiu de cotizare, dacă sunt tentate să-și completeze veniturile din pensie, oricum diminuate ca urmare a penalizării aplicate, cu venituri obținute din muncă au statut de contravenienți. Gabriela Goschin, director executiv adjunct în cadrul Casei Județene de Pensii Constanța, ne-a explicat că pentru a se evita înregistrarea unor debite reprezentând drepturi încasate necuvenit, persoana aflată în situația de cumul al pensiei anticipate cu alte venituri de natura celor menționate mai sus, trebuie să solicite Casei teritoriale de pensii care-i achită drepturile suspendarea plății pensiei anticipate.

Pe de altă parte, sunt pensionari din această categorie care consideră că legislația ar putea fi revizuită, în sensul de a se permite un regim fracționat de muncă pentru cei pensionați cu dispensă de vechime și vârstă: "Să nu ne mai ascundem după cireș, numărul persoanelor pensionate anticipat fără voia lor a crescut din cauza crizei. Și eu am fost obligată să mă pensionez anticipat parțial, am suferit din cauza asta. La toți care îndeplineam con-dițiile ni s-a făcut dosar, pe motiv că e mai bine pentru noi, oricum nu ne mai angajează nimeni cu cinci ani înainte de pensie. Este foarte adevărat, n-am avut nimic împotrivă, se știe prea bine ce șanse ai în România să te angajezi după 50 de ani. Problema care mi se pare în neregulă e că n-am voie să muncesc nici măcar cu program redus, din moment ce sunt penalizată la pensie oricum cu 40 la sută, toată viața. Statul are voie să mă jumulească, iar eu n-am voie să câștig un ban cinstit? E mai corect să muncești la negru? Greu de crezut că cineva ar risca să iasă anticipat la pensie în speranța că va munci în altă parte, nu-i de muncă pentru tineri, darămite pentru pensionari! Însă dacă cineva găsește de lucru legal, să muncească, decât să se zbată cu o pensie de doi lei! Cred că legea trebuie modificată cumva!" (Maria Popa).

Penalizarea nu se aplică "pe viață"!

Deși cuantumul pensiei anticipate se stabilește în aceleași condiții ca și în cazul pensiei pentru limită de vârstă, Gabriela Goschin ne-a confirmat că pensiei anticipate i se aplică o diminuare, respectiv cu 0,75 la sută pentru fiecare lună de anticipare. Însă este greșită percepția că această penalizare urmează a fi suportată de cel pensionat cu anticipație toată viața. Nici vorbă de așa ceva, căci din momentul îndeplinirii condițiilor pentru obținerea pensiei de limită de vârstă, acea penalizare dispare (transformarea pensiei anticipate în pensie pentru limită de vârstă se face din oficiu).

Așadar, pentru edificarea tuturor, e bine să se știe că procentul de penalizare a cuantumului pensiei anticipate parțial este de fix 0,75 la sută pentru fiecare lună de anticipare, ceea ce poate conduce la o penalizare maximă de 45 la sută din cuantumul pensiei pentru limita de vârstă.

Pentru cei interesați, potrivit legislației în vigoare, căreia trebuie să ne supunem indiferent dacă ne convine sau nu, pensia anticipată parțială se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare numai persoanelor care au realizat un stagiu de cotizare cu cel puțin opt ani mai mare față de stagiul complet de cotizare prevăzut de lege.

Comentează știrea

Sandulescu
13 ianuarie 2014
pensie anticipata

Nu cred ca trebuie 8 ani vechime peste stagiul complet de cotizare, din cate stiu eu in acest caz se primeste pensia intreaga. Este suficient sa ai stagiul complet de cotizare.Fiecare an in plus peste stagiu scade penalizarea. Daca am inteles gresit, rog sa fiu corectata.

Articole pe aceeași temă

Vineri, 08 Iunie 2012
Stire din Cetățenești : Secretul puterii lui Mazăre
Pagina a fost generata in 0.3688 secunde