Plata întreținerii, eșalonată pe 12 luni, după modelul german?

1929
5
Plata întreținerii, eșalonată pe 12 luni, după modelul german? - 22febfond3plataintretinbun-1361546841.jpg
Disperați că nu mai fac față costurilor colosale cu întreținerea pe timpul iernii și că indiferent cât și pe unde s-ar plânge, autoritățile locale rămân insensibile, de teamă să nu-și piardă casele, constănțenii au ajuns să caute ei înșiși soluții. 

Propunerea avansată astăzi vizează modelul german de plată a cheltuielilor lunare de întreținere, potrivit căruia, pentru ca, iarna, oamenii să nu mai fie atât de împovărați de costurile pentru căldură, acestea se împart în mod egal la cele 12 luni din an, iar în cazul chiriașilor, sunt cuprinse în chiria lunară.

Așa nu mai merge!

"Fiica mea stă în Germania de șase ani și a înțeles de ce nemții au dus-o mereu bine: sunt bine organizați și, mai ales, realiști, fac reguli ce pot fi respectate, nu se cere oamenilor imposibilul. Pe când la noi, când se știe clar că dintr-o leafă modestă n-ai cum să nu aduni restanțe la întreținere, se merge pe ideea recuperării prin executare silită, n-au nicio problemă să-ți ia casa. Or, dincolo, se caută soluții pentru ca oamenii să poată să plătească, nu să ajungă sub cerul liber!" – ne-a povestit Mitică Ion. Cititorul nostru sugerează celor implicați în sistemul centralizat de încălzire a orașului să încerce implementarea acestui sistem de eșalonare a costurilor, iar executarea silită să fie aplicată celor într-adevăr răuplatnici, care, deși își permit financiar, nu-și plătesc obligațiile față de asociație, sfidând pe toată lumea cu atitudinea lor arogantă.

Confirmare de la sursă!

Că acest sistem, implementat în urmă cu zeci de ani, este avantajos o confirmă și Flori Wotsch, o româncă stabilită în Germania, în orașul Bad Friedrichshall, de peste 30 de ani, care își vizitează rudele aflate în Constanța cel puțin o dată pe an, deci este foarte bine conectată la problemele noastre. Femeia ne-a povestit că datorită acestei eșalonări, locatarii germani nu mai sunt împovărați iarna cu facturi colosale, cu toate că și ei plătesc pentru încălzire, apă, gunoi, iluminat, curățenia pentru spații comune, hol, beci, plus asigurare de incendiu etc.

Procedura de calcul

Practic, cheltuielile cu căldura și apa pentru anul în curs se calculează pe baza consumului din anul anterior, suma estimată fiind repartizată egal pe cele 12 luni. Apoi, la sfârșitul anului, se face regularizarea consumurilor, în urma căreia cei care au consumat mai mult achită diferența, iar celor care au consumat mai puțin li se restituie banii plătiți în plus. "Dacă vom consuma mai mult decât suma estimată - de exemplu, în 2013, consumul de căldură și apă caldă va fi mai mare decât în anul luat ca bază de calcul, nu avem nicio problemă să ne plătim diferența. Dacă, din contră, am consumat mai puțin față de estimare, vom primi înapoi banii pe care i-am plătit în plus. Locuiesc de 30 de ani în Germania și de la început am plătit după acest sistem, este foarte bun. Mi se pare exagerat ce se întâmplă în Constanța, am fost în decembrie 2012 la sora mea și stătea cu ferestrele deschise pentru că în casă era foarte cald, se pompa fără să se țină cont de temperaturile de afară. Iar la plată, te iei cu mâinile de cap! La noi nu se întâmplă așa ceva!" – ne-a mai spus Flori Wotsch, care a ținut să precizeze că un alt avantaj al acestei metode este că la închirierea unei locuințe, omul cunoaște din start atât valoarea chiriei fixe, cât și valoarea totală a costurilor cu întreținerea și, pe baza acelor date, își închiriază locuința pe care și-o permite. Dacă, însă, cineva are impresia că acele costuri sunt prea mari, contra unei sume de circa 30 de euro, poate să apeleze la un profesionist care să verifice dacă facturile sunt "umflate".

Lista cu sugestii rămâne deschisă, oamenii considerând că este nevoie de o implicare seri-oasă dat fiind faptul că s-a ajuns într-un punct în care căldura le-a devenit cel mai mare "dușman".

Comentează știrea

MOS CRACIUN
23 februarie 2013
VISE

BUNA SOLUTIE,DAR STITI CA ACOLO IN VEST LA SFARSITUL ANULUI TOT CE S-A PLATIT IN PLUS,APA, CALDURA ,INTRETINERE, SE RAMBURSEAZA?DEASEMENEA SI ELECTRICITATEA.NICI UN LOCATAR NU ISI CITESTE CONTOARELE.AU INCREDERE IN SOCIETATILE RESPECTIVE.CUM SA APLICI ACEST SISTEM AL UNEI TARI SUPERCIVILIZATE LA UN POPOR DE MARLANI, HOTI ,INCULTI SI PUTUROSI?

admirator
23 februarie 2013
nu mai vorbiti

de exemplul altora! Mai ales germani. Aia sunt oameni seriosi, care respecta legile si cutumele si returneaza sumele in plus. La noi..... Singura solutie e ca datoriile la intretinere sa fie achitate pe parcursul intregului an. Sa nu se mai aplice majorari, timp de 12 luni la fiecare transa lunara. In felul asta, poti plati vara caldura cheltuita iarna. Fara sa apari dator si -mai ales- fara sa ti se calculeze penalitatile. Raminind ca in perioadele de inflatie, sa se calculeze un coeficient pentru acoperirea ei. Asta e singura solutie, plata in rate (in functie de posibilitatile proprietarului) a caldurii deja consumate. Dar cum sa renunte ei la penalitati? Ati calculat ce venit le aduce -gratuit-? Plus santajul asupra proprietarilor... Plata in avans sau la calcul estimativ e hotie pe fata... Sa se renunte la penalitati timp de un an, la fiecare factura emisa de RADET. Si sa fie lasati oamenii sa plateasca dupa cum pot, in decursul anului. (Mai ales ca multi au pamint si mai vine cate ceva toamna, de la recolte... Altii lucreaza sezonier, doar vara... etc. Multe cazuri ce pot fi rezolvate prin acest sistem.)

mine
23 februarie 2013
marlanie

inca o marlanie pentru a ascunde si mai mult furaciunile. cum ajuta masura asta la transparentizarea cheltuielilor? singura posibilitate de a stoarce mai multi bani pentru ca doar perioada de iarna e prea mica pentru un profit satisfacator... nenorocitilor o sa vi se infunde in curand ....

neamtu
23 februarie 2013
romanii

asa va trebuie frati romani...daca dupa 23 de ani de la revolutie voi continuatti sa votati cu comunistii (psd=pnl=pc=pdl=comunisti)...oare nu va puneti intrebarea de ce a ajuns tara asta in asa hal? bai fratilor...treziti-va,nu mai votati aceleasi partide...oricare alt partid,dar nu astea comuniste... ati ajuns slugi in tara voastra...au vandut tot ce se putea vinde (petrolul,aurul,flota,electrica si multe altele...) cati dintre voi munciti pt patroni straini? oare asa greu este sa va puneti mintea sa gandeasca putin? macar o data la 4 ani... asa ca nu va mai plangeti...va meritati soarta !!!

Patraulea
23 februarie 2013
bataia de joc

cum este posibil ca orase de anvergura Constantei sa plateasca jumatate din ce platim noi ? In timpul campaniei electorale erau afise usl care promiteau nici mai mult nici mai putin reducerea pretului gigacaloriei.Ce s-a ales din aceasta promisiune : praful , macar daca ramanea ca anul trtecut ..Intrebarea retorica : cum a fost posibil ca constantenii sa creada minciunile lui Mazare si sa-l voteze in masa ? Ne meritam soarta , degeaba ne plangem daca la vot stam acasa sau votam aiurea .Poate o fi invatare de minte pentru viitor , sper...

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 15 Septembrie 2012
Stire din Social : Cât ne va costa încălzirea la iarnă
Pagina a fost generata in 0.4094 secunde