Cât ne va costa încălzirea la iarnă

3483
8
Cât ne va costa încălzirea la iarnă - plataintretinerecalduraradet1-1347642087.jpg
Se apropie iarna și constănțenii se gândesc cu groază că vor începe să curgă facturile la încălzire.


După șocul de iarna trecută, când s-au trezit cu prețul gigacaloriei dublate, locuitorii municipiului Constanța se așteaptă la tot ce este mai rău. Deocamdată nu s-au anunțat scumpiri, dar nu este exclus ca, din cauza creșterii prețurilor la gaze, principalul combustibil folosit de CET pentru producerea energiei electrice, să ne trezim cu o gigacalorie și mai scumpă.

Numai jumătate din populație a primit subvenție pentru plata căldurii, restul au fost nevoiți să dea sute de lei pe lună pentru încălzirea apartamentelor. "Eu stau la un bloc de pe strada Vârful cu Dor. Am un apartament cu două camere, de numai 53 de metri pătrați. Am plătit între 600 și 730 de lei pe lună, astă-iarnă. A fost foarte greu. Acum o parte din vecini vor să-și pună gaze. Speră că vor plăti mai puțin. Dar eu nu am 10.000 de lei, cât costă branșamentul", ne-a spus o constănțeancă din zona Anda. Femeia nu a vrut să-și dea numele, a spus că sunt mulți oameni răi, dar a recunoscut că se gândește cu groază la facturile la întreținere.

Gazele, din ce în ce mai scumpe

În aceeași situație sunt mii de constănțeni. Pentru ei, scumpirea gigacaloriei ar fi o adevărată tragedie. Unii de-abia au reușit să ajungă la zi cu facturile de astă-iarnă. Veștile nu sunt însă tocmai bune. Deși Primăria Constanța nu a anunțat încă vreo modificare a prețului gigacaloriei și nici a modalităților de acordare a subvențiilor, riscul ca prețul să crească sunt destul de mare.

Gazele și energia electrică s-au scumpit deja în această vară cu câteva procente, iar de la 15 septembrie prețul gazelor va mai înregistra o urcare de cinci procente. Directorul tehnic al Electrocentrale, sucursala Constanța, Doru Oșlobeanu a explicat de nenumărate ori că prețul cu care căldura pleacă de la CET este ținut în frâu de Autoritatea Națională pentru Reglementare în Domeniul Energiei, dar nu acoperă decât o parte din combustibilul necesar producerii acesteia.

Campania electorală - o salvare

"Mai avem o singură speranță: campania electorală. Poate așa Guvernul găsește variante să mai reducă prețul gigacaloriei sau să acorde subvenții pentru mai mulți oameni. Sau poate se răzgândește primăria și ne dă gigacaloria mai ieftin, poate la jumătate de preț, ca în 2010 - 2011", glumește Ion Pârvu, din cartierul Tomis III.

Asociațiile de proprietari susțin în continuare montarea repartitoarelor de costuri deși mulți consumatori au dovedit că au plătit mai mult cu astfel de aparate, chiar dacă au stat în frig, decât cei care nu au avut deloc și la care se face calculul la numărul de calorifere. 


Comentează știrea

Geo
15 septembrie 2012
Nu montati repartitoare

Repartitorul de costuri face exact cum se numește, repartizează costurile. La branșament scade foarte putin consumul dar unii vor plătii foarte mult , ajungând și la 1300 lei. Chiar dacă nu dai drumul la calorifere, tot plătești până la 200 lei reprezentând parțile comune. În plus mai te costă și aparatele minune, care se montează pe calorifere iar lunar mai plătești și o taxa firmei de repartitoare de 15-20lei. În acest fel veți plătii frigul din casă. În plus, prin închiderea caloriferelor de către unii proprietari, instalația blocului se dezechilibrează hidraulic iar giga-calorimetrul va contoriza o cantitate mai mare de agent termic care va fi plătit de asociație. Aceste repartitoare sunt o mare păcăleală care avantajează doar pe cei ce nu locuiesc în apartamentele respective.

ath
15 septembrie 2012
Draga PCR(USL+PDL)

In primul rand,imi cer scuze ca mai traiesc. Recunosc ca toata viata mea te-am deranjat atunci cand ti-am cerut adeverinte si aprobari. In copilarie, cumparam painea pe cartela. Aveam dreptul la un sfert de paine pe zi daca parintii mei obtineau o cartela de la sfatul popular. Numai un copil ca mine cu origine sanatoasa,avea dreptul sa cumpere o paine. Foametea din 1947 a fost provocata de comunisti. Poporul trebuia sa invete ca salvarea lui vine de la partidul muncitoresc.Cand am crescut mare am avut nevoie de o butelie. In cazul asta m-am asezat la coada in usa judetenei de partid. Numai ei aveau dreptul sa-mi aprobe o butelie de aragaz. Apoi am vrut sa-mi cumpar un televizor color. Si in cazul asta am aflat ca tebuie sa fac o cerere la partid. In anul 2012,dupa 70 de comunism numic nu este nou sub soare. Draga USL iti dau o veste trista: m-am hotarat sa nu mor. Daca asate este ultima mea dorinta,te rog sa-mi acorzi o SUBVENTIE LA INCALZIRE. Numai TU DRAG PARTID poti sa-mi dai aprobarea sa respir aer cald in casa mea. Eu promit ca votez cu USL.Daca USL nu e,nimic nu e ! Daca saracie nu e,nici USL nu mai e. Dragi compatrioti,sa nu va inchipuiti ca partidul fesenist are vreun interes sa ne lase liberi si prosperi.Asa este doctrina socialista. Ne obliga sa stam cu mana intinsa la usa primariei. Saracia trebuie udata la radacina,saracia trebuie sa creasca mare.Daca saracie nu e,nici socialism nu mai e. Onoare muncii socialiste !

nelu
16 septembrie 2012
gigacaloria

Facem apel la cei din conducerea RADET CONSTANTA! Luati in calcul achizitionarea de pacura pentru a reduce pretul gigacaloriei. De ce nu mergeti cu un injector pe pacura si unul pepacura la cazan pentru reducerea pretului?

Mitica
16 septembrie 2012
Vai de capul nostru!!!

AAAAA..... sa nu uitati sa ii spuneti primarului mazare , ca si anul asta sa avem cea mai scumpa Gc din tara. Ce bine ne-am simtit iarna trecuta! Am fost cei mai tari din tara! Cel mai cald a fost in C-ta! Nu cum face Oprescu la Bucuresti! Cum adica sa subventionezi Gc pentru bucuresteni? NUUUUUU...... bravo mazare , SA FIM CEI MAI TARI DIN ROMANIA!!!!

un vecin
16 septembrie 2012
Gigacaloria

voi il votati de 12 ani...voi o meritati!!!

relu
19 septembrie 2012
samba

ABIA ASTEPT SA-L VAD PE mazare CUM DANSEAZA SAMBA PRIN BRAZILIA LA CALDURA IN LUNILE NOASTRE DE IARNA SI CUM "sacosistii" se uita prostiti la tv si-l sorb din ochi cu sapte paltoane pe ei....multa bafta

nelu
20 septembrie 2012
GIGA

Votati-l pe Mazare si totul se rezolva cand este vorba de RADET. Sa traiti BINE, va doresc dragi Constanteni.

Acaru' Paun
3 octombrie 2012
halal!

Citez: "Mai avem o singură speranță: campania electorală. Poate așa Guvernul găsește variante să mai reducă prețul gigacaloriei sau să acorde subvenții pentru mai mulți oameni..." Exact asa cum ne-am obisnuit, stam cu labutza intinsa si cu gura cascata, doar doar o'm mai primi o ciosvarta... Dar sa-l vezi pe unul ca are initiativa sa schimbe niste tevi la caldura de acu' douaj'de ani, n-ai sa vezi! Sa-l vezi ca vrea sa-si izoleze blocul ca sa consume mai putina caldura...n-ai sa vezi! Sau sa-l auzi ca vrea sa izoleze tevile din subsol ai vazut?! Eu unul nu, asteptam mila cu subventii(foarte binevenite dealtfel, dar...pana cand si cat?!) ne cumparam plasme si elsidiuri de mii de lei, boxe na-na ca sa facem bumtzi-bumtzi in cartier ca asa e cul, dar n-am pune 50 de lei deoparte sa ne imbunatatim traiul printr-o investitie! Ne-o meritam cu varf si indesat!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 04 Septembrie 2012
Stire din Politică-Administrație : Licitație la Primăria Constanța
Pagina a fost generata in 0.4609 secunde