Cum ar putea să dispară RADET-ul și să se ieftinească gigacaloria

2933
11
Cum ar putea să dispară RADET-ul și să se ieftinească gigacaloria - bonfaierradetsc3-1344775455.jpg
Pe măsură ce încălzirea apartamentelor pe timpul iernii ne ustură din ce în ce mai mare la buzunare, fiecare dintre noi căutăm soluții să plătim mai puțin. Unii caută variante alternative la încălzire, iar autoritățile locale au lansat chiar ideea construirii unui nou CET, ca și cum CET-ul de acum este principalul vinovat pentru gigacaloria scumpă pe care o plătesc constănțenii.

În realitate, prețul agentului termic care pleacă de la CET Palas, 285 lei, fără TVA, este menținut la un nivel redus, prin legislație, la el adăugându-se, ulterior, 90 de lei pentru "serviciul" pe care ni-l face RADET de a prelua agentul termic de la punctele termice și a-l transporta către apartamentele noastre. Tocmai pentru a elimina acest intermediar, RADET-ul, reprezentanții din industria termică se gândesc că ar putea să facă contracte direct cu asociațiile de proprietari, care să preia, cu o investiție în infrastructură, evident, căldura de la punctul termic către blocurile și apartamentele din cadrul ei.

Contracte

și apă caldă imediat

"Dorința noastră este să avem contracte direct cu clienții noștri finali. Milităm pentru un contract individual pentru energie termică, cum e și la energie electrică și la gaze. Am putea furniza apă caldă și căldură imediat, o problemă des întâlnită în prezent. Oamenii dau drumul la apă și așteaptă minute în șir. Există însă metode de recirculare, o soluție tehnică ce impune niște pierderi, dar care ar putea rezolva problema", a explicat Victor Ghenea, managerul proiec-tului de formare profesională pentru lucrătorii din industria termică, la care participă și reprezentanți ai CET Palas.

CET s-a modernizat

Conducerea Electrocentrale Sucursala Constanța susține că CET s-a modernizat mult în ultimii ani.

"Ceea ce puțină lume știe este că CET Palas produce, prin cele două grupuri energetice, energie electrică de înaltă eficiență. Edilii nu știu că CET funcționează în cogenerare de înaltă eficiență cu cazane, instalații și aparatură moderne. Din păcate, avem niște capacități de producție a energiei termice sub formă de apă termică ce nu mai corespund legislației de mediu. Orașul consumă din ce în ce mai puțin, puterea de cumpărare a populației a scăzut. Autoritățile locale vor un alt CET, chiar dacă se înființează, ia ceva timp. Infrastructura pentru transportul agentului termic primar ne aparține până la punctul termic. De aseme-nea, toate punctele termice sunt contorizate de noi. Ar fi necesară distribuția pe orizontală, nu pe verticală, a agentului termic", a explicat directorul tehnic al CET Palas, Dumitru Tamaș.

Se cere o lege nouă

Practic, asociațiile de proprietari ar putea să încheie contracte de furnizare a energiei termice direct cu CET-ul, ceea ce ar atrage după sine și un preț mult mai mic al gigacaloriei.

"Ordonanța de urgență nr. 18 din 2009 prevede reabilitarea termică a locuințelor, incluzând și reabilitarea instalațiilor termice. Însă trebuie mutată limita de proprietate. Avem în lucru un proiect tocmai pentru această prevedere pentru a se putea face distribuție pe orizontală. Și nici nu ar mai fi pierderi atât de mari. În prezent, pierderile din rețelele secundare, adică de la punctele termice către consumatori, sunt foarte mari. Este denaturat adevărul, nu se spune niciodată, nu și le asumă nimeni, toți le ascund sub preș, dar se regăsesc în preț. La rândul lui, Consiliul Local ar putea da o lege locală pentru ca asociațiile de proprietari să poată adera la această procedură, încheind contracte direct cu CET-ul", a mai explicat Victor Ghenea.

Comentează știrea

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
yorick
13 august 2012
peste ani si ani

sau mai pe scurt puneti botu' fraierilor si nu va decuplati de la radet ca poate poate

admirator
13 august 2012
toate capusele

s-au aruncat pe RADET si RAJA. Nu vor dispare niciodata, oricit fura. Nimeni nu le poate disloca! Doar prabusirea (economica) a sistemului... Ele produc disfunctionalitati si cetatenilor (consumatorul final) si producatorilor. O veriga inutila care incurca pe toti, in interes material propriu...Contractele individuale? hahahaha asta trebuia de acum 23 de ani. Dar.. s-a putut ceva? Se poate?

Dan
13 august 2012
Ce faci Brailoiule? joci alba-neagra cu noi?

Brailoiule, ai oprit 3 saptamini taxa blestemata de parcare si ne-am gindit ca ti-a venit mintea la cap. Ce-i in capul tau de ai reintrodus crima asta impotriva noastra? Tu chiar nu vezi turisti care injura si pleaca atunci cind li se cere taxa asta nenorocita?

cost
13 august 2012
Salt

sa dispara otia

N. Constantinescu
13 august 2012
Doar mama dracului va vota la toamna, in Eforie, cu PSD

Sa stii Brailoiule ca, din cauza acestei taxe care e jaf la drumul mare, la alegerile din toamna nici dracu n-o sa mai voteze cu PSD!!! Poate doar mama dracului, ca-i foarte batrina si iresponsabila.

rapsod popular
13 august 2012
Dedicatie tartorului locuitorilor din Eforie

Vin alegerile-acum/ Tu, o sa-ti cauti de drum/ La pirnaie toti veti sta/ Tu si cu mafia ta./

Hotii de la Raja
13 august 2012
Pana cand?

Pana cand o sa mai suporte prostimea din Constanta cel mai mare pret la gigacalorie si la metru cub de apa? Incredibil cum a ajuns Constanta un oras de prosti!

Răspuns la: toate capusele
Adăugat de : admirator, 13 august 2012
s-au aruncat pe RADET si RAJA. Nu vor dispare niciodata, oricit fura. Nimeni nu le poate disloca! Doar prabusirea (economica) a sistemului... Ele...
horia
13 august 2012
cogenerare

bai nea Ghenea, aiurelile astea despre care aberezi matale sunt doar pentru impresionarea d-rei Perhaita. despre ce cogenerare aberezi matale, cand voi produceti energie electrica din an in paste? singura solutie o reprezinta una sau mai multe centrale in cogenerare moderne pe materiale reciclabile, biomasa sau gaz. acum, incepand de la cazanele voastre supradimensionate, continuand cu reteaua de transport agent primar si terminand cu agentul secundar distribuit de RADET tot acest sistem produce pagube indiferent de cat vreti voi si RADET-ul sa modernizati eceste echipamente.

Fonduri UE
13 august 2012
FONDURI UE

Acum e momentul: In 2012 Fondurile Europene NERAMBURSABILE se Acorda si la noi la fel de Usor ca in statele membre ale Uniunii Europene! Iata cum obtii fonduri europene pentru afacerea ta in doar 2 luni si 17 zile. Aflii mai multe detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro

constantean
13 august 2012
@7Pina cind?

In totalitate de acord cu tine.Au fost mai multi oameni care au dat explicatii clare in privinta pretului nebun al apei :pret apa potabila, pret apa de canalizare, cantitatea aberant de mare a apei de canalizare raportat la apa potabila, pret si cantitate apa meteo.Eu nu-mi pot explica cum a fost cu putinta atita prostie ptr a vota cele doua canalii!

11 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3786 secunde