Ce variante au constănțenii la încălzirea la bloc

2230
6
Ce variante au constănțenii la încălzirea la bloc - untitled1copy-1339949477.jpg

Sărăciți de prețul gigacaloriei, mulți constănțeni iau în calcul renunțarea la sistemul centralizat de încălzire. Debranșarea de la RADET și găsirea unor noi variante de încălzire pentru la iarnă sunt primii pași pe care trebuie să îi facă. Însă chiar și pentru aceasta ei trebuie să scoată bani mulți din buzunar. Costă debranșarea, costă branșamentul la gaze sau instalarea de noi sisteme de încălzire.
Variantele pentru constănțenii care vor să renunțe la căldura de la RADET și să nu mai ducă grija gigacaloriei nu sunt foarte multe. Cei care au în zonă gaze pot alege varianta unei centrale termice cu astfel de combustibil. Ceilalți nu au însă decât soluția energiei electrice. Fie că aleg o centrală pe curent electric, fie sisteme noi - cum ar fi panourile radiante, tot este nevoie de o investiție considerabilă.

Aproape 10.000 de lei, încălzirea pe gaze
Cea mai la îndemână alternativă pentru sistemul centralizat de încălzire este centrala pe gaz metan. Trebuie să depuneți o cerere de racordare, către Congaz. În cazul în care nu aveți deja vecini care sunt branșați, trebuie să obțineți acordul a cel puțin jumătate plus unu din locatari. Analiza dosarului costă aproximativ 80 de lei și veți primi un răspuns în maximum 30 de zile. După obținerea autorizației, de care se ocupă Congaz, se încheie contractul de racordare. Tariful cuprinde, după caz, costurile legate de proiectare, execuție și punere în funcțiune a instalației și se achită într-un interval de cinci zile lucrătoare de la data încheierii contractului. La bloc sumele pot ajunge și până la 6.000 de lei. Ulterior, va trebui să cumpărați centrala termică. Prețul acestora diferă, în funcție de putere, de la 2.500 lei până la 4.000 - 5.000 de lei. Însă, odată făcute aceste investiții, costul încălzirii pe lună ajunge la aproximativ 100 - 150 de lei, față de 300 - 400 de lei la RADET.

Centrala electrică oferă independență
În ceea ce-i privește pe cei care nu au posibilitatea sau nu doresc racordarea la gaz, ei pot alege o centrală termică pe curent electric sau panourile radiante. Nu este nevoie de cereri de racordare și taxe de branșament. Pur și simplu cumpărați echipamentele și găsiți o firmă autorizată care să vi le instaleze. Este mult mai simplu și, în funcție de cât de bine este izolat apartamentul, costul încălzirii nu depășește 200 - 250 de lei pe lună. "Centralele electrice sunt destul de convenabile la preț. Este bine să se consulte un specialist înainte de a achiziționa centrala, pentru a se face un calcul corect privind puterea calorică necesară pentru suprafața de care dispun clienții. Centralele indicate pentru apartamente sunt cele de 6 ori 9 KW, pentru că nu au nevoie de alimentare de 380 V, ci doar de 220. Dacă există posibilitatea de curent de 380 V se poate instala și o centrală de 12 ori 14 KW", a declarat, pentru "Cuget Liber", Petru Simion, electrician în cadrul unei firme de specialitate.

Prețuri mari la panourile radiante
Panourile radiante nu necesită instalații sofisticate, însă, fiind echipamente de ultimă generație, au prețuri ceva mai ridicate, între 300 și 500 de euro, pe cameră, în funcție de suprafața ce trebuie încălzită. Cu toate acestea, promit consum redus de energie electrică, deci o factură mică la lumină, și eficiență foarte mare. În plus, sunt disponibile în diferite culori și mărimi și pot fi montate oriunde: pe perete ori pe tavan. Singura problemă este că acestea nu asigură și apa caldă, deci veți avea nevoie și de un boiler, pe care să-l racordați la chiuveta de la bucătărie și la baie. Însă în felul acesta veți deveni total independenți privind încălzirea și veți putea beneficia de apă caldă și căldură oricând doriți.



Comentează știrea

traian m.
18 iunie 2012
despre giga

cel mai bine este sa traiesti intro tara care te respecta.....primarii sunt tot politicieni mincinosi care-si urmaresc interesele....pe plan extern se revine la incalzirea centralizata ,dar, nu au primari ca al nostru, care, dorind sa salveze trantorii de la radet scumpeste cu de la sine putere gigacaloria...de la cet pleaca la jumatate giga...de ce ziaristii nu investigheaza asta?de ce nu explica oamenilor a cui este radet-ul?iar panourile de la dedeman incep de la 95 euro care consuma 400w pe ora si e deajuns ptr o camera .....bafta ...tuturor..

mihaela
18 iunie 2012
alternativa

dar ce se intampla cu caldura pentru spatii comune pe care trebuie sa o platesti obligat fortat ca fraierul pentru cei care spun ca nu au bani sa puna gaze cred si eu, daca Mazare le da pomeni (subventie)nu se vor debransa nevar, pe o scara cu 12 apartamente jumatate cu gaze jumatate la Radet factura la radet 2800 ron jumatate platesc fraierii cu gaze pentru spatii comune(respectiv subsol) la asa boierii cred si eu ca nu vrei sa renunti la Radet.Fiecare are repartioare si fac economie nu au incalzire prea mult de plata dar incalzim subsolul ca asa este la noi.Am facut adresa la administratie sa ni se spuna cum se face aceasta repartizare si nu am primit nici un raspuns scris ni s-a spus sa intrebam la Fluid Serv ca ei se ocupa.

ct
18 iunie 2012
dar debransarea???

ati vazut cererea ce trebuie completata la radet pt debransare?? este imposibil sa obtii toate semnaturile si toate acordurile unei asociatii intregii!!! nu poti decit sa-i actionezi in instanta pt monopol si sa astepti caci si-au facut niste reguli interne de te doare capul banditii din radet si implicit cei din cl

Extras din Guiness Book
18 iunie 2012
Stiati ca ?

Romania are capitala la Budapesta ? In Romania, incalzirea centralizata este mai scumpa decat incalzirea cu centrale proprii ? Stiati ca un pahar cu apa calda de la robinet costa cat o halba de bere rece ? In Romania, cel mai ieftin mijloc de tranport este autoturismul si cel mai scump mijloc de transport este bicicleta ? Stiati ca un bilet de calatorie cu un maxi-taxi este mai ieftin decat un bilet de calatorie cu autobuzul ? Stiati ca la un dolar depus intr-o banca americana ai o dobanda de max.5% dar la caritasul mioritic ai o dobanda de 1200% ? Stiati ca un Kg de morcovi adus din Spania este mai ieftin decat un Kg de morcovi adus tooocmai din Palazu Mare ? Stiati ca Romania are imense rezerve de sare dar importa sare de bucatarie din Turcia ? Stiati ca in gospodariile taranesti bazaie musca in livezile lor dar noi importam prune din Germania ? Stiati ca smochinele se coc cel mai bine in insorita Norvergie ? Stiati ca la Mangalia,bancherii cu venituri de 5000 lei/luna primesc ajutoare la incalzire si saracii au incalzirea gratuita ? Stiati ca primaria din Constanta s-a mutat pe o plaja din Madagascar ? Continuare in editia de maine.

ma deranjeaza zgomotele si comportamentul nesimtit al angajatilor polaris care vin cu noaptea in cap-vara iarna
18 iunie 2012
pt . POLARIS M HOLDING SRL

chiar nu aveti timp sa adunati gunoiul toata ziua? trebuie sa o faceti de la 6 sau 7 ,zdranganind masinile si aruncand ,in buna traditie romaneasca a lucrului primitiv.,toate pubelele si bucatile de metal pe care angajatii vostri le arunca,cu nici cel mai mic interes pt linistea unui cartier sau zone!??! chiar trebuie sa vina de la 6 sau 7 ,chiar si sambata? char si DUMINICA? Dar nu aveti nicio rusine,si voi si angajatii vostri!

Toma ana maria
27 iunie 2012
Incalzire in pardoseala

Ceva util Saptamana trecuta , am petrecut o seara impreuna cu cativa prieteni.Baietii, binenteles, s-au uitat la meci ,iar noi fetele am ramas la "discutii de fete". Discutia noastra a ajuns la momentul in care prietena mea mi-a spus ca in aceasta vara doresc sa-si renoveze casa si ca vor sa o utileze cu sistemul de incalzire prin pardoseala. Atunci am deschis laptopul si am dat un search pe google unde am gasit un site (incalzireinpardoseala.com.ro ), care are un articol foarte util:"3 pasii pe care trebuie sa-i urmezi cand doresti sa-ti utilezi casa cu incalzire prin pardoseala ". Dupa terminarea meciului le-am aratat baietilor articolul , iar sotul prietenei a accesat rubrica" Solicita oferta" unde a scris toate dimensiunile casei si ........a doua zi a primit un raspuns favorabil si.....10 % reducere . Acum ei sunt in lucru si abia astept sa le vad casa renovata si binenteles "incalzire in pardoseala" care le va aduce economie la banii alocati pentru caldura din iarna.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 16 Iunie 2012
Stire din Social : Repartitoare sau debranșare?
Pagina a fost generata in 0.3615 secunde