Cum ne încălzim la iarnă

Repartitoare sau debranșare?

2459
8
Repartitoare sau debranșare? - listeintretinere-1339783654.jpg

l Omul gospodar își face vara sanie și iarna car. La Constanța, însă, omul gospodar își face planurile cum să scadă factura la încălzire la iarnă. După câteva luni în care au plâns cu vorbe atunci când s-a afișat lista la întreținere, constănțenii care stau la bloc iau în calcul fie varianta instalării de repartitoare de costuri, fie dezinstalarea celor pe care le au deja, izolarea apartamentului și chiar debranșarea de la RADET.
Variantele nu sunt foarte multe și este destul de puțin timp la dispoziție. Președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu, este de părere că debranșarea nu este o soluție, ci instalarea de repartitoare de costuri.
"În toată Uniunea Europeană, unde sunt alimentări cu energie electrică în sistemul nostru, adică pe verticală, se folosesc repartitoarele de costuri cu robineții termostatați. La noi, și acolo unde de bine de rău reușiseră să și le monteze, s-au apucat să le dea jos! Cu sistemul acesta de ajutorare, desigur că celor cărora li se plătește consumul, chiar și numai o parte, de către stat, merg cu toate pânzele sus și sunt deranjați de plata service-ului care nu se decontează, nu le vine să mai stea cu repartitoarele în casă!", spune președintele.
Potrivit lui Dragu, repartitoarele sunt singura modalitate de a face economie și a scădea costurile la încălzire.
"Cu repartitoare, dacă au reglat robineții, mai închiși, așa, din când în când sau de tot, au făcut economie, pot fi în lista celor cu consumuri minime. Dacă nu, desigur, ating valorile de la cei fără repartitoare, poate și mai mult. Însă numai câțiva la maximum, pe când, la asociațiile de proprietari fără repartitoare, vor nu vor, economisesc nu economisesc, de altfel nici nu au cum și ce să economisească, plătesc la nivelul maxim. Este cald sau frig afară, caloriferele duduie și, normal, plătesc la maximum, chiar de stau cu geamurile deschise!", adaugă Marcel Dragu.

Convenții individuale de plată
Dacă vă considerați nedreptățiți și nu doriți să se mai calculeze la comun costurile la încălzire, puteți alege convenția individuală de plată. Însă se poate opta pentru ea numai în cazurile în care sunt de acord toți proprietarii din cadrul unei asociații.
"În condițiile actuale, creșterea costurilor la cote inimaginabile, cu datorii care depășesc subiectiv posibilitățile asociațiilor, susținem generalizarea sistemului. Concret, între furnizori, RAJA și RADET, asociația de proprietari și fiecare proprietar se încheie o convenție de facturare individuală, cu drepturi și obligații reciproce. Furnizorul emite factura separat pe fiecare proprietar și proprietarii sunt direct răspunzători pentru plata la termen a valorilor înscrise în facturi, asociația rămânând răspunzătoare pentru corectitudinea datelor furnizate", mai explică președintele UAP.

Debranșare… da’ cu bani
În ceea ce privește debranșarea, nu vă gândiți că este simplu. Aceasta se poate face numai în anumite condiții și dacă nu aveți datorii la întreținere. Cererile se pot depune la RADET, începând cu data de 15 mai. Trebuie să aveți în prealabil aprobarea deconectării atât de la asociația de proprietari, care convoacă adunarea generală, cât și de la vecinii cu care are pereți comuni. În baza acestor aprobări obținute, RADET va verifica dacă sunt îndeplinite cumulativ condițiile prevăzute de legile în vigoare și apoi de-abia va emite avizul favorabil.
"După avizarea favorabilă, solicitantul achită taxa de deconectare ori debranșare, stinge datoriile față de RADET și primește împreună cu asociația de proprietari un proces verbal de constatare a deconectării ori debranșării. Acest document permite modificarea suprafeței radiante din contract și certifică debranșarea legală. Taxele pentru eliberarea avizelor sunt afișate la casieriile RADET", explică Liliana Enache, purtătorul de cuvânt al RADET.
Taxa de debranșare ajunge la aproximativ 500 de lei.



Comentează știrea

admirator
16 iunie 2012
RADET are ura pe repartitoare

si incearca orice sa scape de ele... Solutiile corecte in cazurile prezentate de dvs. sunt debransarea sau repartitoare. Conventia aia este inutila la RADET, daca tot prin asociatie se face calculul si plata. RAJA trebuie sa aiba contracte individuale, ca si furnizorul de energia electrica. De altfel, un sistem juridic coerent nu poate avea doua tipuri de contracte diferite, pentru aceeasi activitate: furnizarea de "utilitati" unui apartament... Dar noi suntem tara ilogicului!

admirator
16 iunie 2012
dar daca

constantenii nu au venit la vot sa schimbe primarele si adm. orasului, sau au venit si au pus stampila aiurea, de ce se pling? Sa plateasca! Suntem orasul cu cel mai mare pret la gigacalorie. Asa le trebuie! Sa se invete minte alta data si sa foloseasca arma -redutabila- pe care o au. "Oaia care-si pierde blana -stampila-, s-o manince lupu'!"

debransat
16 iunie 2012
RADET

ptr debransare nu este nevoie de acordul RADET.Contractul de furnizare energie termica(nu electrica ,cum se spune in articol) este intre asociatia de propietari si RADET.RADET este propietar pe reteaua de distributie pina la gigacalorimetru,dupa acesta relatia este intre propietarul apartamentului si asociatie.De abuzurile RADET ar trebui sa se ocupe institutiile statului: protectia consumatorului;avocatul poporului;dna ;politie ;etc,

Miruna
16 iunie 2012
bravo primarului navodarean...ca sa vada bubosii postaci ai psd ca nu am nimic cu psd ul ,ci mai ales cu scursurile subumane de genul lui mazare care isi bate joc de Ctasi ma refer la mai multe aspecte de administrare a oraselor dar si la abordar

si ma refer la mai multe aspecte de administrare a oraselor dar si la abordarea problemei intretinerii pe care alte orase si judete au stiut cum sa o faca mai suportabila de catre populatie decat IN HALUL SI BATAIA DE JOC A RADET CONSTANTA SI CO= MAZARE .Cu toate ca gigacaloria s-a scumpit la fel in toata tara..nu toate orasele au scumpit la ''ambitie'' cum a facut pastaia care vrea sa ia 7 piei de pe bivolii constanteni care l-au votat si care nu l-au votat , caci 2012-2016 sigur va fi ultimul lui mandat.

Geo
16 iunie 2012
Repartitoarele o mare pacaleala.

Nu sfatuiesc nici o asociatie sa-si monteze repartitoare. Costurile la bransament scad foarte putin iar prin montarea robinetilor termostatati se dezechilibreaza hidraulic instalatia. Cei care indraznesc sa dea drumu la calorifere vor suporta toate costurile. In 2-3 ani nimeni nu va mai da drumu la calorifere iar Gigacalorimetrul va inregistra in continuare. Firmele de repartitoare in acest caz vor marii costurile pe partile comune si in acest fel veti platii frigul din casa si nu caldura. Un calorifer inchis se comporta ca si unul debransat dar RADET nu recunoaste asta. Vrea sa avem caloriferele pe pozitie ca sa poata sa ne incaseze. Va spun ca unul ce s-a pacalit cu aceste repartitoare. Cei ce nu au repartitoare platesc intradevar mult dar macar au caldura in timp ce ceilalti platesc cu 100 lei mai putin dar fac frigul, apare igrasia etc.

kim
17 iunie 2012
Repartitoare

Președintele Uniunii Asociațiilor de Proprietari, Marcel Dragu, este complet pe dinafara, de fapt vorbeste ca sa se afle in treaba. Daca ar aprofunda putin subiectul ar constata ca de fapt repartitoarele distrug condominiul.

h
17 iunie 2012
g

de unde credeti ca subventiile sunt date? din marirea gigac. este un fel de pomana electorala pe care nimeni nu o vrea sa o comenteze. imi aduc aminte de tov.Manea pnl care vroia sa preia primaria Cta, gargara mare, a-ti mai auzit de el? asa se va intampla in urmatorii ani. nimeni nu va comenta isi va lua o particica de pamant cu drept de vindere su sunt fericiti cu totii.

Debransare
5 august 2012
Debransare - Abuzurile RADET trebuie reclamate la Consiliul Concurentei si la CEDO - Consumatorii captivi ai RADET trebuie sa se organizeze

Consumatorii RADET sunt in mod evident, consumatori captivi. Daca vrei sa te debransezi, RADET cere un dosar imens, cu o multime de acte, avand comportamentul de curva de care nu poti scapa. Solutia este ca multi consumatori sa se organizeze si sa reclame, individual sau ca organizatie, la Consiliul Concurentei, CEDO si altele. Nu cred ca exista o alta modalitate de a scapa de parazitii RADET.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3895 secunde