Poate deratiza blocul orice locatar, după cum îl taie capul?

730
Poate deratiza blocul orice locatar, după cum îl taie capul? - 16ianfondderatizare-1389882181.jpg

Articole de la același autor

Serviciile privind dezinsecția și deratizarea pot fi prestate numai de către firme autorizate, care sunt obligate să folosească substanțe biocide, avizate de Ministerul Sănătății.


Să fim sinceri, aproape că nu există bloc de locuințe ai cărui locatari să nu se plângă de invazia gânda-cilor, carcalacilor, la subsol sau chiar în propriile apartamente, a rozătoa-relor sau a altor vietăți dezgustătoare, care le provoacă un disconfort maxim. În majoritatea cazurilor, dezinfecția spațiilor afectate se face de comun acord, apelând la firme autorizate, care sunt în număr mare la Constanța. Este adevărat, se poartă… războaie și cu acei  locatari care cresc un număr mare de pisici sau au alte animale de compa-nie, dar refuză să colaboreze cu asociația, pentru ca și apartamentul lor să fie supus deratizării. Astăzi, însă, un cititor ne-a recla-mat un alt gen de situație "Alarmantă, periculoasă, riscantă, în primul rând pentru sănătatea locatarilor și parcă în disprețul tuturor. Există în blocul nostru un proprietar care, cu de la sine putere, dă tot timpul cu soluții pentru gândaci la subsolul blocului, iar mirosul puternic ajunge în toate apartamentele. Numai el știe ce substanțe folosește, că nu spune la nimeni. Degeaba i s-a reproșat că, în bloc, există mulți copii mici, femei însărcinate, bătrâni cu astm și alte boli, el, una-două, se luptă cu gândacii. Suntem și noi ocupați cu frecușurile zilnice, nu ne putem război la nesfârșit cu el, dar vrem să știm ce să facem ca să-l pună și pe el, totuși, cineva la punct". 


Acțiunile pe cont propriu, interzise!
După cum ne-a explicat dr. Ramona Iliuță, din cadrul Inspecției Sanitare de Stat Constanța, operațiunile de dezinsecție, dezinfecție și deratizare trebuie să fie efectuate numai de către operatori autorizați, care dispun de personal instruit în domeniu. Mai mult decât atât, este obligatoriu să se utilizeze numai și numai produse biocide, avizate de Ministerul Sănătății. Este deci lesne de înțeles că acțiunile pe cont propriu ale unui locatar sau ale altuia, după cum consideră de cuviință, sunt interzise, chiar dacă intenția lor este, în principiu, bună.


Sesizați Direcția de Sănătate Publică
Cât privește situațiile punctuale, de genul celei reclamate astăzi sau care au legătură cu acest subiect, procedura este următoarea: cei în cauză sau un reprezentant al asociației de proprietari ar trebui să depună o sesizare scrisă la sediul Direcției de Sănătate Publică, al cărei sediu se află în aleea Lăcră-mioarei nr. 1, Constanța (telefon 0241/480939). În cuprinsul sesizării se va semnala situația exactă din teren. Apoi, pe baza acesteia, se va repartiza un inspector din cadrul echipei de inspectori arondați zonei respective, care va efectua verificări în teren și, în urma concluziilor, reclamanții vor primi un răspuns la adresa indicată. "În mod normal, aceste operațiuni se fac prin asociațiile de locatari și, în niciun caz, nesupravegheate" - a completat dr. Ramona Iliuță. 


Riscuri majore asupra sănătății
Având în vedere că insectele, rozătoarele care-și fac veacul în subsolul blocurilor și, din păcate, chiar și în alte locuri publice prezintă un pericol major de transmitere a unor boli infecțioase, ca să nu mai vorbim și de faptul că pot provoca o serie de pagube materiale, pot deteriora mărfurile aflate în depozite sau pot favoriza defecțiuni în rețelele de electricitate, de regulă, astfel de probleme sunt tratate cu mare interes. În plus, dacă nu se respectă anumite reguli de igienă, acest lucru poate atrage amenzi din partea diverselor echipe de control, în funcție de situația din teren. 
Tocmai pentru eliminarea riscurilor asupra sănătății, iminente când se folosesc substanțe neavizate și în proporții stabilite la întâmplare, toate produsele folosite trebuie să fie autorizate de Ministerul Sănătății. Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă nu ar trebui respectate cu strictețe aceste reguli, atâta vreme cât servicii de deratizare se fac în toate spațiile publice, în grădinițe, școli, unități alimentare, iar lista poate continua! 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3131 secunde