Poate fi "silit" angajatul să se pensioneze anticipat?

1320
Poate fi

Articole de la același autor

Inițiativa pensionării anticipate parțiale trebuie să aparțină exclusiv angajatului, care, dacă nu dorește să se retragă, n-ar trebui să se lase intimidat de aluziile șefilor, indiferent de motivele invocate.

Pensia anticipată parțială se cuvine, cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani, precizează Gabriela Goschin, director executiv adjunct în cadrul Casei de Pensii Con-stanța. Fiind vorba despre o pensionare înainte de termen, evident, pensia va fi mai mică. Astfel, procentul de penalizare a cuantumului pensiei este unul fix, de 0,75% pentru fiecare lună de anticipare, ceea ce poate conduce la o penalizare maximă de 45% din cuantumul pensiei pentru  limită de vârstă. Întrucât actuala legislație este mai drastică (potrivit vechii legi a pensiilor, penalizarea maximă la pensia anticipată parțială ajungea la 30%) și având în vedere și efectele crizei asupra nivelului de trai, chiar și cei care îndeplinesc condițiile nu acceptă, cu una, cu două, să iasă la pensie înainte de termen, atâta vreme cât pensia le va fi serios diminuată. Ce te faci însă când, mai voalat sau mai direct, te cheamă șeful și îți recomandă, ca să nu spun îți poruncește, să te retragi, că e spre binele tău decât să ajungi pe drumuri?

Pentru unii mumă, pentru alții, ciumă!

Asupra unei asemenea situații atrage astăzi atenția o cititoare a ziarului nostru: "Eu nu-mi permit să ies la pensie, am copii la facultate. În plus, mai sunt și alți colegi care îndeplinesc condițiile, dar de ei nu s-a luat niciun șef. Nu vreau să fac scandal, nici să mă retrag, vreau doar să știu dacă e legal să fiu silită să ies la pensie pe motiv că firma o să se desființeze, dar nu spune nimeni când".

Aproape de lege

Tentativa la care face referire cititoarea noastră ar porni de la faptul că legea permite angajatorului să dispună încetarea contractului individual de muncă și dacă angajatul nu este dispus să accepte asta. După cum ne-a explicat Gabriela Goschin, este vorba despre încetarea de drept a contractului de muncă, situație posibilă însă numai în anumite condiții și nu după cum dorește angajatorul: "Astfel, printre altele, contractul individual de muncă existent încetează de drept și în cazul dizolvării angajatorului persoană juridică, însă numai de la data la care angajatorul și-a încetat efectiv existența conform legii. De asemenea, contractul mai poate înceta de drept și la data îndeplinirii condițiilor cerute de lege pentru pensionare la limită de vârstă".

Forțarea pensionării, ilegală

Referitor la inițiativa pensionarii anticipate parțiale, aceasta este numai la mâna salariatului, chiar dacă angajatorul… îi face capul mare că această formă de retragere îi va aduce, lunar, un venit sigur. Oamenii trebuie să știe însă că, potrivit reglementărilor ITM, legea îi conferă angajatorului alte mo-dalități de încetare a contractului de muncă, precum concedierea, trimi-terea în șomaj. Dacă însă anga-

jatul a semnat deja cererea de pensionare anticipată parțială, contractul său de muncă va înceta de drept exact la data comunicării deciziei de către Casa Județeană de Pensii.

Când decide angajatorul

Practica a demonstrat că există situații când salariații care au cerut pensionarea anticipată se răzgân-desc între timp și vor să muncească în continuare. Angajatorul le-ar putea încheia un alt contract individual de muncă, însă, de data aceasta, legea nu-l obligă, o poate face numai dacă este de acord cu acest lucru. În schimb, proaspătul pensionar va fi obligat să ceară Casei de Pensii suspendarea plății pensiei anticipate parțiale, din cauză că legea nu-i dă voie să primească și pensie, și salariu, decât în situații absolut speciale. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3435 secunde