Poți face un testament dacă lucrezi pe un vas de croazieră?

618
Poți face un testament dacă lucrezi pe un vas de croazieră? - 10iuliefondtestamentcroaziera-1373459942.jpg

Articole de la același autor

Dacă te afli într-o croazieră pe mare, ca turist sau ești membru al echipajului, în caz de forță majoră ai posibilitatea să-ți pui bunurile la adăpost printr-un testament legal.

Vasele de croazieră câștigă din ce în ce mai mult teren în privința destinațiilor de muncă preferate și de constănțenii, ca și de românii care își caută un job în străinătate. Statisticile arată că cele mai multe firme care fac recrutări în România sunt active pe râurile din Europa (inclusiv Dunărea), însă românii sunt căutați și pentru vase din America de Nord. O cititoare al cărei soț este angajat pe un vas de croazieră, care se află într-o situație de forță majoră, ne-a întrebat dacă acesta poate să întocmească un testament.

Condiții necesare

Din fericire, în situații neprevăzute care apar în viața pe mare sau a familiilor celor care că-lătoresc, legea permite să ducă la bun sfârșit această formalitate. După cum ne-a explicat consilierul juridic Carmen Gigică, un testament maritim face parte din categoria testamentelor privilegiate și se poate face numai cu respectarea unor condiții. Mai exact, vasul nu trebuie să fie ancorat la țărm, ci în marș, în larg și să nu se apropie de vreun țărm străin unde se află un agent consular al României. Așadar, în cazul persoanelor care călă-toresc pe mare, fie ca simpli călători, fie ca membri ai echi-pajului, potrivit legislației în materie civilă, acestea pot întocmi și semna în nume propriu un testament în formă autentică simplificată.

Procedura

Codul Civil mai arată că, pentru a fi valabil, testamentul maritim trebuie să se întocmească în fața comandantului navei ori a înlocuitorului acestuia, dar și în prezența a doi martori. Dacă această condiție este îndeplinită, urmează scrierea propriu-zisă a documentului, care se face în două exemplare originale. Dacă testatorul sau unul dintre martori nu pot semna, se va face mențiune despre cauza care i-a împiedicat să semneze.

De menționat că testamentul nu poate să cuprindă dispoziții în favoarea ofițerilor în prezența cărora s-a întocmit, dacă aceștia nu sunt rude în grad succesibil ori soț al testatorului. Dacă testatorul este chiar comandantul navei sau una din persoanele desemnate de lege să primească testamentele întocmite în astfel de condiții, testamentul se va face în fața celui care urmează testatorului în ordine ierarhică pe vas.

Cui se predă testamentul

După ce documentul testamentar a fost întocmit, atunci când vasul ancorează într-un port străin în care se află un agent consular român, un exemplar se va preda acestuia. Agentului îi revine apoi obligația să se ocupe și de expedierea testamentului în România.

Alte situații fortuite

Pentru informarea cititorilor, consilierul juridic ne-a mai spus că în condiții similare se poate întocmi un testament special și la bordul unei aeronave, dar și în fața comandantului unității militare ori a celui care îl înlocuiește, dacă testatorul este militar sau, fără a avea această calitate, este salariat ori prestează servicii în cadrul forțelor armate ale României și nu se poate adresa unui notar public. Iar lista nu se oprește aici.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 27 Octombrie 2012
Stire din Monden : Testamentul lui MICHAEL JACKSON este UN FALS!
Pagina a fost generata in 0.3544 secunde