Recunoașterea calificărilor profesionale

88
Recunoașterea calificărilor profesionale - sitecalificareprofes19fb-1392836593.jpg
Dacă doriți să lucrați în străinătate, în anumite domenii, trebuie să vă interesați dacă se recunoaște calificarea profesională pe care o aveți. Astfel, potrivit reglementărilor europene, pentru informații privind recunoașterea diplomelor în scop academic, ar trebui să contactați centrele NARIC.
În cazul profesiilor reglementate, obținerea unui post în altă țară necesită, în general, recunoașterea calificărilor și a experienței profesionale. Dacă doriți să prestati servicii temporar în altă țară, ați putea fi nevoit să trimiteți o declarație în avans. În cazul în care exercitați o profesie reglementată, cu impact asupra siguranței și sănătății publice, autoritățile v-ar putea verifica mai întâi calificările. 
Profesii reglementate. Puteți consulta baza de date a profesiilor reglementate, pentru a afla care sunt aceste profesii și ce țări și autorități le reglementează. De exemplu, dacă doriți să lucrați că patiser în Germania, faceți clic pe "Bäcker (DE)". Pentru a utiliza baza de date, trebuie să cunoașteți denumirea profesiei în limba țării care vă interesează. Dacă nu găsiți profesia dumneavoastră în baza de date și nu știți dacă aceasta este sau nu reglementată în țara în care doriți să lucrați, contactați unul dintre punctele de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale din țară în care doriți să lucrați. Persoanele abilitate va vor ajuta să aflați care este autoritatea competență căreia trebuie să va adresați și care sunt documentele pe care trebuie să le prezentați. 
Situații posibile. Profesia dumneavoastră este considerată reglementată în țara de destinație, dar nu și în țara de origine. Dacă profesia pe care o exercitați (și pregătirea necesară) este considerată reglementată în țară în care doriți să lucrați, dar nu are același statut în țara de origine, probabil va trebui să dovediți că ați exercitat această meserie timp de cel puțin 2 ani din ultimii 10. Fără această dovadă, nu vă  puteți exercita profesia și nici nu puteți presta servicii temporar în noua țară. Personalul punctelor de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale din țară în care doriți să lucrați va poate ajută să va pregătiți dosarul, cu toate documentele justificative necesare. 
Dacă profesia dumneavoastră nu este reglementată în țara de destinație, o puteți exercita în aceleași condiții ca și cetățenii țării respective. Atenție! Există posibilitatea că profesia dumneavoastră să nu figureze pe lista profesiilor reglementate, dar să fie considerată parte a unei astfel de profesii. Întrebați întotdeauna autoritățile țării în care va mutați dacă profesia dumneavoastră este sau nu reglementată. Personalul punctelor naționale de contact pentru recunoașterea calificărilor profesionale vă poate ajută să aflați căror autorități trebuie să va adresați. 
Termene și proceduri. În termen de o lună de la depunerea cererii de recunoaștere a calificărilor, autoritățile trebuie să confirme primirea cererii și să vă solicite documentele necesare. Apoi, trebuie să ia o decizie în termen de 4 luni de la data depunerii dosarului complet. Dacă decizia este negativă, trebuie să explice motivele respingerii. În cazul în care termenul limita a fost depășit, vă puteți adresa justiției. 
În unele țări, anumite profesii sunt reglementate de o asociație sau organizație. Dacă acesta este și cazul țării în care doriți să lucrați, nu veți putea utiliza titlul profesional respectiv decât în momentul în care deveniți membru.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 20 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Trucuri pentru prăjituri pufoase
Joi, 20 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Joi, 20 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Leacuri simple pentru rinichi
Joi, 20 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Joi, 20 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Cum te molipsești de herpes
Joi, 20 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Colțul constănțeanului supărat
Joi, 20 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Șomaj  pentru absolvenți
Miercuri, 19 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Leacuri simple pentru calmare
Miercuri, 19 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Ce gătim astăzi
Miercuri, 19 Februarie 2014
Stire din Cetățenești : Calendar
Pagina a fost generata in 2.5179 secunde