Sterilizarea corectă a conservelor de toamnă

5514
1
Sterilizarea corectă a conservelor de toamnă - 1536058680e76d61937d-1346264595.jpg
Toate gospodinele își doresc să aibă în cămară conserve gustoase, care să reziste cât mai mult în timp, fără ca gustul să fie alterat. De aceea, o importanță deosebită trebuie acordată nu numai procesului de preparare,ci și celui de conservare, pentru a preveni apariția bacteriilor.

Pregătirea recipientelor (borcane, bidoane, butoaie). Recipientele pentru conservele preparate în casă sunt extrem de importante și contribuie la păstrarea în condiții bune a acestora. Acestea trebuie să fie foarte curate, cu capace bune, ce se închid ermetic (pentru butoaie, borcane) sau care să permită așezarea celofanului și prinderea lui. Pentru congelare, se aleg pungi speciale, dintr-un plastic mai gros, cu sistem de închidere etanș (sunt asemănătoare cu cele pentru marinare). Tot pentru congelare este importantă și porționarea alimentelor în porții mai mici, ușor de folosit la o singură masă. Din momentul în care ați dezghețat una din pungi, aceasta nu se mai congelează, prin urmare trebuie consumată. Porționarea este importantă și pentru celelalte tipuri de conserve (compoturi, în special), care nu rezistă la nesfârșit după desfacere și pot face floare.


Sterilizarea: Este considerată cel mai important proces pentru conservele de casă (murături, gemuri, compoturi) pentru că împiedică proliferarea bacteriilor (botulismul este una din cele mai întâlnite boli cauzate de conservarea defectuoasă). Acest proces este foarte important pentru toate tipurile de conserve ce se țin pe iarnă. Înainte de sterilizare, trebuie să aveți în vedere următoarele: borcanele, bidoanele etc. nu se umplu până sus; se lasă un spațiu de două degete pentru ca legumele/fructele să aibă loc să fiarbă în timpul procesului de sterilizare; fructele/legumele trebuie introduse în recipiente fără a fi forțate, pentru a nu se vătăma; pentru borcanele fără capac și pentru care se alege celofanul, asigurați-vă că puneți două straturi sau că alegeți un celofan mai gros pentru a nu se sparge. În timpul procesului de sterilizare, trebuie să aveți în vedere următoarele: apa din cratița în care veți fierbe borcanele nu trebuie să treacă de jumătatea borcanelor; în acest fel vă asigurați că nu atinge capacele sau celofanul; turnarea gemurilor în borcane se face ținând borcanul ușor înclinat pentru a nu se forma bule de aer; gemurile și dulcețurile au o densitate mare și de aceea trebuie să se acorde atenție la cum se toarnă în borcane; asigurați-vă că există o temperatură apropiată între borcane și ce turnați în ele pentru a evita fisurarea sau chiar spargerea lor; preîncălziți borcanele în cuptor înainte să turnați în ele gemuri fierbinți. După sterilizare: borcanele scoase de la cuptor sau de la fiert se țin în pături pentru a permite temperaturii să scadă treptat; borcanele care prezintă semne că nu au fost bine sterilizate (celofan spart, capac desfăcut etc) se mai sterilizează o dată, asigurându-vă că este acoperit etanș; în cazul în care observați conserve care au prins floare, acestea se desfac și trebuie repetată operațiunea de sterilizare, unde se poate; de exemplu, în cazul murăturilor, acestea se opăresc cu apă clocotită, se spală bine borcanul, se usucă și se bagă din nou murăturile. Depozitarea și păstrarea: Este importantă pentru că temperatura, lumina și umiditatea pot influența starea acestora. Locul cel mai potrivit pentru conservele de tipul murăturilor, gemurilor și compoturilor este în cămară, la loc uscat, răcoros și întunecos. În cazul congelării, asigurați-vă că aveți o temperatură de minus 20 grade Celsius în congelator. Este importantă verificarea periodică a conservelor, borcan cu borcan, pentru a vă asigura că se păstrează cum trebuie.



Comentează știrea

Corina R.
12 noiembrie 2017
RECIPIENTE

buna, de unde ati cumparat borcanele din poza? Multumesc!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 30 August 2012
Stire din Cetățenești : Zacuscă proaspătă de vinete
Joi, 30 August 2012
Stire din Cetățenești : calendar religios
Pagina a fost generata in 2.0535 secunde