Știți câte boli trec de la animale la oameni? (II)

1188
1
Știți câte boli trec de la animale la oameni? (II) - 18septfond2pag7-1316368546.jpg

Articole de la același autor

Deși greu de crezut, numărul bolilor (denumite generic zoonoze), cu care omul se poate molipsi de la animalele contaminate poate ajunge la 200, unele foarte grave!

Scriam în ediția precedentă a ziarului nostru că problema câinilor comunitari a luat o altă întorsătură de când deputații au decis ca euta-nasierea lor să fie hotărâtă la nivelul primăriilor, dar nu înainte de consultarea cetățenilor.
Cititorii noștri, îngrijorați că nu vor scăpa niciodată de coșmarul maidanezilor, au insistat să atragem atenția și asupra imensului pericol pe care-l prezintă câinii fără stăpân asupra sănătății omului. De aceea, cu ajutorul medicului veterinar Gheorghiță Mureșeanu, conti-nuăm să prezentăm lista bolilor pe care omul le poate lua de la animale (pe unele, doar prin simpla atingere, pe altele în urma unei mușcături sau din cauza fecalelor), în speranța "că autoritățile nu o vor bulibăși până la calendele grecești! O fi o chestie dificilă, nu-i de colo să omori niște animale, dar dacă nu sunt bani pentru adăposturi, din păcate, eutanasierea pare ultima soluție, cel puțin în acest moment de sărăcie și de criză!" (Ioana Bulgăre, 47 ani):
Turbarea. Dacă avem ghinionul să fim mușcați de un câine nevaccinat antirabic, trebuie să începem urgent serumizarea antirabică. Asta, pentru că turbarea este una dintre cele mai grave boli care poată fi transmisă de câine, un argument esențial pentru care vaccinarea antirabică este obligatorie.
Leptospiroza. Căile de contaminare cu această boală sunt atât prin contactul direct cu animalele, cât și prin secrețiile și excrețiile pro-venite de la un animal infestat. Leptospiroza este o boală comună omului și animalelor, răspândită pe întregul glob, câinele nevaccinat fiind recunoscut drept o sursă inepuizabilă de infecție.
Giardioza. Având în vedere că animalele sunt purtătoarele unor paraziți intestinali pe care îi elimină prin fecale, se recomandă utilizarea mănușilor la manevrarea acestora. De asemenea, chiar și locul mușcăturilor pe care le considerăm ușoare trebuie foarte bine dezinfectat. Necazul este că animalele pot dezvolta forme foarte rezistente de giardioză, de cele mai multe ori inaparente clinic.
Chistul hidatic. Poate proveni de la un câine infestat, dar și de la alimente și zarzavaturi nespălate, de aceea se mai numește și... boala mâinilor murdare. Pentru a evita asemenea situații, este recomandabil să nu lăsăm câinii să bea apă din bălți ori din toaletă și nici să mănânce de pe stradă orice. În plus, nu este recomandabil să mâncăm din aceeași farfurie cu câinele.
Eczemele sunt des întâlnite și pot fi luate prin contactul direct cu blana, pielea sau secrețiile animalului bolnav, iar babesioza este o altă boală produsă de un parazit care se transmite prin intermediul căpușelor care reprezintă gazde definitive și rezervor de babesii în natură. Omul se poate infesta prin înțepătura de căpușe care parazitează câinele, de aceea se recomandă deparazitarea externă a câinelui.

De reținut!
În scopul înlăturării pericolului de contaminare, dr. Gheorghiță Mu-reșanu recomandă păstrarea regulilor elementare de igienă, vaccinarea și deparazitarea ani-malelor de companie. Mai mult, animalele trebuie să aibă un loc special pentru nevoile firești, care trebuie dezinfectat periodic, hrana să fie administrată în recipienți speciali (nu aruncată pe jos), iar apa să fie curată și proaspătă. Dacă animalele de companie ar putea fi ținute sub control de stăpânii lor, nu același lucru se poate spune despre cele fără stăpân. De aceea, obligația autorităților de a pune capăt coșmarului maidanezilor este maximă!



Comentează știrea

admirator
19 septembrie 2011
faptul ca parlamentarii nostrii

sunt sub influenta clara a ONG-urilor promaidanezi, arata caracterul malefic al acestora. Nu doar antiuman ci si antidemocratic. Ar fi timpul ca procurorii nostri sa se autosesizeze (atitea persoane mutilate, atitea leziuni grave, atitea vieti luate de maidanezi, plus atitea persoane imbolnavite...) si sa inceapa achete serioase cu privire la metodele ONG-urilor si presiunile politice pe care le fac. (Eventual mita raspindita.) Chiar azi am vazut o scena cutremuratoare: un indvid, a adus un grup de 4-5 pui de caine linga un bloc si le-a lasat un sac cu hrana artificiala. Maidanezii sut inmultiti premeditat, sistematic! Este clar ca fosta Securitate este ascunsa in aceasta actiune. De aici si lipsa de eficienta a masurilor antimaidanezi. De aici si indiferenta fata de cetateni. Cine apara cetatenii si viata normala in aceasta tara? Suntem risul Europei si al lumii! Alesii nostri, nu stiu nimic?

Articole pe aceeași temă

Luni, 12 Septembrie 2011
Stire din Sănătate : Sarea de masă distruge sănătatea
Miercuri, 07 Septembrie 2011
Stire din Politică-Administrație : Pentru sau contra eutanasierea câinilor?
Pagina a fost generata in 2.9311 secunde